XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Britancima devet medalja od toga seda zlatnih na velodromu!

Britanci su „opljačkali“ olimpijsku riznicu u biciklizmu na pisti: osvojili su devet medalja od toga sedam zlatnih (od ukupno deset), srebro i bronzu. Australija ima pet medlja (1 – 1 - 3), Nemačka 3 ( 1- 1- 1), Danska 1 (1- 0 - 0 ), Francuska 3 (0 – 3 - 0) itd. Ukupno je 11 zemalja osvojilo trofeje.

Najuspešnija učesnica je Kineskinja Šuang Guo sa tri medalje – dve srebrne u keirinu i timskom sprintu i bronzana u sprintu. Po dve medalje osvojilo je četvoro Britanaca – dve zlatne: Kris Hoj, Džejson Keli i Laura Trot i jedno zlato i srebro Viktorije Pendlton.

Ana Mares iz Australije prekinula je zlatnu lavinu Britanaca pobedivši u ženskom sprintu u finalnoj trci Viktoriju Pendlton. Šuang Guo iz Kine osvojila je treće mesto.

U ženskom omnimumu Laura Trot (Velika Birtanija) je slavila sa 18 bodova ispred Sare Hamer (SAD) sa 19 i Anet Edmondson (Australija) sa 24 poena.

Britanac Kris Hoj je pobeio u keiringu, drugo mesto pripalo je Nemcu Maksimilijanu Leviu, a podeljene su dve bronze Simonu van Velthovenu (Novi Zeland) i Teonu Mulderu (Holandija) jer sudije ni posle pregleda foto finiša nisu uspele da odrede ko je pre prešao liniju cilja!

Hoju je ovo bila druga zlatna medalja posle one ekipnom sprintu. Sada ima ukupno sedam medalja od toga šest zlatnih, sa OI: 2008: sprint, keirin i ekipni sprint, 2004: kilometar na vreme i jedno srebro 2000. u ekipnom sprintu.

Omnium je „bicklistički višeboj“ i održava se u dva dana. Ima ukupno šest trka u kojima vozači dobijaju bodove za plasman u svakoj trci ( 1 za prvo, dva za drugo, tri za treće...) i pobeđuje onaj ko ima najmanje poena.

Trke su 250 metara sa letećim startom, 30 kilometra bodovna trka, eliminaciona trka, četiri kilometra dohvatno, „skreč“ trka i kilometar na vreme.

Leteći start je disciplina u kojoj vozači voze jedan protiv drugog i „love“ balansirajući na biciklu protivnika da prvi krene kako bi mu ušli u zavetrinu u pred ciljem ga pretekli.

30 km bodovna trka se vozi sa grupnim startom do 25 vozača i svaki deseti krug se boduje, kao i redosled na kraju poslednjeg kruga. Pobeđuje onaj ko sakupi najviše bodova.

Eliminaciona trka je takođe sa grupnim startom i posle određenog broja krugova eliminišu se najslabije plasirani vozači po odrđenom kriterijumu.

U trci 4 km dohvatno dva vozača startuju na suprotnim stranama velodroma i pokušavaju da dostignu jedan drugoga („dohvate“). Ako uspeju, pobeđuju, ake se ne „dohvate“ pobednik je onaj ko je imao bolje vreme.

„Skreč“ trka se vozi na 15 km, čim jedan ili više biciklista pređu svih 15 krugova trka se prekida, oni koji imaju pun broj krugova dobijaju plasman po vremenu dolaska na cilj, ostalima se pišu krugovi koliko su zaostali („ogrebana trka“).

U trci kilometar na vreme takmičari voze protiv štoperice, pobednik je onaj ko postigne najbolje vreme.