XS
SM
MD
LG

Veliki uspeh Srbije u Evropi

Kraljevske krune u reprezentaciji Srbije - foto: Royal Crowns

Kadeti Srbije su osvojili drugo mesto na Evropskom prvenstvu u fleg fudbalu. Kraljevčani su bili važni igrači ove reprezentacije, kao i selekcije pionira.

U Italiji, gradu Grosetu je od 1. do 3. septembra, održano Evropsko prvenstvo u fleg fudbalu (beskotnaktna vrsta američkog fudbala) za kadete, decu rođenu 2006. i 2007. godine i za pionire za, decu rođenu 2008. i 2009. godine.

Kadeti Srbije, njih petnaest, su od početka pokazali jak karakter kao ekipa. Kao važni lideri tima Srbije, na terenu i van njega su nastupila tri šesnaestogodišnjaka iz kraljevačkog kluba Andija Savićević, Mihailo Gajović i Nikola Milivojević. U prvoj utakmici kadeti su savladali neugodnu reprezentaciju Austrije rezultatom 24:19, zatim i tim Češke sa 35:13, a onda je na red došla i velika pobeda nad Nemačkom 31:6. Obzirom da je reprezentacija Izraela odbila da igra u subotu, zbog verskog praznika, tim Srbije je dobio ovu utakmicu službenim rezultatom 35:0. Plasmanom Srbije u polufinale su završene utakmice u grupi. Onda su momci iz Srbije dočekali i savladali vršnjake iz Velike Britanije u polufinalu rezultatom 35:13.
U finalu Srbija se i na terenu srela sa reprezentacijom Izraela. U izuzetno teškoj utakmici Izrael se pokazao kao bolji tim koji je odneo pobedu nad našim kadetima rezultatom 34:13. Međutim, do samog finala pored Izraela, Srbija je važila za tim od kojeg su svi ostali zazirali. Interesantno je istaći kao prednost Izraela da deo igrača ovog tima čine američki Jevreji koji imaju državljanstvo Izraela, odnosno da je tako faktički igrao jedan deo Amerikanaca (zemlje kolevke fleg fudbala). Odlična igra trojica kraljevčana je obeležila igru Srbije, Savićevića i u napadu i u odbrani, kao i Milivojevića koji je na utakmici sa Britancima izabran za MVP i neprikosnoveno odličnog Gajovića koji je sigurno bio jedan od najboljih igrača na celom Evropskom prvenstvu.

Pioniri su nastupili u rodno mešanoj kategoriji po osam devojčica i dečaka, ukupno šesnaestoro dece, od kojih su bila i dva dečaka Sergej Šljivić i Luka Vlahović, iz kraljevačkog kluba, Kraljevske krune. Ova dva četrnaestogodišnjaka su dokazala da su zasluženo deo reprezentacije Srbije. Šljivić kao QB je izabran za MVP na utakmici sa Austrijom, dok je Vlahović kao centar postigao najviše poena za Srbiju. Takođe i trener kluba iz grada na Ibru, Srđan Ćosić je bio na poziciji ofanzivnog koordinatora, vodeći napad selekcije pionira Srbije. Pioniri su odigrali utakmice u grupi protiv Finske, Velike Britanije i Austrije u grupi i sa Holandijom za deveto mesto. Na žalost, pioniri su izgubiii sve utakmice. Međutim, na svakoj utakmici reprezentativci Srbije su bar dva puta poentirali i nisu sa velikom razlikom izgubili niti jednu utakmicu, tako da su i u porazima ostali ponosni na svom ikada prvom nastupu na EP.

Prvi nastup pionira i veliki uspeh kadeta su sjajan početak razvoja srpskog fleg fudbala na međunarodnom nivou.