XS
SM
MD
LG

Vaskrsenje šaha u Bečeju

Sa meča Bečejaca protiv novosadske ekipe Anpasan - foto: V. Jankov

Šah doživljava novu mladost u Bečeju. Posle osvojenog prvog mesta minule sezone u Južnobačkoj ligi, šahisti bečejskog Piona su nakon pet odigranih kola Bačke lige – grupa Novi Sad usamljeni na vrhu tabele sa maksimalnih 15 poena.

- Lanjski uspeh nam je ulio dodatno samopouzdanje i u ovu sezonu smo ušli sa dve ekipe. U drugoj ekipi su, uglavnom mlađi igrači, koji kroz takmičenje Novosadske lige grupa sever – zapad stiču iskustvo i pripremaju se da za koju sezonu zamene sadašnje igrače u prvoj ekipi. Zadovoljni smo kako teče prvenstvena sezona, pogotovo uspehom prve ekipe i nastojimo da im obezbedimo potrebne uslove za rad, veli novi predsednik Šahovskog kluba Pion Nebojša Vučurović.

Pion 1 je do sada odigrao pet od ukupno devet kola i ima svih 15 bodova. Redom je pobeđivao Detelinaru u Novom Sadu sa 4,5:1,5, zatim kod kuće Bačku Palanku 1 sa 5,5:0,5, onda Mladost 1 u Bačkom Petrovcu sa 4:2, kod kuće novosadski Anpasan sa 5:1 i minule nedelje u Tovariševu Vojvodinu sa 4,5:1,5.

FIDE majstor Momčilo Drgović je pobeleo iz bečejsku šahovsku tablu - foto: V. Jankov

Prvenstvo se nastavla 8. septembra, kada Bečejci dočekuju Sutjesku iz Bačkog Dobrog Polja, potom gostuju 15. septembra Kapablanki 1992 u Novom Sadu, u pretposlednjem kolu 22.  septembra imaju derbi u kom dočekuju komšije iz Srbobrana i u poslednjem kolu 29. septembra gostuju drugim komšijama u Temerinu.

Podsetimo se da su Bečejci igrali značajnu ulogu u vojvođanskom šahu osamdesetih godina prošlog veka, kada su bili članovi Vojvođanske lige. Kuriozitet svega je da je FIDE majstor Momčilo Dragović bio i tada i sada u ekipi. Onda mlad, a sada sa bogatim iskustvom.

- Razlika je što smo onda svi bili iz Bečeja, a sada imamo igrače i sa strane. Drugačije se ne mogu beležiti uspesi. Mislim da sada imamo jaču ekipu od ondašnje. Pored mene, FIDE majstor je i Radoslav Petković iz Srbobrana, dok je internacionalni majstor Tamaš Bala Krištof, Mađar iz Rumunije oženjen u Bečeju, a narodna izreka kaže „odakle si, odakle ti je žena“. Ivan Popov je iz Novog Bečeja, Miroslav Francuski iz Kikinde, a Vojko Grabež i Nevenko Milanović su Bečejci. Verujem da je ovaj sastav spreman da nastavi započet posao i da ćemo se iduće sezone takmičiti u Drugoj ligi Srbije. Bio bi to lep uspeh, ali bismo morali da se pojačamo sa bar dvojicom kvalitetnih šahista, dodaje Momčilo Dragović.

Druga ekipa Pion 2 je odigrala četiri kola u Novosadskoj ligi sever – zapad i trenutno je šestoplasirana. U prvom kolu su ograli nerešeno 3:3 u Rumenki sa Jedinstvom, potom su kod kuće pobedili sa 4,5:1,5 Čenejac iz Čeneja, onda su izgubili u Futogu od istoimenog kluba rezultatom 4,5:1,5, i u četvrtom kolu su igrali nerešeno 3:3 sa ekipom Mihail Talj iz Veternika.

Član druge ekipe Piona mladi Uroš Koruga - foto: V. Jankov

- Dugoj ekipi predstoje još tri kola. Prvo će 8. septembra gostovati u Novom Sadu ekipi Penzioner, pa će u Čurugu igrati 15. septembra sa Hajdukom junior i u poslednjem kolu dočekuju 22. septembra Dobrovoljac iz Stepanovićeva, dodaje predsednik ŠK Pion Nebojša Vučurović.

Boje druge ekipe Piona brane Filip Basarić, Lajoš Zedi, Filip Kovač, Uroš Koruga, Milija Obradović, Svetozar Smoljanac, a po potrebi Radovan Aćimov, Ljupko Vasić, Nebojša Vučurović, Đuro Lacković, Mateja Stražmepterov, a tu su i dame Irina Ilinčić, Ivana Kekić, Tijana Kurčubić i Nataša Mihajlović.

V. Jankov