XS
SM
MD
LG

EL: CSKA novi prvak Evrope

Košarkaši CSKA osmi put su postali prvaci Evrope. Oni su u finalu savladali Efes sa 91-83.

Foto: Evroliga

Meč je počeo u fantastičnom ritmu. Efes je poveo sa 7-3 na startu ali CSKA nije dozvolio da se Efes odvoji. Efes je održavao minimalno vodstvo. Međutim, ulaskom Higinsa CSKA dolazi do preokreta. Kori je pogodio dvije trojke za vodstvo Moskovljana 18-14. Larkin je trojkom vratio Efes na -1 ali CSKA serijom 6-0 dolazi do vodstva 24-17. Ataman je probao prekinuti seriju tajm autom ali nije uspio. CSKA je nastavio seriju te je novom trojkom Higinsa poveo sa 29-17. Trojkom Bobue Efes je smanjio na 29-20.

CSKA je sjajno ostvorio drugi period. Trojkom Rodrigeza i poenima Hajnsa, došli su do 14 poena prednosti. Ipak, Efes uzvraća serijom 4-0 i koliko toliko se vraća u igru. Uspio je Efes prići i na osam poena zaostatka. Međutim, CSKA pravi novu seriju zahvaljujući kojoj dolaze do 13 poena prednosti. Kruno Simon pokrenuo je Efesovu seriju 8-0 kojom prilaze na pet poena zaostatka. Imao je CSKA vodstvo 44-36 ali Efes pravi seriju 6-0 i na odmor odlaze sa samo dva poena zaostatka. 

Efes trojkom Simona dolazi do vodstva na startu drugog poluvremena. Međutim, CSKA ubrzo hvata sjajan ritam. Danston je upao u probleme sa ličnim greškama, CSKA je igrao sjajno defanzivno i došli su do osam poena prednosti. Trojkom Klajburna CSKA je došao do 11 poena prednosti. Pokušavao je Efes da se vrati ali su bili poprilično bezidejni. CSKA je to iskoristio i došli su i do 14 poena prednosti. Međutim, Efes u završnici trećeg perioda pravi seriju 8-0 i sa samo šest poena zaostatka ulaze u poslednji period.

Efes je pokušavao da se još više vrati na startu poslednjeg perioda. Međutim, CSKA je odbijao njihove nalete. Ipak, poenima Danstona Efes prilazi na -4. Međutim, CSKA ponovo hvata dobar ritam i trojkom De Koloa dolaze do +9. Imao je CSKA i 12 razlike ali žilavi Efes se nije predavao. Uspjeli su prići na -4. Imali su svoje šanse u završnici da se još više vrate pa čak i da naprave potpuni preokret ali te šanse nisu iskoristili. CSKA je to znao kazniti i na kraju su došli do titule.

CSKA su do titule predvodili Klajburn i Higins sa po 20 peona dok je Efes predvodio Larkin sa 29 poena.