XS
SM
MD
LG

Širi se novobeogradski sportski centar

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda izložio je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna PDR za sportski kompleks ˝11. April˝ između ulica Studentske, Tošin bunar i autoputa E75. Plan detaljne regulacije obuhvata deo područja zapadno od ulice Tošin bunar (od Bulevara Arsenija Čarnojevića do ulice Prilaz) do ulice Marije Bursać, gradske opštine Zemun i Novi Beograd. Naručilac izrade plana je Služba glavnog urbaiste, dok je plan izradio Urbanistički zavod Beograda.

Površina obuhvaćena izmenama i dopunama plana iznosi oko 12 ha. Planirani sportsko-rekreativni kompleksi namenjeni su za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i lokalnom nivou. Kako se navodi u planskoj dokumentaciji, za sportsko-rekreativni kompleks u bloku 22 planirana je građevinska parcela površine oko 4,19 ha.

U okviru navedene građevinske parcele ST1-1 koju čine parcele 826/1, 826/2, 825/1, 821/3, 821/4 planiraju se sledeći sportski objekti:
– Postojeći zatvoreni sportski objekat koji se dograđuje,
– Planirani sportsko-rekreativni objekat,
– Otvoreni bazeni i dečiji bazeni sa toboganom,
– Otvoreni sportski tereni (tenis, košarka, odbojka, padel…),
– Biciklistička staza.

Kako se dalje navodi, u okviru planiranog sportsko-rekreativnog objekta planiraju se zatvoreni bazeni sa pomoćnim sadržajima (svlačionice, soba za rehabilitaciju), zatim specijalizovani sportski sadržaji (sportski klubovci, sportska ambulanta, fines centar, wellness i spa centar, tereni za padel). U okviru objekta predviđene su i prostorije za administraciju (sala za konferencije, kancelarije) kao i mašinske i tehničke prostorije.
U okviru građevinske parcele ST1-2 koju čini cela parcela 821/2 i delovi parcela 823/2, 822, 824, 820/2, 6641/7, 820/1, 823/1, 821/1 u planu je fudbalski teren sa tribinama, pomoćni fudbalski teren, mini fudbalski teren i zatvoreni sportski objekat. Takođe u planu je i parking u okviru kog su predviđena dva parking mesta za autobuse. Pristup građevinskoj parceli biće ostvaren iz ulice Tošin bunar. Ukupno planirana bruto razvijena građevinska površina sportskih objekata i kompleksa iznosi 59.300 m2.

Planirane su i interne saobraćajnice koje treba da obezbede prilaz parking mestima. Osim površina za parkiranje vozila planira se i parking za bicikle. U okviru javnog parkinga predviđena je izgradnja pratećih sadržaja (auto perionica i slično). Građevinska površina planirana za ovu namenu iznosi oko 3.683 m2. U planu je navedeno da je obavezna izrada urbanističkog projekta za građevinsku parcelu ST1-2 u cilju detaljne urbanističko-arhitetkonske razrade lokacije. Dokumentacija se nalazi na javnom uvidu do 7. avgusta.
Kako je ranije ove godine rekao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, za SC ˝11. April˝ se završava konačni projekat na osnovu koga će ovaj centar sa tri zatvorena bazena, koliko ih sada ima, dobiti ukupno osam.