XS
SM
MD
LG

Prelazni rok za trenere: Dva debitanta u Smederevu i Užicu, Kostić Užice zamenio Vršcem, najteži posao za Vasiljevića i Neškovića

Foto: Prva liga Srbije

Nastavljamo sa trenerskim transferima, ovog puta fokus smo bacili na prvoligašku scenu. U odnosu na elitu u drugom po jačini rangu situacija je nešto drugačija. Šestorica trenera su izgurala celu sezonu, a da nisu strpeli za postojeći status. Navedena konstatacija se odnosi na Miloša Obradovića (Jedinstvo), Marka Neđića (RFK Grafičar), Zorana Kostića (GFK Sloboda), Gorana Dragoljića (Inđija), Nenada Mijailovića (OFK Vršac) i Ivana Kurtušića (Mačva). Ako tome dodamo dva dojučerašnji prvoligaša Zlatibor i Trayal, tačno polovina klubova nije menjala trenere tokom sezone. Nažalost, od pomenutih dvojica su već bivši, jedan je Goran Dragoljić, koji je posle dve relativno uspešne sezone morao da napusti Inđiju. Nasledio ga je Dušan Đokić, poznato fudbalsko ime i trener u povoju, sa kraćim stažom u Jagodini i Kraljevu. Drugi Nenad Mijailović, trener sa najdužim stažom u klubu (šest godina), sa kojim su Vrščani ušli premijerno u Prvu ligu, promenio je sredinu. Zoran Kostić je ostao u prvoligaškim vodama i zamenio užički kraj za vetroviti Banat i u novoj sezoni predvodiće "crvene". Upražnjenu klupu u Užicu popunio je debitant Blažo Bulatović, dojučerašnji trener srpskoligaša Prve iskre.

Od pet novajlija, trojica su promenila trenere. Milovan Pankov je uveo Tekstilac prvi put u društvo prvoligaša, ali kako nema potrebnu PRO licencu, mesto je ustupio Branku Mirjačiću, nekadašnjem treneru Rada. Uzalud je Sava Šašić sa Smederevom 1924 pokupio oba trofeja (prvenstvo i kup) i vratio ga posle dve sezone u Prvu ligu, voljom čelnika "oklopnika" morao je da ode. Otkaz mu je uručen na prvoj prozivci, što je neprofesionalno i smanjio mu manevarski prostor kad je u pitanju novi posao. "Vruć krompir" prihvatio je Saša Mićović, godinama angažovan kao asistent od povrenja i ovo će mu biti debitantski posao u svojstvu prvog trenera. Mladost GAT je igrala jedno "leto" u eliti i tako zaustavila munjeviti uspon, kada su za pet godina promenili isto toliko rangova takmičenja. Usledilo je bolno prizemljenje, klub je ostao bez igračkog i trenerskog kadra. Vlasnik kluba je rešio da drastično zavrne slavinu i višestruko umanji davanja za klub, tako da se novopostavljeni trener Zoran Vasiljević našao u nebranom grožđu, kako u kratkom vremenskom roku dovesti pojačanja, početi sa pripremama i formirati ekipu.

Radnički sa Novog Beograda se odlučio da Andreja Černišova zameni iskusni Dejan Rađenović, poznato fudbalsko ime i trener pet ekipa. Poslednji posao je imao na početku prethodne sezone u Metalcu.

Iznad Novog Sada 1921 lebdila je neizvesnost oko nastavka sezone. Opterećeni su brojnim problemima, čiji se repovi provlače od prošle sezone. Većini fudbalera su istekli ugovori, trener Branko Žigić je digao sidro, a nezahvalne uloge trebalo bi da se prihvati mladi stručnjak Nebojša Nešković, dojučerašnji kormilar Loznice.

Simo Krunić je "Romatičare" posle šet godina vratio u Prvu ligu i nagrađen je novim ugovorom. Poznatom stručnjaku će u radu pomagati dojučerašnji igrač Milan Smiljanić. Dejan Čelar je takođe uspeo da Leskovčane vrati posle dve godine u prvoligaško jato i očekuje se da na novom stadionu izrastu u stabilnog prvoligaša. Darko Tešović nastavlja uspešnu misiju u Sremskoj Mitrovici i ponovo će ciljati plej-of i baraž.


IMT 7 : 1 RFK Novi Sad 1921
Železničar 5 : 3 Jedinstvo (Ub)
RFK Grafičar 1 : 0 Radnički (NB)
Radnički (SM) 1 : 1 Inđija Toyo Tires
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 37 22 9 6 75
2 Železničar 37 20 8 9 68
3 RFK Grafičar 37 17 9 11 60
4 Inđija Toyo Tires 37 13 15 9 54
5 Radnički (SM) 37 13 14 10 53
6 Jedinstvo (Ub) 37 14 11 12 53
7 RFK Novi Sad 1921 37 14 8 15 50
8 Radnički (NB) 37 13 6 18 45