XS
SM
MD
LG

Hrabrim "orlovima" bod na startu Evropskog prvenstva

Reprezentacije Srbije i Islanda pre početka meča - foto: EHF/Kolektiff

Muška seniorska reprezentacija Srbije danas je otvorila šampionat Evrope podelom bodova sa Islandom u Minhenu. Orlovi su u poslednjim sekundama ispustili pobedu, meč je završen rezultatom 27:27 (10:11).

Uprkos imresivnoj partiji Dejana Milosavljeva na golu i sjajnoj roli Dragana Pešmalbeka koji je bio perfektan u napadu sa pet golova iz pet pokušaja, srpski tim sa tri debitanta na velikim takmičenjima, Pušicom, Kosom i Kojadinovićem, nije uspeo da materijalizuje dobru igru iz drugog poluvremena i prvenstvo otpočne pobedom.

Španski stručnjak na klupi Srbije opredelio se za sledeći sastav. Kapiten Nemanja Ilić je uz Radivojevića počeo sa krila, bekovski trio činili su KosKukić i Vejin, dok je na pivotu bio Marsenić, a na golu Milosavljev.

Početak utakmice obeležili su golmani Srbije i Islanda gde je popularni Banda osim zaustavljanja prvog napada odbranio i sedemerac. Posle pet minuta bez golova sa obe strane, grupu C svojim golom otvorio je Borzaš. Usledio je brzi pogodak za izjednačenje sa centra na prazan gol zbog isključenja mladog Kosa. Cepelin u kombinaciji Radivojević-Ilić podigao je dvoranu na noge, ali je stigao odgovor sa krila. Do sredine poluvremena postignut je izrazito mali broj golova za šta su najpre zaslužni Milosavljev i Halgrimson.

Vidarson crveni karton nakon starta nad Borzašem 11’. Neiskorišćen napad sa igračem više, kazna gol sa sedmerca i prvo vođstvo Islanda na utakmici - 3:2. Popravni sa igračem više iskoristio je Kukić za novo poravnanje. U 20. minutu je selektor Srbije morao da zatraži tajmaut jer je za minut vremena Island došao do brzih golova i razliku od plus tri usled većeg broja tehničkih grešaka momaka u belim dresovima. Pozitivan odgovor viđen je momentalno jer su vraćena tri gola zaostatka za rezultat 7:7 u 22. minutu. U poslednjih pet minuta prvog dela ogre opet je Island napravio razliku od tri gola, ali je Srbija držala priključak golovima sa beka. Do pauze i rezultata 11:10 Srbiju je u igri držao sjajni čuvar mreže jer je sa druge strane napad ili bio neprecizan ili zaistavljen čvrstom odbranom Skandinavaca.

Drugo poluvreme otvorio je Bogdan Radivojević golom sa bekovske pozicije, a Milosavljev je na golu nastavio da zadaje glavobolju Islanđanima odbranivši sedmerac posle isključenja Marsenića.

Sa igračem manje, Srbija je povela prvi put još od sredine prvog dela igre. Petar Đorđić je ušao u igru i odmah zatresao mrežu rivala. Posle 10 minuta igre upisao je Uroš Kojadinović svoj prvi gol na velikim takmičenjima a samo dva minuta kasnije usledio je i drugi. Potom je i Pešmalbek u situaciji jedan na jedan matirao Hagrimsona za 17:14 na semaforu u korist Orlova.

Vratio se Island na minus jedan, ali je novu energiju uneo Vanja Ilić pogotkom kroz sredinu koji je Kukuć ispratio golom a potom i ukradenom loptom. 

Nadmudrivali su se Srbi i Islanđani sve do same završnice, imala je četa Tonija Đerone 27:24 na nešto više od dva minuta do kraja, iako je zbog tri isključenja ostala bez zamenika kapitena i jednog od najiskusnijih igrača, Mijajla Marsenića.

Usledila je rapsodija Islanda, iskoristili su propuštene šanse Srbije, Gudjonson je najpre ukrao loptu i smanjio na gol razlike a potom i  na oduševljenje velikog broja navijača Islanda koji su došli da ih podrže, pogodio u poslednjim sekundama za remi.

Selektor Srbije, gospodin Toni Đerona, čestitao je svom timu na odličnih 58 minuta i preuzeo odgovornost za završnicu.

"Čestitke Islandu za izuzetan meč, siguran sam da je publika uživala. Čestitke mom timu za 58. minuta. Poslednja dva minuta preuzimam odgovornost na sebe, ne krivim igrače ni najmanje, mogao sam kroz neke promene da reagujem. Možda izgleda kao da smo izgubili bod ali smo ga gledajući sve pre cturnira, osvojili. Milosavljev je bio sjajan, odbrana je odradila posao, grešaka je bilo u napadu, problema sa kojima se nosimo (bolest Orbovića), ali na kraju rekao sam igračima usmerite misli na Mađarsku uzimajući u obzir ovih 58. minuta", zaključio je katalonski stručnjak.

Najefikasniji igrač srpskog tima, Dragan Pešmalbek, po završetku utakmice istakao je da ostaje žal za pobedom, ali da će bod biti ”slađi” kada se ohlade glave.

Vodili smo skoro celo drugo poluvreme i teško je nam je da se pomirimo sa tim da nismo pobedili. Ipak ovo je važan osvojen bod, Island je jedna od najboljih ekipa na prvenstvu. Odlično smo igrali, možda je trebalo da budemo pametniji i izgubili smo neke lopte. Nismo trčali, nismo se borili zadnja dva-tri minuta dovoljno, nažalost”, rekao je 28-godišnji rukometaš i potom dodao:

Ne, ne, nećemo biti razočarani sutra! Sada nam je teško, to je normalno, ali biće mnogo bolje. Moramo za Mađarsku da se spremimo kao za finale. Biće teška utakmica, ali mislim da imamo više kvaliteta za igru protiv Mađarske. Kao i Island, imaju mnogo dobrih igrača u jedan na jedan igri, dobrih pivota. Ali možemo da pobedimo sve ekipe ako igramo kao danas”, poručio je pivot Srbije.

Saglasan sa saigračem je bio i krilni igrač Orlova, Vanja Ilić.

”Teško je govoriti, težak kraj za nas, ali opet treba biti ponosan na svakog u ovoj ekipi, na sve što smo uradili. Pokazali smo opet da smo pravi tim, da imamo karakter. Držali smo se sa jednom neverovatnom ekipom i pokazali smo da smo bolji, da možemo da pobedimo na kraju. Eto izgubili smo malo glavu u zadnjih minut, minut i po, ali Bože moj. Treba biti ponosan na sve nas, ostale su još dve utakmice da se odigraju i ništa još nije gotovo. Ovu utakmicu već zaboravljamo večeras i okrećemo se ekipi Mađarske. Idemo da tu utakmicu da pobedimo, naravno”, jasan je bio strelac dva gola sa današnjeg meča.

"Orlove' očekuje dan pauze, a u nedelju na programu duel sa Mađarskom s početkom u 20.30 časova.