XS
SM
MD
LG

"Zmajevi" u Leskovcu za prodor ka vrhu, nepredvidivi vojvođanski derbi, Šapčani u derbiju sa Gavrićem, "Mesijem" za naše prilike, protiv oslabljenog lidera

Vodeći RFK Grafičar je uknjižio petu vezanu pobedu nad “oklopnicima” i izdvojio se na tabeli posle poraza Mačve u Užicu. Gatovci rezultatski sve bolje prolaze, igrački kaskaju, ali se na kraju pišu bodovi i pobedom nad Inđijom su zaseli na treće mesto. “Zmajevi” su zaboravili na neuspeh u Paraćinu i deklasirali nejakog novajliju iz Rume. Zemun se prvi put radovao u derbiju začelja, Javor Matis je dobio minimalcem Užičane u dalekom Šapcu. Borac 1926 je pokazao najviše od novajlija i igraju u kontinuitetu dobro, tako da ne iznenađuje trijumf protiv Mačve.

GFK Sloven je sa novim trenerom Aleksandrom Stevanovićem doživeo potop na krovu i već u prvih 20 minuta susret je bio rešen. Za 40 minuta primili su tri gola, više nego na četiri prethodne utakmice. Sportski sektor na čelu sa igračem Branom Ilićem napravio nekoliko grešaka u selekciji ekipe, nisu dovedena adekvatna pojačanja i sada plaćaju ceh tipičan za većinu dojučerašnjih srpskoligaša. Na sve to se nadovezala čudna odluka da dovede malo poznatog trenera za prvoligaške prilike, koji je odmah posle debakla na Voždovcu otišao i izjavio da vredi više. Zemun je došao do pobede u nezanimljivom meču sa Trayalom i na prste jedne ruke mogu se pobrojati šanse obe ekipe. Praktično se sat vremena ništa nije dešavalo i najvažnija je prva pobeda zeleno-plavih za beg iz opsane zone.

Trayal je nakon bljeska sa Voždovcem ponovo zapao u sivu zonu i nastavio sa porazima. Ne igraju na očekivanom nivou, dovode pojačanja, menjaju trenere, ali bar za sada nema učinka. Ivanjičani su nadigrali Užičane i pored gola imali su još nekoliko prilika za postizanje gola. Još se traže, igra je ispod rezultata i kada se budu skockali trebalo bi da izgledaju bolje. Nisu bez šansi u Paraćinu i ne vidomo način kako će gumari probiti tako čvrst i iskusan sastav gostiju, mada su to već jednom uradili sa ekipom iz vrha.

GFK Dubočica je uzela bod u Mačvanskoj Mitrovici, na koji su domaćini imali velike prmedbe smatrajući da su gosti imali naklonost sudijske trojke. Leskovčani dele začelje sa Kruševljanima i jedini su bez pobede. Bod na strani je, tvrde, dobar, ali ostaje žal što nisu materijalizovali igrača više. Pobeda im je neophodna protiv Voždovca za podizanje samopouzdanja i mira u kući. Beograđani su deklasirali Sloven, ali ukupno uzevši, igrom ne oduševljavaju u proteklih pet utakmica i moraju igrati u kontinuitetu ako žele da se nađu u vrhu.

Smederevo 1924 je pored “Rajka Mitića” izgubio i samo na momente su pripretili. Moraju da pobeđuju i četiri boda je malo za klub tog renomea i kvaliteta. Dočekaće u Pančevu Radnički 1922, koji je posle burne ostavke trenera Vidaka Bratića i dalje bez šefa stručnog štaba. Sada bivši starateg osuo je drvlje i kamenje prema deliocima (ne)pravde i okrivio ih da su izrežirali krajnji epilog meča. Do sada su imali povoljniji raspored i šest bodova je dobro polazište za konsolidaciju tima u narednim utakmicama.

