XS
SM
MD
LG

U Milanovcu i Lazarevcu rešava se sudbina ugroženih, Vrščani spremaju revanš "majstorima", "kanarinci" spremaju iznenađenje za Leskovčane

Foto: Prva liga Srbije

Po svemu sudeći do poslednjeg kola plej-auta Prve lige neće se znati još dva putnika u niži rang. Četiri kluba razdvaja samo jedan bod. Dva su iznad i dva ispod crte, i već u nedelju slika može da se promeni, ali ništa neće biti definisano. Kako se moglo predpostaviti GFK Dubočica i OFK Vršac su odigrali kako im je odgovaralo - nerešeno i zadržali su prva dva mesta. Mladost GAT je želela više od boda u Novom naselju, Užičani su ostali neporaženi i grade poziciju da na kraju pored Đetinje odluče o svojoj sudbini. Slično je bilo pored Despotovice, Kolubara je uzela bod, Metalac ponovo kiksnuo na "ukletom" domaćem terenu, koji ga može skupo koštati. Novi Sad je ubedljivom pobedom nad Novobeograđanima potvrdio dobru formu i tri boda protiv favorita nisu bila slučajnost.

To je što se tiče događanja na zelenom terenu, ali moramo osluškivati koje će se odluke doneti disciplinski organi lige. Naime, UEFA je ukazala na nekoliko sumnjivih utakmica, Tekstilac - Mladost GAT, OFK Vršac - Tekstilac i poslednja se pominje GFK Dubočica - Mladost GAT. Za sada svi akteri mudro ćute, disciplinci, etičari, klubovi, svi su u nekom isčekivanju, kao da će odluka pasti sa neba. Doduše redovno se oglašavaju Milanovčani i u poslednjem saopštenju su se upitali: "Ko je abolirao Mladost GAT od nameštenih utakmica?", dalje se kaže "da će se na kraju svesti na Tekstilac ili nekog trećeg, oduzimanjem ponekog boda, koji nikog neće ugroziti". Upozorili su da neće ćutati i angažovali su bivše ugledne sudije o svom trošku kao posmatrače.

Dok se ne donese odluka disciplinskih organa (najavljena za petak), da se pozabavimo utakmicama 6. kola plej-auta.

Dva meča su u centru pažnje, u Lazarevcu i Gornjem Milanovcu.

Kolubara se vratila sa velikim bodom (četvrti remi u pet kola) iz Milanovca. Odigrali su jednu takmičarsko-taktičku utakmicu, pod velikim pritiskom. Počelo se oprezno, da ne kažemo bojažljivo, zanjući koliko je ulog za svakog protivnika. Žale za promašajem Đorđevića u 84. minutu, kada se našao u situaciji "jedan na jedan", ali su mogli biti kažnjeni u zaustavnom vremenu. O GFK Slobodi trener Savić kaže da je vodi iskusni stručnjak, napred su agresivni sa velikom potrošnjom energije. Užičani su deset utakmica bez poraza, uspeli su da odole u Novom naselju i do boda su došli u 90. minutu sa bele tačke. "Rudari" veruju da mogu neutralisati vrline protivnika i sa velikom podrškom navijača upisati bodove opstanka.

Metalac se prvi put, u najdelikatnijem trenutku, našao ispod crte. Podbacili su u plej-autu (5 bodova) i tu leži uzrok pada na mini tabeli. Odigrali su sa Kolubarom jednu tvrdu, taktički zahtevnu utakmicu i najzreliju priliku imali su u dubokoj nadoknadi kada je Aleksić pogodio stativu. Ponovo su domaćini, bez prava na grešku. Dolazi Mladost GAT, direktan konkurent i u zavisnosti od rezultata znaće se ko je bliži luci spasa. Novosađane je od tri boda protiv Užičana delili minuti i primili su gol iz jedanaesterca. Sakupili su najviše bodova u doigravanju (devet) i uprkos osporavanjima od strane konkurenata, oni ne haju i idu ka zacrtanom cilju.

Radnički i OFK Vršac odigraće rasterećeni, biće to prilika da se gosti revanširaju "majstorima" za poraz u prvenstvu. Vrščani su odigrali u Leskovcu nerešeno, kako im je odgovaralo i na Bežaniji mogu teorijski obezbediti opstanak. Radnički se odavno pomirio sa činjenicom da će od jeseni igrati u Srpskoj ligi, bez motiva i želje u plej-autu su bez osvojenog boda.

Novi Sad 1921 u Čelarevu će ugostiti GFK Dubočicu i nisu rekli poslednju reč. Postali su specijalisti za favorite i uspeli su da im otkunu tri boda, koji mogu skupo da ih koštaju. Prva pobeda u digravanju nad poslednjim Novobeograđanima dodatni je motiv da se prikažu u pravom svetlu. Leskovčani sa bodom obezbeđuju teoretski opstanak i remi je prva opciija.


GFK Dubočica 0 : 2 Metalac
Mladost GAT 0 : 2 RFK Novi Sad 1921
OFK Vršac 2 : 0 Kolubara
GFK Sloboda 1 : 1 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 37 14 11 12 53
2 GFK Dubočica 37 12 14 11 50
3 Mladost GAT 37 11 13 13 46
4 GFK Sloboda 37 11 13 13 46
5 Metalac 37 11 12 14 45
6 Kolubara 37 10 13 14 43
7 RFK Novi Sad 1921 37 8 7 22 31
8 Radnički (NB) (-6) 37 6 8 23 20