XS
SM
MD
LG

Nastavlja se trenerska vrteška, padaju rekordi

Foto: pixabay.com

Prošlo je mesec dana od nastavka prvenstva u Mozzart bet Super ligi a već pet superligaša imaju ili će dobiti nove stručnjake. Računajući od početka prvenstva, ukupno su zamenjen 21 strateg. Nove trenere dobili su, ili će dobiti, Napredak, Vojvodina, Mladost GAT, Partizan i Radnički (Niš).

Jedan od onih koji prednjače u smenama je Radnički iz Niša, koji bi trebalo da dobije četvrtog trenera. Kako smo nagovestili prvi deo trenerske sage između Nenada Lalatovića i Radničkog je okončan suspenzijom i smenom kontroverznog stručnjaka. Naime, Lalatović se tri dana nije pojavljivao na Čairu, niti je sa ekipom otišao u karantin. Uzalud su Nišlije dan ranije u saopštenju demantovale glasine, preko noći su promenili odluku. Nastavak sage očekujemo danas, eventualno sutra, a to je ustoličenje na klupi Mladost GAT, o čemu smo ranije pisali. U međuvremenu Nišlije će danas u Novom Sadu voditi Dušan Šarac i Vidak Bratić. Pre Lalatovića Radnički su vodila dvojica stručnjaka Tomislav Sivić, koga je klupe koštala eliminacija u kvalifikacijama Lige koferencije od prestavnika Malte. Takođe, pet kola se zadržao dežurni “vatrogasac” Saša Mrkić, koji je uprkos solidnim rezultatima komandnu palicu morao da prepusti, sada već bivšem povratniku Lalatoviću, sa kojim se Nislije nisu usrećile. Vojvodina je sklopila saradnju sa Milanom Rastavcem na duže staze, ali ništa od toga, “lale” prema Evropi treba da “pogura” Radoslav Batak.

Zanimljivo je istaći da će Lalatoviću Mladost GAT (ako se dogovore) biti deveti klub. Debi je imao na klupi Voždovca, sledi Napredak, Crvena zvezda, Borac (Čačak), Vojvodina, Čukarički i Radnički. Dolazi kratka epizoda u Saudijskoj Arabiji, povratak u srpski fudbal i mesto šefa stručnog štaba Radničkog 1923.

Poslednji Radnik, kome u rezultatskom smislu nije išlo, verovao je da ključ leži u promeni trenera i Slaviša Đorđević je četvrti u nizu. Aleksandar Linta je odradio pripreme, vodio tim na dva meča i nasledio ga Dragan Radojičić (pet utakmica). Sledi epizoda sa Draganom Perišićem (četiri meča), koga menja Simo Krunić, ali se i on kratko zadržao. Za sada je čvrsto na poziciji šefa povratnik Đorđević, koji je preporodio superligaša, veoma brzo ga stabilizovao i stigli su dugo očekivani rezultati.

Aleksandra Linta nije dugo bio bez posla i preuzeo je Mladost GAT, umesto Branka Žigića koji je na četiri meča imao bilans od četiri boda. Linta je na devet utakmica imao pobedu i osam poraza. Novosađani su ponovo angažovali Ljubomira Ristovskog, sa kojim su ušli u društvo najboljih. Ali, ne lezi vraže, posle senzacionalne pobede nad Partizanom, Gatovci su nanizali četiri poraza i Ristovski je ponovo spakovao kofere. Nedavno uvedeno pravilo po kome stratezi u sezoni mogu da vode dva kluba, ostavila je Lintu bez posla do kraja sezone.

Ilija Stolica je predvodio crno-bele do šestog kola, nije se istakao i eliminacija iz kvalifikacija Lige Evrope značila je odlazak i na scenu je stupio pomalo zaboravljeni Gordan Petrić. Uprkos plasmanu u 1/16 finala Lige koferencije, zaostali su dodatno za Zvezdom i neočekivano ispali iz kupa. Neverovatan poraz od Mladost GAT bio je uvod u smenu Petrića, koja je potvrđena eliminaciom od Šerifa i remijem protiv Kragujevčana. Izbor je pao na ambicioznog stručnjaka srpskoligaša Teleoptika, Igora Duljaja, kome je namenjena uloga da vadi “kestenje iz vatre”. Ni manje, ni više, premijeru je imao na večitom derbiju.

Dejan Stanković je vodio Zvezdu do osmog kola, imao maksimalan učinak u prvenstvu, ali je ispadanje iz plej-ofa Lige šampiona uslovilo neočekivani rastanak. Nasledio ga je Miloš Milojević, sa kojim crveno-beli čvrsto gaze u prvenstvu.

Voždovac se već u šestom kolu rastao sa Nebojšom Jandrićem zbog koncepcijskih neslaganja, od sedmog kola nasledio ga je Nikola Puača. Iskusni Slavko Petrović se zadržao do 13 kola u Gradskom vrtu, kada ga je zamenio nekadašnji sportski direktor Ljubiša Dunđerski.

Kad je Novi Pazar u pitanju odigrala se neverovatna smena za naše prilike. Vladimir Gaćinović je sa timom na 16 utakmica ostvario istorijske rezultate i bez validnog objašnjenja otišao. Kao privremeno rešenje angažovan je Damir Čakar, kome je završetkom prvenstva prestala obaveza. Od zimus u srpski fudbal se vratio Aleksandar Stanković i nastavio niz uspešnih igara od jesenas do poraza u Gradskom vrtu. Igor Bondžulić je predvodio Ivanjičane do 16 kola, kada je zbog slabijih rezultata došlo do razlaza i nasledio ga je Mladen Dodić.

Rekorder kad je u pitanju broj klubova Super lige drži Zoran Milinković (devet). Davno je vodio Obilić, Spartak, Vojvodinu, sledi Čukarički, Radnički Niš, Radnički 1923 i Napredak. Drugu poziciju sa Lalatovićem drži vremešni Dragoljub Bekvalac, koji je odavno u trenerskoj penziji. U radnoj knjižici upisani su: Vojvodina, OFK Beograd, Obilić, Hajduk (Kula), Bežanija, Novi Pazar, Radnički 1923, Radnički (Niš). Ispod njih su sa po sedam ustoličenja Milan Milanović (Zemun, Rad, OFK Beograd, Hajduk, Novi Pazar, Radnički i Radnik), Ljubomir Ristovski (Spartak, Vojvodina, Novi Pazar, Smederevo, Donji Srem, Zlatibor i Mladost GAT), Milorad Kosanović (Vojvodina, Crvena zvezda, Novi Pazar, Borac (Čačak), Radnik, Napredak, Radnički Niš), Dragan Radojičić (OFK Beograd, Proleter, Rad, Kolubara, Novi Pazar, Vojvodina, Radnik).


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20