XS
SM
MD
LG

U Užicu i Novom naselju sprema se fešta proslavlja se opstanak, Metalac se nakon 17 godina vraća u Srpsku ligu, "rudari" bez trenera Savića, sveli šanse u domen teorije

Foto: Prva liga Srbije

Šesto kolo plej-auta Mozzart Bet Prve lige u velikoj meri je razrešilo nedoumice oko opstanka u ligi. Prvi put se dogodilo da su gosti imali maksimalni učinak (tri meča završena istim rezultatom). Od četri utakmice, dve su bile u žiži pažnje, u Gornjem Milanovcu i Lazarevcu. Metalac je imao više od igre, napadao, stvarao šanse i na kraju izgubio. Gatovci su u svečarskom raspoloženju otišli kući i spremaju svečanost za subotu u poslednjem kolu. Slična sudbina zadesila je Kolubaru i prvi poraz u doigravanju skupo će ih koštati. Najviše golova postignuto je u Čelarevu i na kraju su se radovali Leskovčani. Radnički i OFK Vršac su odigrali meč bez rezultatskog značaja, tri boda odlaze na jug.

U Novom naselju se sprema fešta i nešto što je jesenas izgledalo nemoguće pretvorilo se u stvarnost. Mnogi im zameraju da nisu baš fudbalski došli do bodova, oni ne haju i važno je da će naredne sezone biti članovi Prve lige. Pored Despotovice su odigrali taktički mudro, iskusno, branili se i imali sreće da se domaćin propisno ispromašivao. Presudio im je Jokić sa bele tačke, bivši igrač "plavaca". Za protivnika će imati gradskog rivala sa Detelinare, koji igra rasterećen, sakupio je šest bodova, uglavnom od favorita, kojima su bili preko potrebni. Leskovčani su tri puta šutnuli ka golu "kanarinaca" i pogodili, domaćin od brojnih prilika samo je dve pretvorio u golove. Pokazali su se kao specijalisti protiv rivala kojima gori pod nogama, čestitaće domaćinu na opstanku, ali će pokušati da mu otežaju put do ostvarenja cilja. Dolaskom trenera Tešovića i sportskog direktora Janjića, Novosađani su se prestrojili, vratili samopouzdanje i jasnim modelom igre pokazali koliko vrede. Nažalost, isuviše kasno za veće domete.

Metalac samo teorija drži u igri za opstanak. Propustili su sijaset prilika u doigravanju i zarađeno u ligaškom delu olako prokockali. Osvojili su pet bodova u plej-autu i po tome se nalaze pri dnu tabele, za razliku od konkurenata koji su imali žetvu bodova. Protiv Mladosti GAT im se jednostavno nije dalo, napadali su, stvarili brojne prilike i za promašaje bili kažnjeni. Prošlo je 17 godina od kako su igrali kao srpskoligaši i ukoliko zadrže postojeći igrački kadar, organizcaiju i funkcionisanje kluba, brzo će se vratiti. Na oproštaju od Prve lige odlaze u Lekovac i prilika je da, rasterećeni pokažu koliko zaista vrede. GFK Dubočica je daleko bila uspešnija na gostovanjima (kod kuće dva boda), imali su velikih kadrovskih i organizacionih problema, menjali trenere i umesto plej ofa završili u plej autu.

Kolubara je najverovatnije nakon godinu dana nastavila strmoglavi pad, koji će se završiti u Srpskoj ligi. Dugo su bili iznad crte, veliki broj nerešenih utakmica u finišu začinjen ključnim porazom od Užičana kumovali su neuspehu. Odmah po završetku utakmice trener Igor Savić je iz moralnih razloga podneo ostavku. U izjavi za naš portal rekao je da nisu dobro ušli u meč, delovali su suviše mlako kao da se nisu borili za opstanak. Rivalu je odao priznanje, više su, kaže on, želeli pobedu, izgarali, odigrali fer i korektno i na tome im čestita. Na oproštaju od lige odlaze u Vršac, koji se izdigao i na četiri meča doneo deset bodova. Ispod Vršačkog brega su neuspešni (dva poraza), dok su Lazarevčani na strani neporaženi (dva remija).

Na stadionu "Radomir Antić" sprema se velika fešta. U Lazarevac je autobusima i privatnim kolima otputovalo 600 navijača, tako da su imali domaćinski ambijent i podrška je doprinela da ostvare najznačajniju pobedu u prvenstvu. Na zvaničnoj stranici kluba kaže se da su pored pobede, stvorili ljubav i emocije koje se prenose sa navijača na igrače. Blizu opstanka su došli na čestit i viteški način, čistog obraza i uzdignutog čela. Ponekad se u emocijama preteralo kao na primer na utakmici sa Novim Sadom 1921. Ugostiće odavno otpisane Novobeograđane koji u doigravanju nisu osvojili ni bod.


GFK Dubočica 0 : 2 Metalac
Mladost GAT 0 : 2 RFK Novi Sad 1921
OFK Vršac 2 : 0 Kolubara
GFK Sloboda 1 : 1 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 37 14 11 12 53
2 GFK Dubočica 37 12 14 11 50
3 Mladost GAT 37 11 13 13 46
4 GFK Sloboda 37 11 13 13 46
5 Metalac 37 11 12 14 45
6 Kolubara 37 10 13 14 43
7 RFK Novi Sad 1921 37 8 7 22 31
8 Radnički (NB) (-6) 37 6 8 23 20