XS
SM
MD
LG

Još jedan derbi u Odžacima, dolazi Inđija, "romantičari" u beogradskom derbiju sa "rudarima", pored Despotovice "biti ili ne biti", pitanje je sad

Foto: prvaliga.rs

Prvoligaši igraju po ubrzanom tempu i za dve nedelje odigrali su četiri kola. Do razigravanja ostalo je da se odigra još šest kola i naredne utakmice trebalo da definišu plasmane po pitanju igranja u plej-ofu, odnosno u plej-autu. Inđija je savladala Užičane i iskoristila poraz OFK Beograda da se približi na tabeli, ali je prednost i dalje velika. Tekstilac je slavio u derbiju sa “romantičarima” i vezao treću pobedu, pred još jedan derbi sa Inđijom. Kolubara je dobila beogradski derbi i sa dve pobede probila se na šesto mesto, Smederevo1924 je naplatilo sve promašaje ubedljivim trijumfom nad desetkovanim Leskovčanima. Najveće iznenađenje priredili su otpisani Novobeograđani u Novom naselju, Šapčani su upisali prvi trijumf u nastavku. Vojvođanski okršaj kraj Save pripao je tesno Radničkom. Domaćini su bili ubedljivi sa sedam pobeda, čast gostiju spasli su “majstori”, strelci su imali skroman učinak (12 golova). Utakmice je pratilo oko 3.500 gledalaca, u proseku po 437 (uzeti sa rezervom). Najbrojnija poseta je bila u Odžacima (800 gledalaca), a najmanje se okupilo navijača pored tvrđave (150).

Uzdrmani Leskovčani dočekuju Mladost GAT i pobeda se nameće kao imperativ. Nalaze se u velikim kadrovskim problemima, ključni igrači su povređeni, nemaju igre i opredelili su se za dolazak tamnoputog Junior Talla. Gatovci su neočekivanim porazom od već otisanih Novobeograđana, od gotovog napravili veresiju. Prosuli su sve što su do sada gradili, promašivali izgledne prilike, i po nepisanom pravilu bili kažnjeni. Domaćin je iz pet kola doneo skromnih tri boda, a Novosađani kao da posustaju i na dve utakmice bogatiji su za bod. Trener Živković neće moći da računa na Tomića i Zdravkovića, a u konkurenciji za tim su Belić i Đokić.

Komšijsko odmeravanje snaga sledi pored Tamnave, gde gostuju probuđeni Šapčani. Ubljani su, uprkos porazu, u Vršcu ostavili dobar utisak, primili su gol iz auta. Imaju igru, nekad je ne prate rezultati i ako žele veće domete moraju povratiti kontinuitet. Šapčani su iskoristili najslabije izdanje Metalca da stignu do prve prolećne pobede. Bravu Milanovčana je prvi otključao evro golom Slavković, bombom sa nekih 25 metara. Vratilo im se samopouzdanje i nisu bez šanse pored Tamnave.

RFK Grafičar je u Lazarevcu bio u pojedinim momentima bolji rival, ali su ih promašaji skupo koštali. Dolaze sve bolji Mitrovčani (tri kola - sedam bodova) i novim minimalcem sa fenjerašem sa Detelinare našli se na deobi od šestog do osmog mesta. Radnički će u Beogradu odigrati prepoznatljivo, sa defanzivnim opredeljenjem i čekati da se mladost ljubičastih ispuca i eventualno ih kazne.

U nedelju se igra u Odžacima, na Karaburmi, Novom Beogradu i Gornjem Milanovcu.

Još jedan derbi se igra u Odžacima. Motivisanom i uspešnom domaćinu u goste dolazi drugoplasirana Inđija. Domaćin beleži konstantnost rezultata, naročito su u Odžacima uspešni i vezali su tri pobede. Zna se šta igraju, od toga ne odstupaju i uvek daju maksimum. Golom Markovića u 48. minutu matirali su goste sa Karaburme, koji su ponovo demonstrirali neefiksanost. Inđija je planski savladala Užičane i iskoristili su grešku rivala da povedu. Biće za njih gostovanje na severu Vojvodine jedno od najtežih izazova u regularnom delu sezone. Znaju da se radi o disciplinovanoj, agresivnoj ekipi, sa velikim potrošnjom energije.

Drugi derbi igra se na Karaburmi, koplja će ukrstiti neprepoznatljivi “romantičari” i sve bolji “rudari”. Ko se mogao nadati da će lider u četiri kola osvojiti bod (bez datog gola). U Odžacima su bili na nivou, ali je ponovo zakazala realizacija. Kolubara je golom Furtule slavila protiv ljubičastih, a da je susret završen drugačijim rezultatom ne bi bilo nezasluženo. Bila je to ujedno treća pobeda u nastavku prvenstva, dovoljno da pređu crtu i nađu se među ekipama koje ciljaju plej-of.

Novi Sad 1921 je dobio novo rukovodstvo, predsednika Aleksandra Važića, predsednika skupštine Ninu Brdar i generalnog sekretara Mihaila Janjića. Stigao je novi trener iskusni Darko Tešović. Biće izuzeno teško da spasu popularne “kanarince”, koji su vezali tri poraza i čvrsto frže začelje. Ugostiće Smederevo 1924, koji su konačno pobedili, ceh su platili oslabljeni Leskovčani. Zaustavili su pad, ali su i dalje van zone plej-ofa. Smederevci su bliži pobedi, imaju kvalitetniji tim, samo treba to da potvrde.

Kad su ih svi otpisali, govrilo se da će poslužiti za gol razliku, “majstori” su razuverili “neverne Tome” i odigrali iz inata u Novom naselju, dali gol na vreme i uspeli da se odbrane od ataka zbunjenog domaćina. Dočekaće tvrd i defanzivan sastav iz Vršca i svaki rezultat je moguć. Vrščani skupljaju “zrno po zrno” (osam bodova u nastavku), igraju siguricu i prvi su iznad crte za plej-of.

Metalac i GFK Sloboda igraju meč od sudbinskog značaja. Milanovčani nisu unovčili dobre igre iz prva 2-3 kola i slabo izdanje u Šapcu koštalo ih je poraza. Za 11. RFK Grafičarom zaostaju šest bodova i predvode pet ekipa koje će najverovatnije odlučivati o četiri mesta koja vode u niži rang. Užičani su promenili trenera, ali pomaka nema i glatko su, greškama odbrane, poraženi u Inđiji.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19