XS
SM
MD
LG

Svetozar Čiča - ambasador stvaralaštva

Doveli Ajaks u Beograd: Dušan Tadić i Svetozar Čiča - foto: Lična arhiva

Mladi fudbaleri Ajaksa iz Amsterdama (igrači od 17. godina) su 29. maja 2023., sleteli na beogradski aerodrom, kako bi dan kasnije sa vršnjacima iz Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine, obeležili pola veka, od treće uzastopne Ajaksove titule pobednika Kupa evropskih šampiona, kad su Krojf i drugovi pobedili Juventus sa 1:0, na stadionu Crvene zvezde, 30. maja 1973. godine, pred 100.000 gledalaca.

Dušan Tadić, aktuelni kapiten Ajaksa iz Amsterdama, je apsolutno u svemu pomogao da se ideja i inicijativa, Svetozara Čiče, osnivača i glavnog trenera, srpskog Ajaksa sprovede u delo. Lepa vest je obišla čitav region. Celu manifestaciju je podržao i Fudbalski savez Srbije.

O Dušanu Tadiću, fudbalski svet sve zna, pa je ovo prilika da širu čitalačku publiku još jednom podsetimo, ko je  Svetozar Čiča?

Svojevremeno je igrao fudbal u gotovo svim nekadašnjim republikama ex YU-prostora, ali se najviše istakao i ističe fudbalskim stvaralaštvom i analitičkim kolumnama.

Zabeleženo je da je svojim snažnim delovanjem i stvaralačkim opusom uspeo ujediniti i sebi približiti takve velikane kakvi su bili Miljan Miljanić i Velibor Vasović, koji su ovo o njemu rekli.

Miljan Miljanić: "Svetozar Čiča je stvaralački pobednik. On tehnologiju stručnog rada poznaje u detalje."

Velibor Vasović: "Odavno nisam upoznao trenera koji ima toliko znanja i fudbalskog senzibiliteta."

Otuda i ne čudi što je na Memorandumu Fudbalskog saveza Srbije, o srpskom Ajaksu, koji je osnovao Svetozar Čiča, napisan ovaj tekst: "Fudbalski savez Srbije u potpunosti podržava rad Fudbalskog kluba "Ajaks", a naročito u delu koji se odnosi na rad sa mlađim kategorijama. FK "Ajaks" je pravi reprezent fudbalskog sporta u celoj Srbiji."

Za dela Svetozara Čiče znaju i u Amsterdamu. On je ambasador stvaralaštva, kako je još neko zabeležio i pre nas.


Igrač
Napad
Broj godina: 35