XS
SM
MD
LG

Kuglanje: 40 godina KK„Ada Computers“ Novi Sad

Kuglaški klub „ADA Computers“ Novi Sad je osnovan pod nazivom Kuglaški klub „JUGOALAT“ Novi Sad , na osnivačkoj skupštini (sindikat radnika DP „Jugoalat“kao osnivač) od 08.aprila 1970. godineKao, Kuglaški klub „Jugoalat“ je upisan u registar  SEKRETARIJAT-a  ZA UNUTRAŠNJE POSLOVE- SKUPŠTINA OPŠTINA NOVI SAD, dana, 13.aprila 1971 godine, pod  brojem :05-212-15/71. Te se taj dan slavi, kao dan Kluba. Za prvog predsednika kluba izabran je g-din Mirko Parokaj.

A pre 40 godina i više se kuglalo se u Novom Sadu.  Kako? Nije se igralo na međunarodni način, već narodni , tzv.”borbene” partije, na Radničkim Sportskim Igrama ili za cugum,kako bi rekli, narodski. Pojedinci, kao npr. Nikola Gajicki (i sada naš član kluba,koji  u svojoj 81 godini života, redovno, rekreativno trenira 2x120 hitaca, nedeljno ), vrlo rano počeli da se bave kuglanjem. Od njih i Nikole Gajickog, potekla ideja za osnivanjem kuglaškog kluba. Rekretivci i već afirmisani igrači  iz raznih novosadskih klubova, osnivaju KK Jugoalat i bivaju registrovani su za novostvoreni klub, koji je već iduce sezone počeo takmičenje. Podsetimo se nekih imena, tadašnjih igrača kluba ; Gajicki Nikola, Čućković Boža, Lane Josip, Mesarović Dušan, Babić Radenko, Viner Jerko, Erić Ranisklav,, Zec Mate…

Tadašnji  zakon o sportu je propisao da sporstski klubovi moraju imati licenciranog  trenera, tako da je prvi trener KK Jugoalat, bio Paja Ranisavljev.

Kako nam pripoveda, naš najstariji član Nikola Gajicki, kuglanje u Novom Sadu se počelo razvijati posle II Sv.rata. Još 1949 , kad je on počeo da kugla, kuglane su bile pri kafanama, gde su se igrale borbene partije u tri hica, na podlogama od parketa, a kugle i čunjevi su bili drveni. Sa svojim društvom je Novu 1949 godinu dočekao na tadašnjoj kuglani kod socijalnog , kuglajući . Uporedo se bavio i fudbalom ,( kao golman nastupao za Jugoalat), ali se sa zadovoljstvom priseća razvoja kuglaškog sporta. Od parketa, betona, preko asfalta do danas savremenih segmentnih ploča, na kakvim se danas kugla, od drvenih kugli različitih težina , o današnjih koje su istovetno težine. Taj napredak i razvoj kuglanja ga, kako kaže, naterao da obožava kuglanje i njime se bavi, evo već 63 godine.

Muška ekipa KK Jugoalata je nastupala  na teritoriji Novog Sada, Vojvodine, Srbije i Jugoslavije.

A, 1985 godine Klub osniva i žensku ekipu koja se prijavljuje za takmičenje u Vojvođanskoj ligi gde je nastupala je veoma uspešno. Već 1999/2000 postaje prvak „B“ savezne lige i ulazi u Prvu ligu Srbije.

Privatizacijom firme „Jugoalat“, 2005 godine Klub dolazi u tešku finansijske krizu i dovodi sa u pitanje opstanak  Kluba. Članovi Kluba nisu bili za gašenje,  nego su se izborili  da Klub i dalje funkcioniše. Sporazumno se razišli sa  firmom „Jugoalat“.                                                              

Skupština Kuglaškog kluba „JUGOALAT“ na svojoj sednici 18.oktoba 2006 godine, bira novo rukovodstvo Kluba i donosi odluku da promeni i ime Kluba.

Klub menja ime u KUGLAŠKI KLUB „ADA COMPUTERS“ NOVI SAD , upisuje se u registar MINISTARSTVA PROSVETE I SPORTA REPUBLIKE SRBIJE,  broj: 661-02-973/2006-11 dana 25.10.2006. godine,  pod rednim brojem 7397. Gospodin, Rajko Rajak je izabran za predsednika Kluba je koji je do tada vršio funkciju Sportskog direktora kluba.

Klub ima 53 registrovana člana,od pionira do veteranA u svim kategorijama. Već tri godine naše mlađe kategorije se rezultatom izbore za završnice prvenstve Srbije u mlađim kategorijama. Klub u svojim redovima ima 5 (pet) OPERATIVNIH TRENERA, koji nesebično rade sa svim članovima kluba, a posebno sa mladima i početnicima.

Muška ekipa se takmičila u PRVOJ LIGI SRBIJE grupa. Vojvodina i to je bio najviši rang takmičenja.,dok se sada takmiči , rang niže u I Vojvođanskoj ligi  .

Ženska ekipa,  KK Ada Computers je 2008/2009  godine igrala na završnici NBC KUPA u Zagrebu, prvi put u istoriji Novog Sada. KK „ADA Computers“ je to izborila kao finalista KUP-a Srbije, osvajanjem drugog mesta u KUP-u  Srbije. Kvalifikacije za NBC su prošli bez borbe jer je protivnička ekipa odustala od takmičenja. Na toj zvršnici NBC kupa žene KK Ada Computers, zauzele su  8 (osmo ) mesto što se može smatrati kao najveći uspehom  kluba. Veliku zahvalnost dugujemo gospodinu Novaku Trkulji, direktoru kluba i vlasniku doo ADA Computers Novi Sad, na nesebičnoj višestrukoj  podršci klubu. Naravno sve to nebi moglo bez g-dina Rajak Rajka. Rajak je predsednik kluba i trener muške ekipe, a tu mu pomaže i trener Mandić Rajko. Zahvalnost zaslužuje  trener ženske ekipe Ljubomir Štetin koji pored seniorki uspešno radi na podmlađivanju kluba gde mu pomaže i g-đa Katica Sekereš , operativni trener. Klubu je velika čast što je g-din Ljubomir Štetin izabran za selektora reprezentacije Srbije kadetkinje i pionirke.

Ove godine ženska ekipa je završila takmičarsku sezonu u SUPER LIGI SRBIJE na 7 (sedmom ) mestu, dok je muška ekipa završila takmičenje u I VOJVOĐANSKOJ LIGI  na 3 (trećem) mestu.Ženska ekipa treba da igra polifinale KUP-a Srbije i ove godine,gde postoje realne šamse za ponovni plasman u kvalifikacije NBC Kupa.

Ambicije i planovi kluba, kako rukovodstva tako i članova muške i ženske ekipe su da svojim konstantnim delovanjem u svim sportskim pravcima, daju doprinos razvoju kuglanja, kako u klubu, tako u gradu i šire, shodno mogućnostima pojedinaca i kluba. Sa pomoći od strane??,  u vidu nekog sponzorstva, ambicije kluba bi, naravno porasle, samim tim što članovi-igrači imaju idealne uslove za rad, zahvaljući  jakoj volji i angažovanosti predsednika Rajaka, kao i trenera u klubu...

Kuglaški klub Ada Computers N.Sad će povodom 40 rođendana organizovati  12.04.2011 na Spensu utakmicu sa reperezentacijom grada Novog Sada i tom prilikom se zahvaliti zaslužnim članovima na doprinosu u razvoju kluba.