XS
SM
MD
LG

Čičin stručni ugao: Holandski ambasador o veličini Vasovića i Tadića

Foto: AFC Ajax- Amsterdam, Velibor Vasović i Dušan Tadić

Odavno u jednoj diplomatiji, gotovo da do sada nismo nikad čuli, da se jedan strani ambasador, prilikom svog predstavljanja novoj državi, toliko pozove,  na dvojicu fudbalera, kao što je to učinio novi ambasador Holandije u Srbiji, gospodin Joust Reintjes, ovih dana. 

Dotični gospodin je, na oduševljenje mnogih građana Srbije, posebno, osim bliskih ekonomskih odnosa, apostrofirao imena dvojice srpskih fudbalera, Velibora Vasovića i Dušana Tadića. Pri pominjanju njihovih imena, oči su mu zaiskrile i u njima se videla sva svetlosna vrednost Velibora Vasovića i Dušana Tadića, na relacijama dve države, Srbije i Holandije. 

Njegovi hvalospevi, na račun srpskih fudbalera, su tim značajniji, što je holandska reprezentacija, što moramo priznati, godinama daleko odmakla na tabelama i timskoj vrednosti, u odnosu na Srbiju. Uz sve to, u njoj se rodio Johan Krojf, najbolji fudbaler Evrope, 20. veka. Veliki Ajaks iz Amsterdama, četvorostruki šampion Evrope je kapitensku traku u vreme početka najveće slave, dao Vasoviću, a danas Tadiću. Ima li većeg priznanja i poštovanja, kojeg se i sam ambasador prisetio, a posebno detalja, kad je Vasović u Londonu 1971. godine, na kultnom stadionu Vembli, kao kapiten, uvis podigao, prvi put u istoriji Ajaksa veliki pehar pobednika Kupa evropskih šampiona. 

Holandsko-Srpska Privredna Asocijacija (HSPA) je nedavno iznela podatak da holandske kompanije zapošljavaju preko 15.000 ljudi u Srbiji i da je Holandija najveći investotor u Srbiji u poslednjoj deceniji. Na kraju malo i poluistinite i šaljive digresije: Velibor Vasović i Dušan Tadić, su imena veća i od fudbala. Zato je i veliki gospodin, novi holandski ambasador u Srbiji, JOUST REINTJES (namerno istaknuto velikim slovima) vanredno reagovao. Hvala mu. 

Autor: Svetozar Čiča