XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Daniel Spac inženjer firme Krighof

Daniel Spac je diplomirani mašinski inženjer firme Krighof iz Nemačke, koja se upustila u nimalo lak zadatak, svojevrstan izaov, da velikom tandemu svetskog streljaštva na glinene golubove, firmama Peraci i Bereta preuzme deo tržišnog kolača. Dobri poznavaoci prilika kažu da Krighof uživa visok ugled posebno u Americi  ali je problem što ova firma ima dosta skupe puške. Na štandu u Kovilovu na Šampionatu sveta, sa Spacom je razgovarao Marko Ilić, srpski reprezentativac u disciplini trap, vicešampion Srbije ove godine i vlasnik firme Grof iz Kališta  kod Požarevca i osnivač istoimenog kluba. Grof je zastupnik mnogih prozvođača opreme i municije za sportsko i lovno streljaštvo. Zainteresovan je da saradnju sa Krighofom proširi ali i da proba njihovu pušku kao takmičar. Na preporuku autora ovih redova, koji je prisustvovao razgovoru da bi Ilić, kao reprezentativac, morao da dobije najmanju moguću cenu, Spac je u šali odgovorio:
  - Naravno,  dobiće je pošto je i diler...

Razgovor se, potom, poveo o kvalitetu oružja, a Daniel Spac ima veoma interesantan komentar na ovu temu:
- Meni je, naravno, stalo da što više takmičara koristi  naše puške, ali mi je iznad svega važno  da strelac bude zadovoljan. Nije toliko bitno da li je puška Bereta, Peraci,  Krighov, ili nekog drugog prozvođača, suština  je da onaj ko je koristi ima maksimalno poverenje u nju, da kada gađa ona postaje deo njega, da reaguje na svaku njegovu komandu... U sportu se samo tako postižu dobri rezultati, a uloga moje firme je da u tome maksimalno pomognemo onome ko se odluči za pušku Krighof.

Spac je ispričao i interesantnu priču o sistemima traninga u SAD i Velikoj Britaniji, čija je poenta da  za neuspehe i slabe rezultate nikada nisu krivi puška i municija nego strelac, kao i da skoro sve zavisi od mentalne snage takmičara:
- Specijalni, stručni treneri koji dobro poznaju psihologiju,  vrhunske strelce na treninzima, stavljaju u veoma složene, ponekad i surove, situacije, vređaju ih, viču na njih, podužu im adrenalin, dovode ih do besa...Moraju da gađaju i pod tim pritskom  bez greške. Puštaju im i filmove sa scenama koje su veoma brzo smenjuju, gde svaka akcija traje nekoliko sekundi... Sve je to u cilju, da strelac toliko izoštri koncentraciju da mu, kada dođe na takmičenje, ništa ne smeta na vatrenoj liniji, da je fokusiran samo na to da mora da pogodi svakog goluba. Uz to idu, naravno,  i  na desetine hiljada ispaljenih metaka i pogođenih golubova. U takvom sistemu važno je i da strelac bude apsolutno siguran da je puška vrhunska i da eventualna greška dolazi samo od njega.

Još tri svetska rekroda postavljena na SP u Kovilovu

Šampionka sveta u disciplini skit na Prvenstvu sveta u gađanju glinenih golubova u „Bg sportskom centru Kovilovo kraj Beograda“, postala je Nemica Kristina Vencel (devojačko Brinker) sa 98 golubova (74 i 24), dok su za srebro raspucavale Ning Vei (Kina) i Kimbreli Roud (SAD). Obe su završile sa 77 golubova. Kineskinja je imala u osnovnom deleu 73 i finale 24, a Roudova osnovni deo 72 i maksimalano finale 25. Smirenija je bila Kineskinja i pogodila osam dodatnih golubova i osvajila srebro, Amerikanka je promašila osmi i morala da se zadovolji bronzom.. U finale su se odmah plasirale Vencelova i Kipranka Andi Elefteriou sa po 74 goluba i izjednačenim svetskim rekordom osnovnog dela, kao i Kineskinja Vei sa 73 goluba. Za ostala tri mesta raspucalao je pet takmičarki. Prošle su Roud, Kaćuša Spada (Italija) i Sutija Jievšaloemit (Tajland), otpale su Lucija Mihalaće (Rumunija) i Šan Žang (Kina). Rumunka je, ipak, bila zadovoljna, sedmim mestom izvadila je olimpijsku vizu za London 2012.

