XS
SM
MD
LG

Derbi na Kraljevici, Trsteničani ponovo na obali Dunava, Jagodinci računaju na tri boda u novom pomoravskom derbiju

Na srpskoligaškom Istoku odigrano je prvo kolo šampionata i postignuti su uglavnom očekivani rezultati. Za iznaneđenje su se pobrinuli povratnici iz Vranja i Zaječara, koji su se iz Niša vratili sa celim plenom. Da se naslutiti koje će se ekipe boriti za vrh a koje za opstanak, mada je prvenstvo dugo i kako vole treneri da kažu "prvi se mačići u vodu bacaju"

U subotu se igra pet utakmica.

Dunav će ugostiti novajliju iz Trstenika i bliži su pobedi. Mudrom igrom u Svilajncu, kroz tranziciju, pretili su iz kontri i tako postigli dva gola. Trestenik PPT je ponovo gost i nepoznanica je za domaćina. Imaju mlad sastav, pojačan sa nekolicinom igrača iz Meševa i primenjuju sličan model igre. Predvođeni trenerom Tadićem imaju jasnu fizionomiju igre i drugo gostovanje pored Dunava odlaze sa nadom da mogu ponoviti igru iz Kladova.

Jedinstvo iz Paraćina imalo je velikih organizacionih i kadrovskih problema, ali su se brzo konsolidovali, pojačali sa poznatim imenima kao što su Dedijer, Stojanović, Conić, golman Brkić i ako se tome doda ostanak na kormilu trenera Darka Miladinovića, ne iznenađuje remi pored Nišave. Bili su u igri za tri boda do 88. minuta i pad koncentracije je krivac za remi. Đerdap je imao više od igre protiv novajlije, šanse i kako reče trener Ivan Tasić, postoje stvari na kojima moraju raditi, sa verom u bolje rezultate.

Jedan od derbija odigraće Jedinstvo 1936 i Radnički iz Pirota. Oba takmaca odigrali su na premijeri nerešeno, s tim da su Kruševljani bod uzeli u Vlasotincu. Domaćin je zahvaljujući bodovima na svom stadionu bio visoko plasiran i žele u sličnom ritmu da nastave. Piroćance ne vežu lepe uspomene kad su u pitanju kruševački srpskoligaši i sve tri utakmice su izgubili pored Nišave, a ni u revanšima nisu imali većeg uspeha. Paraćinci su im zadavali silne glavobolje i do boda su stigli u završnici meča.

Pomoravski derbi odigraće GFK Jagodina i Morava 1918. Odigrali su kvalitetan i sadržajan meč u Paraćinu, poveli i na kraju osvojili bod. Vidi se da je to drugi tim, sa više htenja i kvaliteta, koji znaju šta hoće. Ukoliko žele da opravdaju visoke ambicije moraju biti ubedljivi na Gradskom stadionu. Morava 1918 je rival po meri i dolaze puni samopouzdanja nakon najubedljivije pobede na startu. Dvostruki strelac i asistent Stojanović je glavni adut i potencijalna opsnost za plave.

Drugi derbi igraju Timok 1919 i SFS Borac. Povratnik je bio uspešan pored aerodroma i potvrdio visoke ambicije. Doveli su skoro ceo tim, sa dobro ukomponovanim sastavom, novi trener Žarko Jovanović je, sudeći po premijeri, uspeo da nađe pravi recept za uspeh. Ostaje da se vidi kako će to funkcionisati protiv jačih riavala kao što su kvalitetni “staklari”. SFS Borac je vodio u derbiju i kardinalnom geškom dozvolio da Jagodinci odnesu zasluženo bod. U pripremama su savladali Zaječarce, tim je u jednom periodu vodio sadašnji strateg Vojkan Rajčić, tako da dobro poznaje mentalitet i protivnički sastav.

U nedelju se igra u Brzom Brodu, Vranju i ponovo u Svilajncu.

Radnički dočekuje uzdrmane “orlove” i želi da se rehabilituje za propuste u meču sa Dunavom. Domaćin je promenio veći deo startne postave i sudeći po prvom meču, trebaće vremena da se iskažu. I dalje će biti efikasni, ali brine da je odbrana porozna. Dolaze ranjene Nišlije, posle jučerašnjeg poraza na penale u okršaju sa bivšim zonašem Pustom Rekom. Trener Zoran Dimitrijević je otvoreno izrazio nezadovoljstvo odnosom igrača prema obavezama i kratkoćom priprema. Kako je optimista po prirodi veruje da uz veliki rad mogu do bezbedne zone.

SU Dinamo Jug je favorit protiv Budućnosti. Već na startu demonstrirali su kvalitet i visoke ambicije i iskoristili loš momenat “orlova”. Popovčani su poklekli na startu od povratnika iz Zaječara i sa veoma mladim sastavom predstoji im grčevita borba za opstanak.

Brzi Brod je pretrpeo brodolom pored Morave i pitanje je koliko se mogu oporaviti i biti uspešni protiv Vlasine. Nisu nas uverili da imaju tim spreman da se ravnopravno nosi sa konkurentima u borbi za opstanak. Vlasina je sačuvala okosnicu tima i sa povratnikom trenerom Draganom Nikolić igraće važnu ulogu u prvenstvu.


Dunav 1 : 0 Jedinstvo 1936
OFK Brzi Brod 0 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 3 : 1 Trstenik PPT
Timok 1919 1 : 1 Đerdap
SU Dinamo Jug 2 : 0 Radnički (P)
Radnički (S) 2 : 1 Vlasina
OFK Sinđelić 1 : 3 Morava 1918
Budućnost 2 : 1 SFS Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 6 4 1 1 13
2 Dunav 6 4 1 1 13
3 Morava 1918 6 3 3 0 12
4 Timok 1919 6 3 2 1 11
5 Jedinstvo 1936 6 3 2 1 11
6 Jedinstvo (P) 6 3 1 2 10
7 Radnički (S) 6 2 3 1 9
8 Radnički (P) 6 2 3 1 9
9 OFK Sinđelić 6 3 0 3 9
10 GFK Jagodina 6 1 5 0 8
11 OFK Brzi Brod 6 2 0 4 6
12 SFS Borac 6 1 2 3 5
13 Vlasina 6 1 2 3 5
14 Budućnost 6 1 1 4 4
15 Đerdap 6 0 3 3 3
16 Trstenik PPT 6 0 1 5 1