XS
SM
MD
LG

Pored Despotovice borba za goli život, uzdrmane "ere" u Novom naselju traže utehu, "kanarinci" i dalje "cvrkuću"

Foto: Prva liga Srbije

Koliko je neizvesna borba u plej-ofu, za drugu vizu u elitu, isto toliko pažnju privlače okršaji u plej-autu Prve lige Sрbije. Pored Radničkog i Novog Sada 1921, traže se još dva imena za selidbu u Srpsku ligu. Četiri kluba nalaze se u rasponu od jednog boda i među njima treba tražiti putnike u niži rang. Iznad crte je Kolubara i prvi put Mladost GAT, ispod se spustili Milanovčani (zamenili mesto sa Novosađanima, Užičani su zadržali petu poziciju. OFK Vršac je minimalcem savladao Metalac i prebrinuo brige oko opstanka, a gostu zadao sline probleme. Kolubara u razigravanju nije izgubila, ali tri remija su je koštali veće zalihe bodova. Leskovčani su odneli bod iz Lazarevca i posle silnih peripetija uspeli da opstanu. Najviše bure je bilo u Užicu i otpisani “kanarinci” su pravili velike probleme domaćinu i lišili ga tri boda. Gatovci su rutinski došli do tri boda u duelu sa nemotivisanim “majstorima”.

Velika očekivanja i tenzije “usijala” su glave ljudi pored aut linije i iznećemo slikovite primere ponašanja u složenim okolnostima.

Dolaskom Darka Tešovića Novosađani su živnuli, igrači se prestrojili, uozbiljili se i dobili na samopouzdanju. Rezultat toga su osvojena tri boda (dva na strani), poslednji u Užicu izazvao je dosta vatre i pale su teške reči od strane trenera Ljubiše Stamenkovića na adresu gostiju sa Detelinare. Tešović kaže da u dugoj trenerskoj karijeri nije doživeo javno blaćenje njega i kluba od strane kolege. Upitao je Stamenkovića da javno kaže koji su to lopovi i kriminalci za koje se oni bore?

Drugi primer je iz Lazarevca i trener Igor Savić je apelovao na ekipe i trenere da u preostala tri kola odigraju pošteno, u duhu fer-pleja. - Zaboravljamo, kaže on, da je fudbal samo sport, viteška igra, pritisak je veliki i u takvoj situaciji treba biti gospodin u svakom trenutku.

Utakmice u Leskovcu Gornjem Milanovcu, Novom Sadu i Čelarevu igraju se u ponedeljak.

GFK Dubočica i OFK Vršac odigraće utakmicu rasterećeni i nerešen rezultat odgovarao bi rivalima. Domaćin jedva čeka da okonča jednu turbulentnu sezonu i od aspiracija za plasman u elitu dospeli su u poziciju da se bore za opstanak. Vrščani su drugu pobedu u doigravanju upisali u sudaru sa Milanovčanima i najverovatnije prebrinuli brige oko statusa.

U Gornjem Milanovcu će biti vatre i remi ne odgovara rivalima, samo pobeda donosi nadu i pomak iznad crte. Kolubara igra siguricu, najčešće nerešeno, mada ne deluje tako, zaliha bodova je skromna, tek da se preživi i u preostala tri kola rešava se sudbina “rudara”. Sa GFK Dubočicom su odigrali dva različita poluvremena, u prvom nisu ličili na sebe, u drugom su zbili redove, energetski bili na višem nivou, dali gol na vreme, imali 3-4 šanse i za promašaje bili kažnjeni. Domaćin je u složenijoj situaciji i sa dva vezana poraza potrošili su sve benefite. U Vršcu su imali svoje prilike, nisu ih iskoristili i na kraju su ostali praznih šaka. Ni raspored im ne ide na ruku, tako da ako ponovo izgube mogu da se pakuju dok se “rudari” pobedom vade i učvršćuju na trećem mestu.

Podjednako zanimljivo i neizvesno biće u Novom naselju, gde dolaze uzdrmani Užičani. Mladost GAT je neporažena u plej-autu (osam bodova) i do tri boda na Bežaniji stigli su bez većih problema i prvi put su u iznad crte. U petak će na tapetu disciplinske i etičke komisije FSS biti njihov duel sa Tekstilcem i od ishoda zavisi će položaj na tabeli. GFK Sloboda je odigrala turbulentni meč sa Novim Sadom 1921, tri puta su stizali prednost gostiju i na kraju su se, pred 3.000 navijača, morali zadovoljiti bodom. Jednostavno nisu imali recept za kontre i brzu tranziciju gosta, opterećeni važnošću meča nisu mogli da se nose sa pritiskom. Veliku glavobolju treneru Stamenkoviću zadaju upareni kartoni, tako da u Novom naselju neće moći da izvede najjaču postavu.

Dve poslednje ekipe na mini tabeli odigraće u Čelarevu za prestiž i potvrdu vrednosti. U boljoj poziciji su Novosađani, koji su u protekla četiri kola uzeli tri boda (dva na gostovanju) i potvrdili da će do kraja odigrati pošteno. To se kaže u zvaničnom saopštenju kluba, iz koga izdvajamo: "Neki su očito pravili pogrešne kalkulacije i unapred upisivali neosvojene bodove, zaboravljajući da se na terenu i mi pitamo. Apelujemo na sve naše protivnike da se više posvete igri a ne matematici. Kad njihovi pogledi budu usmereni na fudbal, videće da nismo klub koji kalkuliše, već igra i bori se do kraja".


GFK Dubočica : Metalac
Mladost GAT : RFK Novi Sad 1921
OFK Vršac : Kolubara
GFK Sloboda : Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 36 13 11 12 50
2 GFK Dubočica 36 12 14 10 50
3 Mladost GAT 36 11 13 12 46
4 GFK Sloboda 36 11 12 13 45
5 Kolubara 36 10 13 13 43
6 Metalac 36 10 12 14 42
7 RFK Novi Sad 1921 36 7 7 22 28
8 Radnički (NB) (-6) 36 6 7 23 19