XS
SM
MD
LG

Najbolje srpske vaterpolistkinje na pripremama u Bečeju

Pred početak treninga u bečejskom bazenu - foto: V.JANKOV

Iako je pauza u prvoligaškom A karavanu, gde se takmiče vaterpolisti Bečeja, u legendarnom bazenu kraj Tise nije mirno. Pre podne od 9 do 11 i uveče od 18 do 20 sati voda peni svom silinom, jer su od utorka uveče na pripremama za Evropski šampionat u Budimpešti naše najbolje vaterpolistkinje. Savezni trener Dragana Ivković pozvala je za aktuelnu fazu rada 26 devojaka.

- Zbog obaveza na fakultetu i u školi, neke od devojaka senisu odazvale. Ima i igračica koje klubovi nisu pustili. Nadam se da će se do kraja nedelje priključiti. Trenutno u Bečeju radi 20 devojaka. Među njima je i Tijana Rončević, koja zbog povrede ruke još uvek ne može da radi sa ostalima. Aktuelni širi spisak svešću na 18 devojaka 10. decembra, kad će nam se priključiti Jelena Vuković i Nada Mandić, koje ovih dana u Italiji očekuje igranje finala kupa, i te devojke nastavljaju pripreme za Evropski šampionat, bilo je prvošto nam je rekla Dragana Ivković.

Sa našim damama u Bečeju su i vaterpolistkinje mađarskog Senteša, pa se međusobno četiri puta sparingovati.
- Imamo dobru saradnju sa Sentešom, koji ima kvalitetnu ekipu u kojoj su po dve Kineskinje i Kubanke, kao i jedna naša Amerikanka, za koju se nadam da će u budućnosti nositi kapicu naše reprezentacije. Iako je još uvek širi spisak igračica u pitanju, koriste nam sparinzi sa Sentešom, pošto dobijam jasniju sliku o svim devojkama, da vidim šta nam manjka, na šta treba dodatno da obratimo pažnju, ali i šta je dobro. Kad ostanemo same, radićemo na poboljšanju fizičke spreme, ispravljanju uočenih grešaka i postavljanju nekih temelja za dalji period rada, nastavlja Dragana Ivković.

Posle Bečeja, ekspediciju od 18 devojaka i stručni štab, u kojem su pored Dragane Ivković još treneri Saša Balaša, Miroslav Tomović, Kostas Stratakis i fizioterapeut Aca Isakov, 10. decembra čeka put za Budimpeštu.
- U mađarskoj prestonici ćemo sparingovati sa BVŠC-om i Ferencvaošem, zatim odlazimo u Senteš i igrati sa istoimenom ekipom. Posle Mađarske, selimose u Grčku, gde će nam sparing partnerke biti vaterpolistkinje Etnikosa, a čeka nas i turnir, posle čega sledi prva trodnevna pauza. Novo okupljanje je 26. decembra u Beogradu, a već sutradan se selimo u Bečej, gde će biti i selekcija Nemačke i do 30. ovog meseca ćemo sa njima sparingovati. Sledi nova trodnevna pauza za novogodišnje praznike. Prvo viđenje u 2020. godini imamo 3. januara u Beogradu i odmah se selimo u Zrenjanin, gde će se od 4. do 6. januara održati turnir u organizaciji našeg Saveza, a učestvovaće Izrael, Nemačka, Slovačka i mi. Verujem da će nam to biti „generalka po meri“ pred odlazak na Evropski šampionat, zaključuje savezni trener Dragana Ivković.

Dodajmo, Evropski šampionat u vaterpolu održaće se od 12. do 26. januara 2020. godine u Budimpešti, a vaterpolstkinje Srbije su u grupi sa Grčkom, Mađarskom, Rusijom, Slovačkom i Hrvatskom.