XS
SM
MD
LG

Norveška bolja od BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine

Svoj prvi meč na ovom šampionatu BiH je počela sa odbranom 5-1, gdje je iznenađenje za Norvežane bio Igor Mandić kao prednji igrač.

Na terenu su osim Mandića zaigrali Benjamin Burić, Alen Ovčina, Mirsad Terzić, Vladimir Vranješ, Marko Panić, Ibrahim Haseljić, dok su u napadu na početku ulazili Ivan Karačić i Nikola Prce. Upravo je ovaj posljednji bio  ključni igrač na startu meča, a sve do 15. minute bio je jedini strijelac za bh tim. Povela je BiH sa 2:0, onda su imali i 3:2, da bi Norveška mini - serijom od 3:0 došla do prvog vodstva na utakmici u 11. minuti, kada je pogodio Joendal.

Samo dvije minute kasnije Norvežan su imali i tri gola prednosti (7:4), a potom i 8:5. U tim trenucima budi se Malinović sa dva gola, Perić dodaje jedan, a Prce svojim šestim golom na meču donosi izjednačenje na 9:9. Minuta je bila 19, a Benjamin Burić je do toga trenutka uspio da sakupi pet odbrana.

Ipak, Norveška pravi novu mini - seriju od 3:0, kojom odlazi na 12:9, a u 24. minuti je bh imala pet tehničkih grešaka naspram jedne Norveške.

 Senjamin Burić i Dejan Malinović su  svojim golovima održavali bh u životu, a početkom 27. minute rezultat je glasio 13:11. Do kraja poluvremena dopustili su reprezentativci BiH  sebi još dvije greške, koje su Norvežani kaznili i uspjeli da na odmor odu sa pet golova razlike (17:12). Nisu bh rukometaši o iskoristili ni odlično raspoloženog Burića, koji je sakupio dvije odbrane više od oba norveška golmana zajedno.

Kako je završila prvo, tako je Norveška počela i drugo poluvrijeme. Počeli su Norvežani serijom od 2:0 i poveli sa 19:12. Prvi gol u nastavku za tim BiH postigao je Senjamin Burić, koji je u 36. minuti pogodio za 19:13. Nastavljena je igra gol za gol, Tangen je bio novi igrač, koji je pored Sagosena, rešetao  mrežu protivnika , a Norveška je u 38. minuti vodila sa 21:15. U 42. minuti već je bilo osam razlike za Norvežane, a Sagosen je pogodio za 23:15. Osam razlike je bilo i u 48. minuti, kada je Johanesen pogodio za 26:18. Podatak da su bh igrači  dali samo šest golova u nastavku meča do 48. minute bio je dovoljan da se zna da je ovaj meč riješen.

Bilo je jasno da do kraja susreta neće doći do većih promjena rezultata, a Norvežani su bez nekih velikih problema sačuvali visoku prednost. Na kraju su Norvežani slavili sigurnu pobjedu rezultatom  32:26.

Naredni susret bh rukometaši igraju u nedjelju protiv Portugala, a susret je na rasporedu od 16 sati.

Norveška - Bosna i Hercegovina 32:26.(17:12)

Norveška: Saeveras, Bergerud, Nikolaisen, Sagosen, Overjordet, Overbi, Joendal, Bjornsen, Gulerud, Johannesen, O'Sullivan, Tangen, Reinkind, Guliksen, Blonz, Rod

Bosna i Hercegovina: Grahovac, Burić B., Ovčina, Perić, Burić S., Panić, Mandić, Haseljiž, Terzić, Karačić, Prce, Vranješ, Malinović, Hamidović, Predragović, Vegar.