XS
SM
MD
LG

Uroš Ašković treći u Stokholmu, verifikovan drugi Ginis

Uroš Ašković - foto: lična arhiva

U Stokholmu je prošle nedelje održano Treće evropsko takmičanje u Street workout-u. Okupilo se 12 najačih atleta, pobornika ulične gimnastike, od 250 koliko se prijavilo za ovo prestižno takmičenje u vežbama snage, spretnosti i veštine. Čast da reprezentuje Srbiju pripala je Urošu Aškoviću iz Obrenovca, jednom od pionira uličnog vežbanja i višestrukom Ginisovom rekorderu.

Od 12 učesnika, kroz kvalifikacije odabrano je osam najboljih, koji su se borili sistemom eliminacija za prestižna priznanja. Od vežbi bili su zastupljeni sklekovi, zgibovi, propadanja, skokovi na platformu, apsolutni zgibovi, sa i bez dodatnog tereta. Ašković je na kraju zauzeo treće mesto iza pobednika Bruna Žgele iz Hrvatske i Maksa Tru-s iz Belorusije.

- Nije to bila klasična verzija takmičenja gde je cilj uraditi što više ponavljanja iz pojedinačne vežbe. Sistemom eliminacije u predviđenom vremenu trebalo je odraditi zadate vežbe. U polufinalu sam izvukao Belorusa Maksa Tru-a, neverovatnog atletu, jednog od najačih u svetu street workouta, i prošlogodišnjeg pobednika. Loše namešten prsluk sa opterećenjem, pogrešna strana u pozicioniranju kod izvođenja zgibova, uticali da ne budem dovoljno koncentrisan. Za mene je ovo bilo jedno novo iskustvo i mogućnost da najbolje atlete vidim na jednom mestu - kaže Ašković, pun utisaka, kome su prijatelji, porodica i poštovaoci priredili nezaboravni doček na popularnoj "Koli" u Obrenovcu.

Ginisov sertifikat

Dok se nalazio u Stokholmu, poštom je iz Velike Britanije stigao sertifikat najnovijeg Ginisovog rekorda u izvođenju skelekova za sat vremena. U navedenom vremenu Ašković je izveo 1522 skleka sa teretom od deset kilograma na leđima i tako nadmašio prethodni za preko 270 sklekova. Ovo je ujedno bio drugi zvanični i četvrti nezvanični rekord u izvođenju zgibova i sklekova.