XS
SM
MD
LG

AO: Derbi mečevi prvog kola i potencijalna iznenađenja

Pred nama je prvi Gren Slem turnir u sezoni, Australijan Open. U muškoj konkurenciji čeka nas prava ludnica. Mnogo sjajnih mečeva imaćemo već u prvoj rundi. Zato ću se osvrnuti na derbi mečeve kao i tenisere koji mogu predstavljati iznenađenja.

Foto: EssentiallySports

Vjerovatno i derbi prvog kola odigraće Danil Medvedev i Frensis Tijafo. Tijafo je u krizi rezultata. No, ne smijemo zaboraviti da je momak, porijeklom iz Siera Leonea, igrao četvrtinale u Melburnu prošle godine. Samim tim, ako izgubi tek će onda doživjeti pad jer brani veliki broj bodova. O Medvedevu ne treba trošiti riječi. Od američke turneje nakon Vimbldona prošle godine, Rus igra kao u transu. Zato je sigurno favorit u ovom susretu ali se ne smije ni najmanje opustiti. Dobri sus erveri pa je realno da ovaj meč ode u nekoliko taj brejkova a realno je i da gledamo bar četiri seta.

Jedan od zanimljivijih mečeva jeste i duel Ožije Aliasima i Gulbisa. Letonac je nekada bio TOP10 teniser i polufinalista Rolan Garosa ali to su neka davna vremena. Sada je već na zalasku karijere i Ožije je favorit u ovom meču. Mladom Kanađaninu se otvara fino šansa za najbolji rezultat na Gren Slemu. Igrao je treće kolo na Vimbldonu prošle godine a sada bi mogao sigurno napraviti iskorak. Ako prođe Gulbisa, išao bi na Bedenea ili Dakvorta i bio bi favort. Onda bi u trećem kolu išao na Monfisa, sa kojim sigurno može igrati. Zato, ako tražite iznenađenja, pratite šta će Feliks raditi, ako on uopšte i može biti neka senzacija. Jedino vjerovatno iz ugla igrača koji nema ni četvrto kolo na GS turnirima, može biti iznenađenje ako bude dobar.

Jedan od duela koje vrijedi ispratiti jeste i duel Zvereva i Čekinata. Ako gledamo renking, Saša je veliki favorit ali poznavajući njega to ne znači nekada mnogo. Naime, znao je neugodno razočarati svoje fanove a ima protiv sebe tenisera koji je prava nagazna mina. Znamo svi ko je Čekinato. Igrao je polufinale na RG 2017. godine a tada je u četvrtfinalu dobio Noleta. Ali ima i mračnu stranu jer je ''štelio'' mečeve za kladionice. Dugo nema pravi rezultat a poznavajući ga vrlo lako može šokirati Nijemca u ovom meču. Ako i uspije to uraditi, vrlo vjerovatno neće dalje od drugog kola jer će se zadovoljiti velikom pobjedom. Ali definitivno je ovo potencijalno iznenađenje u prvom kolu.

Potencijalno iznenađenje u prvom kolu mogao bi prirediti i domaći teniser Smit. Dobio je pozivnicu organizatora i iza sebe nema spektakularne rezultate. Međutim, rival mu je Gvido Pelja. Pelja je odličan na šlajci, iznenađujuće dobar bio i na Vimbldonu prošle godine kada je igrao četvrtfinale, ali na tvrdoj podlozi nije dobar. Tu Smit može tražiti svoju šansu a eventualnom pobjedom imao bi šansu da dobaci i do trećeg kola rad otvaranja žrijeba.

Interesantan duel odigraće Radu Albot i Miloš Raonić. Miloš je prije par godina igrao i polufinale u Melburnu ali to su neka davna vremena. Povrede ga dosta muče i radi njih jednostavno nije pravi. Sa druge strane, Albot igra tenis karijere. Moldavac je postao veoma neugodan teniser na svim podlogama i Raoniću neće biti lako. Albotu bi se eventualnom pobjedom otvorio žrijeb pa bi mogao dobaciti do treće runde, što mu je i najbolji rezultat na GS turnirima.

Vrijedi ispratiti i meč Davidovića Fokine i Gomboša. Mladi Španac imaće šansu da protiv kvalifikanta (koji je dobio Peđu Krstina) dođe do prve pobjede u karijeri na Slemovima. Barem radi toga ga treba ispratiti. A i eventualno bi u drugom kolu mogao na Švarcmana što bi bio zanimljiv duel. Takođe, još jedan mladić može doći do prve pobjede na Slemu a riječ je o Talijanu Sineru. On igra protiv kvalifikanta Pursela (ne Dominika koji glumi u popularnom ''Bjekstvu iz zatvora'' nego Maksom). A ako prođe, mogao bi igrati protiv Šapovalova što bi bio duel budućih zvijezda svjetskog tenisa.

Ima tu još mečeva koje vrijedi odgledati. Duel Felisijana Lopeza i Bautiste Aguta bi mogao biti zanimljiv. Naravno, duel Vavrinke i Damira Džumhura takođe može biti interesantan, iako je realno da ''Sten the Slem'' riješi ovaj meč u svoju korist. Dug meč mogao bi biti duel Imbera i Milmana kao i meč Fonjinija i Opelke.

Naravno da će biti nekih mečeva koji će biti dramatični mimo pretpostavki. Zato je tenis na kraju krajeva i zanimljiv toliko jer su iznenađenja redovna pojava. Kako god bilo sigurno je da nas čeka mnogo sjajnih mečeva već u prvom kolu a i biće sigurno momaka koji će iz drugog plana obilježiti prvi Slem u sezoni.