XS
SM
MD
LG

Onlajn tribina za rukometne pedagoge

Foto: facebook.com/rkpartizanbeograd

Rukometni stručnjaci pokrenuli su online tribinu na temu novih saznanja i edukacije trenerskog kadra i svih onih koji žele da se dodatno usavršavaju. Nenad Maksić, trener rukometaša Partizana saopštio nam je pojedinosti vezane za tribinu, predavače i dužinu trajanja.  – U vreme kada je sve stalo, spontano se nametnula ideja da popunimo nepredviđenu pauzu i angažujemo domaće i strane eminentne stručnjake kao predavače. Putem aplikacije zainteresovani  mogu da prate predavanja i postavljaju pitanja. Da pomenem da je među blizu 200 predavača, koliko će uzeti učešće na tribini, nalaze se imena  imena Akima Komnenića, Dragana Đukića, Ljube Vraneša, zatim selektori Crne Gore, Severne Makedonije, treneri iz stručnog štaba selekcije Hrvatske... Juče je svoj termin imala poznati sportski psiholog Bojana Jeličić, koja je bila u stručnom štabu Švedske na poslednjem svetskom prvenstvu, radila je sa muškom i ženskom selekcijom Srbije, a sada je u podgoričkoj Budućnosti – upućuje nas u suštinu i tematiku stručnog predavanja, i naglašava da su kod slušalaca posebnu pažnju izazvale teme vezane za poslednje evropsko prvenstvo.

Tribina će trajati mesec dana, do 24. aprila, a odvijaće se ponedeljkom, sredom i petkom. Maksić smatra da su predavanja naišla na veliko interesovanje i korisno je čuti nešto novo i proširiti saznanja koja se mogu primeniti u trenerskoj praksi. - Pored tema vezanih za fizičku pripremu i taktiku, dodaje, razgovaralo se o  promenama pravila igre kako bi rukomet postao atraktivniji za gledaoce i televizijski auditorijum.

Maksić je dao svoje viđenje vezano za nastavak Super lige, a u svetlu izjave Vanje Udovičića, ministra za sport, koji je nagovestio da se lige mogu nastaviti tokom septebmbra i oktobra, ali bez prisustva publike. - Igrati bez publike, da bi se ispunila forma, nema smisla i svi gube. Zaboravlja se da za nastavak prvenstva treba odvojiti 2-3 nedelje za pripreme, kako bi se igrači, koliko-toliko, spremili. Da ne govorim da je rizik od povreda uvek prisutan. Super liga se nalazi u specifičnoj situaciji, jer ligu nisu igrali Vojvodina i Metaloplastika, tako da nije moguće proglasiti prvaka. Rukometu će trebati bar jedna godina da se oporavi i stabilizuju klubovi. Teško će klubovi funkcionisati bez pomoći države, sponzora, privrednih subjekata koje  je pandemija prilično uzdrmala - kaže  Maksić, ali, isto tako je ubeđen da ćemo  iz ove nevolje izaći još jači i bolji.

Preko odgovarajuće aplikacije u vezi je sa igračima, koji rade u grupama u određeno vreme prema programu kondicionog trenera. Smatra da je  sve to  improvizacija, ali je korisnije od dokolice i nerada. Naš sagovornik vreme samoizolacije provodi u Beogradu sa porodicom i na njemu je velika odgovornost, jer mora da se brine za sigurnost roditelja i drugih članova. - Uglavnom sam, napominje,  angažovan oko nabavke neophodnih namirnica i drugih potrebština. Koristim priliku da 2-3 puta dnevno izvedem psa u šetnju i to mi dobro dođe da se dodatno relaksiram.


22 .kolo ARKUS liga
Spartak Vojput : Dubočica 54
Obilić : Rudar
Dinamo : Partizan
Kikinda Grindex : Železničar 1949
Proleter : Crvena zvezda
Novi Pazar : Šamot 65
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Dinamo 21 18 1 2 37
2 Železničar 1949 21 13 2 6 28
3 Partizan 21 12 1 8 25
4 Novi Pazar 21 11 2 8 24
5 Dubočica 54 21 11 0 10 22
6 Rudar 21 9 2 10 20
7 Spartak Vojput 21 8 4 9 20
8 Šamot 65 21 8 2 11 18
9 Kikinda Grindex 21 7 2 12 16
10 Obilić 21 7 1 13 15
11 Proleter 21 6 3 12 15
12 Crvena zvezda 21 5 2 14 12