XS
SM
MD
LG

Polusezona u GFL Pocerina – Korman se osamio u finišu jeseni

Verovatno da dugo nije bilo podjednako uzbudljivo pratiti razvoj dešavanja u šabačkim ligama najnižeg ranga, kao što je to slučaj ove sezone. Baš kao i u GFL Mačva, liderska pozicija u GFL Pocerina nije imala stalnog “vlasnika”. U vođstvu su se uglavnom smenjivale tri ekipe – Korman, Galeb i Rankovac, koje su u nekoliko kola čak bile poravnate. Činilo se da se u najboljoj poziciji nalaze Cerovčani zahvaljujući trijumfima protiv direktnih rivala, ali su ih lošije partije na strani, gde su doživeli tri poraza, koštale vrednih bodova. Jesenjeg prvaka dobili smo u finišu polusezone, jer se upravo i odlučivalo u poslednjoj rundi kada su u Nakučanima igrali domaći Rankovac i Korman. Minimalni rezultat bio je dovoljan Kormancima da slave pobedu i epitet najboljeg do proleća. Iako su se tek na kraju domogli vrha i razdvojili od suparnika, odmakavši im na šest koraka, treba dodati i to da su oni prvi koji su odmarali. Zapravo, slobodan vikend su imali na samom startu, dok su rivali pauzirali u pretposlednja dva kola. Radovali su se fudbaleri Kormana po završetku devet utakmica i samo jednom su poraženi. Ostvarili su gol razliku od plus 17 (25:8). U ekipi, po broju golova, istakao se Mladen Mihailović, strelac devet golova. Naredni su tek na koti tri pogotka, i to njih trojica: Darko Trišić, Vojin Đurić i Vladimir Pantelić. Najbliži pratioci imaju identičan učinak, po 21 osvojeni bod usled sedam pobeda i uz tri neuspeha. Da su razlike u kvalitetu između ekipa sve manje govori i to da je Galeb gubio isključivo od slabije plasiranih timova – šestog Zablaća, osmog i devetog Borca BTG i Rudar DCR. Tim iz Nakučana je pored Kormana i Galeba izgubio i od Mladosti iz Svileuve na otvaranju sezone. To očigledno nije bilo neko iznenađenje kada se uzme celokupna polusezona Svileuvčana. Oni su zauzeli četvrto mesto, sa samo bodom zaostatka u odnosu na vrednu drugu poziciju. Ostvareni rezultati svakako ih svrstavaju u najprijatnije iznenađenje prvog dela, odmah ispred narednog – Jedinstva. Ekipa iz Male Vranjske predvodi čitav niz ekipa koje se nalaze u “vidokrugu” i koje bi mogle računati na bolji plasman tokom proleća, što preostaje da se vidi da li će biti i realizovano.

U nastavku teksta donosimo prikaz nekolicine statističkih parametara.

- STATISTIKA GOLOVA
Ukupno 235 golova postignuto je u Pocerini, mada su tri produkt službenog rezultata utakmice Rankovac – Mladost Sl. To je 21,36 po kolu, što je prosek koji premašuje čak sedam ekipa. Najefikasniji je Galeb sa 30 postignutih golova, jedan manje ima Rankovac, Mladost Sv. je na cifri od 27, a vodeći Korman na 25. Jedinstvo, Zablaće i Rudar DCR su takođe iznad pomenute vrednosti.

Korman nije najefikasniji, ali zato ima najbolju odbranu, i to u obe lige. Iako su odigrali dva meča više, primili su samo osam golova. Naredni je Rankovac čija se mreža zatresla 12 puta, dok je sledeća Mladosti Sv. sa 17, Galeb 18, a Jedinstvo i Bojić po 19. Inače, Rudar je tim kod kojeg se viđa najviše golova na utakmicama (52), i po tom pitanju je ispred Mladosti Sl. (51), Zablaća (49) i Galeba (48).

- NAJBOLjI STRELCI
Na listi strelaca ubedljivo vodi fudbaler iz redova cerovačkog Galeba – Mitar Ilić. On je postigao čak polovinu golova svoje ekipe, tj. 15 od 30. Pomenuti Mladen Mihailović (Korman) i Jovan Šešić (Rankovac) predvode ovu statistiku u svojim ekipama sa po devet golova. Naredna stepenica je prazna, a tri imena se nalaze u koloni od sedam golova: Srđan Đurđević (Zablaće), Nebojša Tomić (Borac BTG) i Žarko Živković (Mladost Sv.).

- REZULTATI KOD KUĆE I NA STRANI
Galeb i Mladost Sv. su maksimalni kod kuće, dok Korman ima takav skor van svog mesta. Većina ekipa ima natprosečni učinak na svojim terenima, a tek dve u gostima – Rankovac i naravno Korman. To jasno pokazuje da će bolje pozicije zauzeti oni koji imalo poprave igru na strani, naravno pod uslovom da se nastavi trend dobrih igara na domaćem terenu.

- FORMA I NIZOVI
Najveći aktuelni pobednički niz pripada Kormanu i on glasi pet utakmica, a sledeći iznosi tek dve i on pripada Mladosti Sv. Ako se u obzir uzmu i remiji, onda su Svileuvčani neporaženi na zadnja četiri susreta. Što se tiče onih negativnih, Bojić je vezao tri poraza, dok je Mladost iz Slatine svoju crnu seriju od sedam mečeva prekinula u poslednjem kolu kada su nadigrali Borac BTG.

- PROSEČNA DOB IGRAČA
Prosečna starost igrača u Pocerini je starija od one u Mačvi (28,62 – 27,06). Samo pet ekipa je ispod ove podvučene crte: Korman (24,10), Rudar DCR (25,20), Borac BTG (27,20), Jedinstvo (27,40) i Rankovac (28,50). Jesenji prvak ujedno ima najmlađi sastav i to za četiri i po godine u odnosu na prosek, a Rudar za više od tri cele godine, dok Sava ima najstariji tim (32,80).


Izvor: ofssabac.org.rs


Korman 1 : 1 Rankovac
Mladost (Sv) 3 : 0 Bojić
Borac BTG 7 : 1 Mladost (Sl)
Rudar 3 : 3 Zablaće
Jedinstvo 1 : 2 Galeb
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Korman 18 15 1 2 46
2 Rankovac 18 12 2 4 38
3 Mladost (Sv) 18 10 4 4 34
4 Galeb 18 11 0 7 33
5 Zablaće 18 9 3 6 30
6 Jedinstvo 18 8 0 10 24
7 Rudar (-1) 18 7 2 9 22
8 Bojić (-1) 18 5 1 12 15
9 Borac BTG 18 4 1 13 13
10 Mladost (Sl) (-1) 18 1 2 15 4