XS
SM
MD
LG

Memorijal "Srđan Tomić 2016": Još jednom je pobijedio sport

Omladinski fudbalski klub Glasinac 2011 Sokolac, po peti put bio je organizator Memorijalnog omladinskog fudbalskog turnira "Srđan Tomić", kojim se njeguje sjećanje na tragično preminulog igrača ovog kluba Srđana Tomića, člana mlade reprezentacije Republike Srpske.

Turnir je trajao od 30. juna do 3. jula.

Ovogodišnji Turnir okupio je preko preko 800 mladih fudbalera uzrasta od osam do 15 godina iz 32 kluba Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i FBiH. Rekordan broj ekipa - 76, raspoređeno je u šest starosnih kategorija .

Turnir su počeli dječaci rođeni 2001. i 2002. godine, a završili namlađi učesnici ove velike sportske manifestacije - dječaci rođeni 2007. i 2008. godine.

Na centralnom i pomoćnom terenu stadiona "Bara" publika je imala priliku da vidi veoma zanimljive fudbalske predstave.

Najuspješnijim ekipama, najboljim igračima, strijelcima i golmanima organizatori su uručili pehare, medalje i diplome.

U kategorji U-9 prvo mjesto pripalo je ekipi Škole fudbala Tango iz Istočnog Sarajeva, drugo OFK Glasinac 2011 iz Sokoca, a treće ekipi FK Novi Grad Sarajevo. Najbolji igrač je Andrej Pavlović iz sokolačkog Glasinca, strijelac Đorđe Timotija iz Škole fudbala Tango , a najbolji golman njegov klupski drug Novak Kokot.

U kategoriji U-10 najbolja je bila ekipa FK Novi Grad, drugo mjesto pripalo je ekipi FK Dar iz Sarajeva, a treće timu FK Olimp Pale. Samin Mešić iz Novog Grada bio je najbolji igrač. Najbolji strijelac je Bećir Gušić iz ekipe Dar, a golman Alden Ćustović iz FK Novi Grad.

Ekipa FK Dar zauzela je prvo mjesto u kategoriji U-11. Drugo mjesto je priplalo Školi fudbala Tango, a treće ekipi Glasinca. Najbolji igrač u ovoj katagoriji bio je Andrija Škarić iz Tanga, strijelac Miloš Stašević, član ekipe Glasinca, a golman Aldin Čardaklija iz FK Dar.

U kategoriji U-12 prvo mjesto pripalo je ekipi FK Dar, drugo paljanskom Olimpu, a treće ekipi FK Mladost Rogatica. Najbolji igrač je bio Amin Alagić iz FK Dar, strijelac Milan Radović iz Olimpa, a golman njegov saigrač Sergej Bjelica.

Ekipa FK Igman sa Ilidže bila je najuspješnija u kategoriji U-13. Drugo mjesto zauzeela je ekipa OFK Ilijaš, a treće Top gol iz Sarajeva. Benjamin Šuntić iz ilidžanskog Igmana bio je najbolji igrač, strijelac Kenan Smajić iz FK Top gol, a golman Haris Kusturica iz Igmana.

U kategoriji U-15 najbolja je bila ekipa FK Olimp, drugo mjesto pripalo je Glasincu, a treće ekipi FK Atlatiko iz Sarajeva. Najbolji igrač u ovoj kategoriiji bio je Igor Petrović iz Olimpa, strijelac Marko Gagović, član Škole fudbala Bambi iz Višegrada, a golman Petar Lalić iz OFK Glasinac 2011.

Dogodio se još jedan Memorijalni fudbalski turnir Srđan Tomić. Organizator - OFK Glasinac 2011 položio je ispit. Bila je to manifestacija koja je pokazala da se u fudbalskim klubovima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori kvalitetno radi sa mlađim kategorijama. Na travnatom tepihu skolačkog stadiona Bara viđene su majstorije mladih fudbalara, među kojima su bili i oni koji će se sigurno jednog dana naći i u najpoznatijim klubovima na prostoru eks Jugoslavije i Evrope. Ova sportska priredba promovisala je još jednom ono što je najdragocjenije u sportu - fer ponašanje na terenu, kao i ostale vrijednosti koje sport donosi mladom čovjeku.

Treba odati priznanje sportistima i sportskim radnicima okupljenim u sokolačkom OFK Glasinac 2011, koji su se svojski potrudili da svim učesnicima Turnir ostane u lijepom sjećanju. Naravno, tu je i pomoć porodice Tomić, a mora se naglasiti da je opština Sokolac, u skladu sa svojim trenutnim finansijskim moćima, pomogla organizovanje ove velike sportske manifestacije.

(Autor: Velemir Elez / FSRS)