U nedelju se igra vojvođanski derbi između OFK Vršca i Mladost Gat. Setimo se da je poslednji duel dva rivala podigao dosta prašine i dan danas se sumnja u njegovu regularnost. Vrščani su u Surdulici odigrali dva različita poluvremena i u nastavku su mogli do sva tri boda. Trener Savić objašnjava promenljive igre mladošću ekipe (utakmicu počinje 5-7 bonusa), gde su oscilacije prisutne. Gatovci rezultatski bolje prolaze nego što igrom na terenu prikazuju. Upravo su to odlike dobrih ekipa da osvajaju bodove kad za to nemaju pokriće na terenu.

Radnik i Borac 1926 odmeriče snage u nedelju u meču koji je za domaćina od suštinske važnosti. Još ranije su se rastali od trenera Dejana Đuričića i pre neki dan opredelili se za iskusnog Zorana Vasiljevića, specijalistu za uvođenje ekipa u više rangove. Setimo se da je dao veliki doprinos istorijskom ulasku Slovena u u društvo prvoligaša. Ponovo su, uslovno rečeno, domaćini u Zaječaru i sami su krivci što prethodni duel sa Vrščanima nisu dobili, vodili su, promašili jedanaesterac i nekoliko prilika u prvom poluvremenu i na kraju strepeli za konačan rezultat. Čačani su najviše pokazali od novajlija i ako se uzme u obzir da kao domaćini igraju u Užicu dosadašnji rezultati dobijaju na još većem značaju.

Ponedeljak će obeležiti derbi, ne samo kola, već uvodnod dela sezone. U Šapcu se sastaju dve ekipe koje su najviše pokazale, Mačva i RFK Grafičar. Šapčani su angažovanjem Nenada Gavrića(32), “Mesija” za naše prilike, dali novu dimenziju timu i još više dobili na kvalitetu. Prvi poraz od Čačana delovao je kao otrežnjenje i mali pad neće bitnije uticati na samopouzdanje tima. Grafosi su pokazali najviše i s razlogom se nalaze na čelu karavana. Dobili su bez problema promenljive “oklopnike” i meč u Šapcu biće ispit zrelosti i postojanosti talentovane generacije. Biće osetno hendikepirani odsustvom četvorice reprezentativaca, a kao pojačanje došao je iskusniji defanzvac Veličković (25). U takvoj konstalaciji snaga domaćinu dajemo blagu prednost i nema sumnje da će gledaoci uživati u otvorenoj i kvalitetnoj predstavi, začinjenu golovima.

U večernjem terminu sastaju se GFK Sloboda i Inđija. Užičani su izgubili u Ivanjici i činjenica je da bolje partije pružaju na Gradskom stadionu. Imaju problem sa trenerom Stamenkovićem koji se nalazi na tapetu disciplinaca zbog ponašanja u Šapcu. Veliki hendikep za Inđiju je što sve utakmice kao domaćini igraju na strani. Domaćinstvo u Novom Sadu skupo ih je koštalo i išlo je na uštrb gubitka bodova I spornih sudijskih odluka. Nepredvidiva su ekipa i kad su otpisani znaju da iznenade, očekuje se tvrd i neizvestan meč sa malo golova.


Borac 1926 3 : 1 OFK Vršac
RFK Grafičar 1 : 0 Radnik
Radnički (SM) 0 : 1 Mačva
Voždovac 0 : 1 Smederevo 1924
Zemun 1 : 4 GFK Dubočica
Javor Matis 0 : 0 GFK Sloven
Inđija Toyo Tires 1 : 2 Trayal
Mladost GAT 1 : 0 GFK Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 7 6 0 1 18
2 RFK Grafičar 7 6 0 1 18
3 Mladost GAT 7 4 3 0 15
4 Voždovac 7 4 1 2 13
5 Javor Matis 7 3 3 1 12
6 Borac 1926 7 3 2 2 11
7 Smederevo 1924 7 3 1 3 10
8 Radnik 7 2 3 2 9
9 Inđija Toyo Tires 7 2 1 4 7
10 Radnički (SM) 7 1 3 3 6
11 GFK Dubočica 7 1 3 3 6
12 OFK Vršac 7 1 3 3 6
13 GFK Sloven 7 1 3 3 6
14 Zemun 7 1 3 3 6
15 Trayal 7 2 0 5 6
16 GFK Sloboda 7 1 1 5 4