XS
SM
MD
LG

Pazarci protiv Zrenjaninaca za play off

RK Novi Pazar - foto: H. Memić

Rukometaši Novog Pazara nisu uspeli da ponove berićetnu jesen u Super ligi Srbije, i u nastavku prvenstva zabeležili  su tri poraza. Sa treće pozicije, odmah iza vodećeg dvojca Dinama i Železničara 1949 iz Niša, došli su u poziciju da jedna utakmica odlučuje o plasmanu plej of. Najpozvaniji da kaže nešto više o sadašnjem trenutku Novog Pazara je trener Hasan Memić, koji je u klubu proveo dugi niz godina, prvo kao igrač a kasnije kao trener. Od pre sezone promovisan je u prvog trenera pazarskog superligaša, i najpozvaniji je da nam objasni razloge promenljivih igara u nastavku prvenstva.

- Napustio nas je Zlatko Rakić, alfa i omega tima, igrač za čije ime su protekle četiri godine vezani najveći uspesi. Bivši reprezentivac Dobrivoje Marković je pristupio Jugoviću. Ne treba trošiti reči pa konstatovati da su navedeni prvotimci bili stožeri i kreatori igre, oko kojih se sve vrtelo. Teško je bilo nadomestiti odlazak tako dva kvalitetna igrača, a pored njih smo još ostali bez Davora Lukovića koji je napustio klub. Alternative koje smo doveli, činjenica je, nisu tog kalibra - konstatuje Memić.

Aktivirao se Davor Vlahović, koji je sedam meseci bio van rukometa, a iz Priboja stigao je Irnes Hadžović i povratnik Sead Međedović (Prokuplje). - Imali smo peh da su nas dvojica od četvorice novajlija u međuvremenu napustila. Aleksandar Stanojević je trebao da bude zamena za Rakića, ali se u klubu kratko zadržao. Super liga ne trpi eksperimente i očigledno je da smo platili danak nedovoljno kvalitetnom igračkom kadru.  U nedostatku odgovarajućeg profila igrača, nastupili su bolesni i nedovoljno oporavljeni prvotimci, koji su posle utakmice od iscrpljenosti morali primati infuziju?! – otkriva nam poteškoće oko formiranja sastava. Memić smatra da je udela imalo nešto kasnije donošenje optinskog budžeta namenjenog sportu, tako da se nisu mogla planirati na vreme pojačanja. To je povuklo za sobom kašnjejne početaka priprema i formiranje sastava.   

Slutnje da to neće biti tim od jesenas brzo su se obistinile, i porazi od Rudara, Obilića i Dinama vratili su igrače u surovu stvarnost. U pitanje je dovedeno učešće u plej ofu, i jedini lek je bio da se još više grupišu, prestroje i nastave sa još žešćim radom. Od utakmice sa liderom iz Pančeva kao da se osećala drugačija klima, i primetno je da se ekipa donekle konsolidovala. - Nosili smo se ravnopravno sa Dinamom u prvom poluvremenu, da bi u narednoj utakmici, u kupu, protiv Mačve iz Bogatića, stvari krenule nabolje, a potvrda izrečene tvrdnje je bod osvojen na gostovanju u Kikindi. Narednog vikenda igramo odlučujuću utakmicu protiv Proletera za plej of i tim će biti na svojevsnom testu i ukoliko pobedimo "spasićemo" sezonu. Neće biti lako, pogotovu što i Zrenjanicima "gori  pod nogama" i teže da izbegnu plej aut - naglašava naš sagovornik i kaže da u četvrtfinalu kupa nisu bili srećne ruke, i izvukli su šampiona Vojvodinu.  

Pre dve godine formiran je ženski rukometni klub, koje vodi Redžep Mahmutović. Drugi tim rukometnog kluba zbog nedostatka prostora trenira u Raškoj, i takmiči se u Drugoj ligi Kopaonik. Iza našeg kluba je stao grad Novi Pazar i glavni je finansijer aktivnosti svih selekcija.

Trener Hasan Memić iza sebe ima interesantnu rukometnu biografiju. Potiče iz rukometne familije, i plavi dres su pored oca, nosila njegovi stričevi. Rukomet je zavoleo sa 14-15 godina i, kako kaže, od tada nije napuštao klub. Pre deset godina je završio sa aktivnim igranjem i nešto ranije se prihvatio trenerskog posla. Najviše vremena je proveo kao asistent stručnajacima koji su dolazili sa strane a od prošle godine je po drugi put je promovisan u prvog trenera.

- Sumnjalo sa u moje mogućnosti, pogotovu što su neki igrači bili stariji od mene, misleći da neću imati dovoljno autoriteta, a kad smo se plasirali u plej of, opozicija je to pripisala srećnim okolnostima i minulom radu mojih prethodnika. Čutao sam i naporno radio, i rezultati su ubrzo došli - kaže 39-godišnji stručnjak koji je u dva navrata proglašen za najboljeg  profesora fizičkog vaspitanja i prošle godine za najuspeešnijeg trenera u Novom Pazaru. U gradu tako bogate rukometne istorije postoji samo jedna hala odgovarajućih dimenzij. Za ostale sale u školama prilikom izgradnje, merodavni nisu imali dovoljno sluha da budu neznatno proširene kako bi bile dostupne za rukometni sport. U bliskoj budućnosti situacija će se popraviti i dve dvorane koje se grade moći će da prime rukometaše i klub će dobiti mogućnost da proširi bazu i aktivira sve mlađe kategorije.  


22 .kolo ARKUS liga
Spartak Vojput : Dubočica 54
Obilić : Rudar
Dinamo : Partizan
Kikinda Grindex : Železničar 1949
Proleter : Crvena zvezda
Novi Pazar : Šamot 65
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Dinamo 21 18 1 2 37
2 Železničar 1949 21 13 2 6 28
3 Partizan 21 12 1 8 25
4 Novi Pazar 21 11 2 8 24
5 Dubočica 54 21 11 0 10 22
6 Rudar 21 9 2 10 20
7 Spartak Vojput 21 8 4 9 20
8 Šamot 65 21 8 2 11 18
9 Kikinda Grindex 21 7 2 12 16
10 Obilić 21 7 1 13 15
11 Proleter 21 6 3 12 15
12 Crvena zvezda 21 5 2 14 12