Kineskinje su osvojile sa 214 golbova, uz svetski ekipni rekord i svetsko zlato, Italijanke sa 211 golubova su druge a Slovakinje sa 208 golubova treće u konkurenciji 15 reprezentacija.
- Zadovoljna sam kako sam gađala osvni deo, lepo je upisati se ponovo u knjigu svetskih rekorderki – rekla je Veneclova. – Finale od 24 goluba svako bi poželeo, ali nisam zadovoljna, napravila sam jednu grešku, moglo je da bude savršeno...

Šampionka Kristina Vencel je po profesiji vojnik i ima 30 godina. Vlasnica je olimpijske bronze iz Pekinga 2008. (pod devojačkim prezimenom Brinker), dva svetska zlata (Nikozija 2007. i Maribor 2009) kao i jednog evropskog srebra i dve brozne. Pobedila je u finalu Svetskog kupu u Pekingu 2009.  Kinskinja Ning Vei ima 29 godina, trenutno je broj jedan na svetskoj rang listi. Olimpijska je vicešampionka iz Atine 2004. svetska šampionka iz Nikozije 2003. i dvostruka vicešampionka iz Minhena 2010. i Nikozije 2007. Trostruka je pobednica u finalu Svetskog kupa i ima ček sedam zlatnih medalja sa svetskih kupova.

Kimberl Roud (32 godine), druga na svetskoj rang listi, je olimpijska vicešampionka uz Pekinga u  skitu, ali ima i dva zlata sa OI u dubl trapu (Atlanta 1996. i Atina 2004) i olimpijsku bronzu u ovoj disciplini iz Sidneja 2000. U skitu je osvojila svetsko zlato 2010. u Minhenu.  Ima i četiri zlata sa svetskih kupova.  Bio je ovo, ponovo,  dan za pamćenje jer su postavljena  još tri svetska rekorda i do sada je na ovom šamonatu sveta izjednačeno ili premašeno osam najboljih svetskih rezultata. Kineskinje su sa 216 golubova premašile sopstveni ekipni svetski rekord od 214 golubova sa  Šampionata sveta u Nikoziji 2007, dok su dva pojedinačna od 74 goluba izjednačile Kristin Vencel (Nemačka)  i Andri Elefteriou (Kipar). 

Ovaj svetski rekord, krug manje od apsolutnog do sada je postiglo 14 takmičarki, a među finalistkinjama u Beogradu bile su tri takmičarke sa ove liste: Ning Vei (Kina) koja je dva puta imala ovaj rezutat, Kimberli Roud (SAD) takođe dva puta sa  ovim rezultatom u karijeri i Kristina Vencel (Nemačka) koja je prvi put postavila svetski rekord pod muževljevim prezimenom. Pre toga ga je dva puta postavljala pod devojačkim prezimenom Brinker. Interesantno da je prvi put 74 goluba jedna dama „ubila“ na Svetskom kupu u Beogradu 2005. pa se Kovilovo i po ovome pamti. U juniorskoj konkurenciji slavila je Ruskinja Natalija Vinogradova sa 71 golubom, druga je Lusi Anastasiou (Francuska) sa 68 a treća Morgan Kroft (SAD) takođe sa 68 golubova. One su raspucavale za srebro, Francuskinja je pogodila drugog goluba, Amerikanka promašila...U konkurenciji četiri ekipe Rusija je osvojila zlato sa 197 golubova, srebro je pripalo Velikoj Britaniji sa 193 (67), a bronza Amerikankama takođe sa 193 goluba ali slabijom zbirom poslednjih serija (65).