XS
SM
MD
LG

Derbi u Odžacima, dolaze sve bolji "rudari", "grafosi" u zasedi čekaju "oklopnike", mogu li "romantičari" nastaviti seriju?

Foto: Prva liga Srbije

Od previđenih 20 kola prvenstva Mozzart Bet Prve lige, odigrana je polovina i na tabeli su se izdvojili “romantičari” sa šest bodova viška u odnosu na najbliže pratioce. Još dvoje novajlija nalaze se u vrhu, Smederevo 1924 i Tekstilac i oni su ujedno najprijatnija iznenađenja. Dojučerašnji superligaš Mladost GAT i dalje je bez pobede, mladi “grafosi” nikako da zaustave strmoglav pad. Inđija je u vojvođanskom derbiju savlada Tekstilac, a u derbiju kola “rudari” i “romantičari” su podelili plen na ravne časti. “Oklopnike” su namučili mladi “kanarinci”, “majstori” su prekinuli seriju poraza pobedom u Vršcu, Šapčani su se pobedom nad komšijama sa Uba pozicionirali na treće mesto…

Utakmice 11. kola odigraće se u tri dana. Sutra se igraju dva meča, u Gornjem Milanovcu i na Ubu.

Metalac je bez pobede više od mesec dana i bodovno nisu adekvatno nagrađeni. Novi trener Obradović forsira prepoznatljiv stil, igraju otvoreno i čudno je da nemaju više bodova. Realizacija kaska (pet golova) i nikako da podese nišanske sprave. Inđija podiže formu i u vojvođanskom derbiju je odlučio veći voljni momenat i nagrađeni su za ispoljeno zalaganje. U Milanovcu biće jači za oporavljenog golgetera Slavišu Stojanovića, koji će započeti susret u prvoj postavi, dok su Đurić i Janjić pod znakom pitanja.

Jedinstvo igra promenljivo, podbacili su izdanjem u Šapcu i u odnosu na domaćina bili u podređenoj ulozi. Igarju sa GFK Slobodom, koja se pretplatila na nerešene rezultate (šest). Vezali su tri remija, poslednji protiv Metalca i defanzivno znaju da odigraju na rezultat. Realizacija je najveći problem i ukoliko nastave u istom ritmu neće napredovati na tabeli.

Nedelja je rezervisana za utakmice u Odžacima, Leskovcu, na Novom Beogradu i Karaburmi.

Derbi kola igra se u Odžacima, gde gostuju sve bolji “rudari”. Domaćin kao da je uzeo mali predah i u protekla tri kola u dva navrata su poraženi. Poraz u Inđiji došao je u pravoj rovoskoj borbi, sa taktičkim zaduženjima i individualna greška odnela je prevagu. Kolubara je sa liderom vodila ravnopravnu borbu, pripao im je prvi deo igre, gostima nastavak. U Odžacima biće na ispitu, testirajući sopstvene mogućnosti, pogotovu što su na strani uzeli skromna dva boda.

OFK Beograd dočekuje sve bolje Mitrovčane i favoriti su bar na papiru. Remizirali su u Lazarevcu posle serije od pet pobeda, imaju najefikasniji navalni red (28 golova) tako da u proseku postižu preko tri gola po meču. Mitrovčani su bili uspešni unazad četiri utakmice (10 bodova) i sa novim trenerom Goranom Jankovićem pokazuju tendenciju napretka u igri i rezultatima. Na Karaburmi mogu da odole ukoliko onemoguće osnovne poluge rivala sa najboljim strelcem Kahvićem i braćom Mituljikić.

GFK Dubočica je spojila tri nerešena rezultata, po pravilu na njihovim utakmicama pada dosta golova. Očekivalo se da budu uspešniji, razlog mogu biti unutrašnja previranja (nezadovoljstvo igrača). U Novom naselju srećno su došli do boda u zaustavnom vremenu i na novom stadionu imaju priliku da se nadigravaju sa Vrščanima. Gosti su neočekivano poklekli u duelu sa “majstorima” i doživeli poraz posle tri kola.

Novobeograđanima je konačno svanulo i pobedom ispod Vršačkog brega zaustavili su strmoglav pad. Igraju tvrdo, čvrsto u niskoj i srednjoj zoni i defanzivom su došli do tri boda. Ugostiće Mačvu, ekipu sa jasnom vizijom i konstantnom formom. Šapčani su uputili 20 udaraca prema Jovanoviću (sedam u okvir gola) i postigli jedan gol. Imaju čvrstu odbranu (sedam mečeva bez primljenog gola), i na Novom Beogradu, uz uvažavanje rivala, idu na tri boda. Visoko su pozicionirani, uprkos nešto težem rasporedu, jer su izuzev lidera, ostale mečeve igrali sa ekipama iz gornjeg dela tabele.

Kolo se zatvara u ponedeljak mečevima u Čelarevu i iza južne tribine “Rajka Mitića”.

Novosađani su ostali bez trenera Nebojše Neškovića koga je nasledio Vidak Bratić, višegodišnji saradnik Nenada Lalatovića. Pružili su dobar otpor Smederevcima i više ih potresa kriza rezultata, po prikazanom zaslužuju više bodova. U novosadskom derbiju odmeriće snage sa Mladošću GAT i nezahvalno je prognozirati bilo kakav rezultat. Gatovci su bez prve pobede ostali u zaustavnom vremenu i protiv “kanarinaca” vide priliku da isprave propuste. Promenili su tri trenera, doveli veliki broj igrača, među njima nekolicina su perspektivni talenata Vojvodine i tek treba da pokažu koliko vrede.

Svi se pitaju šta se događa sa popularnim Grafosima? Ekipa koja je do juče vedrila i oblačila ne može se prepoznati. Vezali su tri poraza, primili velik broj golova (17). Ukoliko budu kompletni nisu bez šanse da prekinu negativnu seriju. Protiv sebe će imati čvrstu i dobro organizovane “oklopnike”, koji su spojili dve pobede i već su na drugoj poziciji. Smederevci su se pribojavali duela sa Novosađanima, pomalo podcenili protivnika i moglo je skupo da ih košta. Za narednu utakmicu neizvestan je nastup Radivojevića, Vujačića i Jovanovića.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19