XS
SM
MD
LG

IV Svetsko prvenstvo u kuglanju - Sarajevo 2011

Kuglaška reprezentacija Srbije , za koji dana putuje u Sarajevo, na svetsko prvenstvo u kuglanju, mada se još ne zna definitivan sastav, ali ono što se zna, jest da putuju u trenerkama i dresovima koji nemaju baš  nikakve  simbolike s državom koju predstavljaju, naročito grb koji nose na grudima?  

Šta predstavlja ovaj grb na dresu kuglaša?

 

Zar ovakav  grb  nije adekvatan i prirodniji?

Te naše zlatne momke i devojke, koji su u juniorski, seniorski prvaci sveta, pojedinačni i ekipni svetski prvaci i rekorderi kad se ne prepoznajete u hali, u publici, pa i na ulici, kao što šira kuglaška javnost prepoznaje, reprezentativce Francuske, Nemačke, Italije, Hrvatske na 100 m udaljenosti po bojama i simbolima njihovih država?  Mnogo važnije od boje majice je da ubuduće državne reprezentacije i sportaši  Srbije  na međunarodnim  takmičenjima  nastupaju u opremi i simbolima  koji  neće ostavljati dilemu o kome je reč i o kojoj reprezentaciji?

Kad će nadležni iz KS Srbije da shvate, da su ti mladi momci i devojke, pa i oni, funkcioneri u savezu predstavnici, svoje države čim pređu granicu, kad će da shvate da moraju da rade po nekim pravilima i zakonima , urdebama koje je propisala država u kojoj žive, rade i zarađuju?.

Jer, zaključak  vlade Srbije o upotrebi grba, zastave i himne Srbije na sportskim takmičenjima objavljen je u "Službenom glasniku" (br. 03/08 od 11. januara 2008), a potpisao ga je tadašnji potpredsednik Božidar Đelić. Donesen je temeljem trećeg stava 43. članka Zakona o vladi i glasi:

"1. Preporučuje se sportskim savezima da se na sportskim takmičenjima a na kojima sudeluju reprezentativci, odnosno reprezentacije Republike Srbije grb, zastava i himna Republike Srbije upotrebljavaju na sledeći način:
1) na dresovima reprezentativaca koristi se Mali grb Republike Srbije; 
2) kao zastava Republike Srbije koristi se Državna zastava Republike Srbije; 
3) himna Republike Srbije "Bože pravde" izvodi se sviranjem, pevanjem ili sviranjem i pevanjem, i u tekstu i melodiji himne ne mogu se prilikom izvođenja vršiti nikakve izmene; 
4) boje dresova jesu boje zastave Republike Srbije (crvena, plava, bela), što znači: crveni dres, plavi šorc i bele čarape, ali treba postupati i skladno pravilima i praksom održavanja sportskih takmičenja (pravila međunarodnih federacija), tj..upotrebljavati rezervni beli komplet opreme."

 Pored niza  propusta u radu i neorganizovanosti, nesposobnosti rukovodstva KSS, ne brige o mladima talentima, o stručnom radu sa istima u okviru saveza, (zar je kamp u Vrbasu dovoljan), tu  i ovakav propust  u vezi belo-crnim trenerkama. Prilika je da se ostala kuglaška javnost konačno pozabavi  pojedincima i zahvali na njihovom delovanju u KSS i KSV. Jer od ne znanja, inertnosti, ne brige, posebno zbog ispoljenog nepotizma , javašluka, pogrešnih odluka zbog kojih gube sudske sporove i novac, kuglanje gubi svakodnevno?  Svi, ostali kuglaški zaljubljenici  više stvore, doprinesu   i učine za kuglanje nego li KSS?

Bojim se da se rezultati bezobzirnosti, oportunog ponašanja pojedinaca, ne odraze na ovom ili sledećem svetskom prvenstvu?

 

Sam izbor igrača u reprezentaciju je svakodnevna tema kuglaških znalaca? Najverovatnije da će biti izostavljeni Ernješi Robert, (svetski juniorski osvajač zlatne medalje  u Tallinnu 2011 i Darko Lotina, član zlatni član reprezentacije iz Detenhajma 2009  najbolji igrač svog kluba  i jedan od bolje rangiranih igrača bundes lige u 2011 g.? Ali , to je stvar selektora i njegovog izbora?  Svi znamo koliko znači Vili Zavarko za jedan tim , za reprezentaciju Srbije.

 Tri boda koja on obezbeđuje su predodređena  za uspeh, ali dokle? Treba ga rasteretiti, da može opušteno da igra , da se vine u jš veće visine od ličnog svetskogrekorda, jer on  jedini na svetu, to može.Pomoć  Jovana Ćalića (njemu je već 50 godina života) Tepše  i ostalih  je evidentna , ali pre Sarajeva , reprezentacija Srbije mora da misli i na V svetsko prvenstvo u  Zagrebu 2013 god. Da li sa ovakvim rukovodtsvom , apsolutizmom pojedinaca u savezu Srbija, može više? A mora, jer imamo potencijal u mladosti koja niče po klubovima, zahvaljući entuzijazmu pojedinaca i klubova, kojima  savez ne daje nikakvu podršku?