XS
SM
MD
LG

"Crveni" dočekali prvu pobedu nad Topolcima

Foto: N. Kotlajić

Za fudbalere Radničkog 1923 od večeras nema nepobedivih rivala u Mocart Bet Superligi. Kragujevčani su večerašnjom pobedom na gostovanju srpskom predstavniku u grupnoj fazi Lige konferencija, ekipi TSC-a iz Bačke Topole, skinuli višegodišnje superligaško prokletstvo, s obzirom da nikada do sada nisu uspeli da odnesu trijumf u međusobnim okršajima sa pomenutim timom - 2:0 (1:0).

Još od 2017. godine, kada su prvi put ukrstili koplja sa ekipom iz Bačke Topole i to u Prvoj ligi Srbije, “crveni” čekaju na pobedu nad Topolcima. I dočekali su je večeras, nakon 13 međusobnih mečeva u kojima nisu osetili slast trijumfa. Pobedu Kragujevčana najavio je Luka Stankovski već nakon nepunih 120 sekundi igre, da bi domaćinu presudio Aleksej Golijanin šest minuta pre kraja susreta.

Iako desetkovani povredama nekolicine veoma važnih igrača, sa “rovitim” Milošem Ristićem u startnoj postavi i Kilijanom Bevisom, koji se tek sinoć vratio sa reprezentativnog okupljanja, izabranici Feđe Dudića smogli su snage za veliki podvig na jednom od najtežih gostovanja u prvenstvu. Pokazali su Šumadinci izuzetan voljni momenat, bukvalno su izgarali na terenu tokom svih devedeset minuta igre toliko da na kraju utakmice nisu imali snage ni da čestito proslave veliki trijumf, već su popadali na teren od umora.

Nije prošlo ni 120 sekundi od momenta kada je sudija Jovanović dao znak za početak utakmice, a čuvar mreže TSC-a Veljko Ilić je već morao da vadi loptu iz svoje mreže. Mladi štoper TSC-a Mateja Đorđević nije se baš najbolje snašao posle uvodnog presinga “crvenih”, a njegovu grešku “namirisao” je makedonski internacionalac Luka Stankovski koji je svojim drugim pogotkom od dolaska u klub sa “Čika Dače” poveo Šumadince ka velikom trijumfu.

Domaćin je nakon primljenog gola očekivano zaigrao dosta angažovanije i počeo je sve češće da ugrožava čuvara mreže “crvenih” Marka Miloševića, koji je u par navrata bio na ozbiljnom iskušenju, naročito nakon pokušaja sa distance Milana Radina u 21. i Mihajla Banjca u 25. minutu.

Šumadinci su do daha došli tek u finišu prvog poluvremena, kada su posle dužeg vremena uspeli da zaprete preko mladog reprezentativca Matije Gluščevića, koji je u međuvremenu prešao sa desnog na levi bok.

Ipak, poslednje uzbuđenje u prvih 45 minuta viđeno je pred golom “crvenih”. Vodeći strelac TSC-a u dosadašnjem delu sezone Marko Stanić je u drugom minutu nadoknade odapeo “strelu” sa nekih 14-15 metara, ali je večeras vrlo sigurni Milošević i ovoga puta bio na visini zadatka.

Ništa se bitnije na terenu nije promenilo po povratku sa petnaestominutne pauze. Domaćin je i dalje svim silama pokušavao da dođe do izjednačenja, dok su se Šumadinci umešno branili i vrebali priliku da iz kontranapada zadaju protivniku odlučujući udarac. Imali su Dudićevi izabranici u par navrata i dosta sreće, kao što je to bio slučaj u 55. minutu kada je lopta posle volej udarca mladog Lazetića pogodila stativu. Opasan je bio i pokušaj levonogog bombardera Mihajla Banjca, ali srećom njegov “projektil” sa dvadesetak metara ni ovoga puta nije pogodio cilj.

Uzvratili su odmah “crveni” i to ponovo preko hitronogog Gluščevića, koji je uspeo da umakne svojim čuvarima, ali ne i da nadmudri golmana TSC-a Veljka Ilića. Na drugoj strani, Milošević je uspešno osujetio još jednu “bombu” Stanića sa distance, a dobro se snašao i nakon lukavog pokušaja Ćirkovića, koji je pokušao da ga iznenadi direktnim udarcem iz kornera.

Lepu priliku da kazne domaćina za sve ove promašaje Kragujevčani su propustili u 65. minutu. Stankovski je pokazao da je na dobrom putu da pomuti slavu Milana Aleksića, maestralno je asistirao Ćosiću, koji nije uspeo da nadmudri Ilića.

Desni bek Radničkog 1923 bio je glavni akter i pomalo neobične situacije u 80. minutu, kada je loptu koja je bila na zemlji glavom vratio golmanu Miloševiću, nakon čega je sudija Srđan Jovanović dosudio indirektan udarac u korist domaće ekipe. Ova odluka glavnog arbitra iz Beograda na trenutak je zbunila Dudićeve izabranike i prisutnu publiku, ali i igrače TSC-a, koji su prilično traljavo izveli ovaj prekid.

Sve nade domaćih da mogu izbeći poraz pale su u vodu u 84. minutu, kada je Aleksej Golijanin svojim prvencem u crvenom dresu praktično razrešio sve dileme vezane za pobednika večerašnjeg duela na “TSC areni”. Najveće zasluge za ovaj pogodak idu na račun Kilijana Bevisa, koji je u svom karakterističnom stilu umakao po levoj strani, da bi lopta nakon njegovog udarca i intervencije golmana Ilića došla do Golijanina, kome je preostalo samo da je sprovede u mrežu.

Osim toga što su “probili led” u međusobnim duelima sa ekipom iz Bačke Topole, “crveni” su se večerašnjim trijumfom vratili na pobednički kolosek posle dva “sušna” kola u kojima su osvojili samo jedan bod i ponovo su zauzeli kurs koji vodi ka mestu u samom vrhu tabele.

Priliku da potvrde dobar utisak sa večerašnjeg gostovanja u Bačkoj Topoli “crveni” će imati narednog petka, kada će na stadionu FK Metalac u Gornjem Milanovcu ugostiti novajliju u superligaškom društvu, ekipu Jedinstva iz Uba.

DUDIĆU LAKNULO POSLE POBEDE NA "TSC AREN": VRATILO NAM SE ZA NEKE PRETHODNE UTAKMICE

Večerašnjom pobedom na “TSC areni” Kragujevčani su konačno raskrstili sa neslavnom tradicijom u međusobnim okršajima sa ekipom iz Bačke Topole i dopisali tri dragocena boda na svoj superligaški konto, kojima su ponovo uhvatili priključak sa ekipama iz samog vrha tabele.

Strateg “crvenih” Feđa Dudić je na početku svog obraćanja medijima po završetku utakmice još jednom pohvalio ambijent i uslove za igru na “TSC areni”, a zatim se “bacio” na analizu samog meča.

- Pre svega bih želeo da izrazim svoje lično oduševljenje terenom i uslovima za igru. Drugi put sam ovde i ovo je zaista jedan viši nivo u odnosu na većinu terena u Srbiji. Što se tiče same utakmice, mislim da smo odigrali taktički besprekorno. Menjali smo sisteme igre tokom utakmice i na taj način zbunjivali rivala, koji je uglavnom pretio udarcima sa distance. Bilo je trenutaka tokom utakmice kada smo stajali u niskom bloku i trpeli pritisak protivnika, ali smo uspeli da se prilagodimo. Mislim da nam se na ovoj utakmici vratilo za neke prethodne mečeve na kojima smo bili bolji, a nismo uspevali da dođemo do bodova. Velike čestitke mojim igračima na pobedi, a kolegi Damjanoviću i njegovoj ekipi želim puno sreće u četvrtak na utakmici protiv Legije. Siguran sam da će dostojanstveno predstavljati srpski fudbal – izjavio je Dudić, koji je iskoristio priliku da jednom od najboljih igrača TSC-a i reprezentativcu BiH Ifetu Đakovcu poželi uspešan oporavak nakon nezgodne povrede koju je doživeo na utakmici prvog kola grupne faze Lige konferencije protiv Astane iz Kazahstana.

Trener TSC-a Jovan Damjanović kaže da je očekivao jedan otvoren i dinamičan meč dva ofanzivno orijentisana tima, ali ističe da se nije nadao ovakvom epilogu.

- Znali smo da će utakmica ovako da izgleda. Počeli smo tako što smo poklonili jednu loptu ispred našeg gola. Nije nas to toliko poremetilo, išla je utakmica u nekom pravcu u kojem smo i želeli da ide. Falilo nam je inspiracije i mirnoće u pojedinim situacijama, koje smo mogli mnogo bolje da rešimo. Mislim da smo morali i mogli više protiv jednog ovako motivisanog i defanzivno vrlo kvalitetnog protivnika kao što je Radnički. Trudili smo se, radili ono što smo spremali, ali smo jednostavno morali bolje – zaključio je Damjanović.

TSC – RADNIČKI 1923 0:2 (0:1)

BAČKA TOPOLA- Stadion: „TSC arena“. Gledalaca: 700. Sudija: Srđan Jovanović (Beograd). Pomoćnici: Uroš Stojković, Milan Mihajlović (obojica iz Beograda). Strelci: Stankovski u 2. i Golijanin u 84. minutu za Radnički 1923. Žuti kartoni: Ćirković, Jovanović (TSC), Gluščević, Ćosić (Radnički 1923).

TSC: Ilić, St. Jovanović (od 81. Prestiž), Đorđević (od 53. Banjak), Stevanović, Petrović, Radin (od 81. Pejić), Stanić, Banjac, Ćirković, Lazetić (od 58. Sa. Jovanović), Pantović. Trener: Jovan Damjanović.

RADNIČKI 1923: Milošević, Ćosić, Zeljković, Simović, Radović, Ristić, Stankovski (od 71. Bevis), Gluščević (od 71. Adžić), Ben Hasin (od 71. Ortiz), Janković (od 76. Dadić), Golijanin. Trener: Feđa Dudić


Jedinstvo (Ub) : Vojvodina
OFK Beograd : Spartak ŽK
Crvena zvezda 5 : 1 Radnički (N)
Mladost (L) : IMT
Tekstilac : Železničar
Novi Pazar : Partizan
Čukarički 0 : 0 Napredak
TSC 0 : 2 Radnički 1923
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 11 10 1 0 31
2 OFK Beograd 11 7 2 2 23
3 Mladost (L) 11 7 1 3 22
4 Čukarički 12 5 4 3 19
5 Radnički 1923 12 5 2 5 17
6 Partizan 9 5 2 2 17
7 Radnički (N) 11 5 2 4 17
8 TSC 11 5 1 5 16
9 Vojvodina 11 4 3 4 15
10 Novi Pazar 11 4 2 5 14
11 Železničar 11 4 1 6 13
12 Napredak 12 3 4 5 13
13 Tekstilac 11 3 2 6 11
14 Spartak ŽK 10 2 2 6 8
15 IMT 11 2 2 7 8
16 Jedinstvo (Ub) 11 1 1 9 4