XS
SM
MD
LG

Rade Kljajić, jedan od pionira boćarskog sporta u Srbiji

Rade Kljajić, teško bez boćanja

 

Život uz zogove

  Neraskidiva veza je Rada Kljajića i boćarskog sporta! Ona traje skoro pola veka. Nedavno je Boćarski klub Dalmatinac iz Rume, čiji je Rade Kljajić jedan od osnivača, a sada i predsednik, organizovanjem međunarodnog turnira, „proslavio“ 35 godina postojanja. Odličan povod za razgovor sa jednim od „pionira“ boćanja ne samo u Rumi, već i mnogo šire.

  - Nekada, „pravog boćanja“, bar što se tiče Srbije, bilo je u Beogradu – „vrača film“ Rade Klajić – Pri „Agrorumi“ bila je sekcija boćara, koja je bila aktivna, uglkavnom, u okviru radničko – sportskih igara. Pre tri ipo decenije, Momčilo Mrvićem, Jovicm Šandićem i moja malenkost, došli smo na ideju da osnujemo klub. U početku, lagano smo krenuli sa nekim takmičenjima, da bi se potom uključili u zvanična takmičenja Boćarskog saveza Srbije, čiji je predsednik tada bio Savo Bjelobrk. Tako smo počeli i evo trajemo 35 godina. S obzirom da sam malo stariji, tražim zamenu. Međutim, nema mlađih koji bi preuzeli vođenje kluba.

  Malo se klubova može pohvaliti uslovima koje ima BK Dalmatinac.

  - Ovaj teren postoji oko 25 godina – nastavlja Rade Kljajić - Asvatna podloga postavljena je na njega 2012 godine i sada ispunjava sve međunarodne standarde. Kada sam ulazio u ovu priču imao sam prevashodni cilj da omasovim boćanje, ne samo u Rimi i Vojvodini, već i šire. I kada sam bio predsednik BS Srbije, trudio sam se da se mladi što više uključe u boćanje. Na žalost, to teško ide, te mi se čini da baš zato i po malo stagnira. Mlada generacija je zaokupljena telefonima, kompjuterima…Mora se priznati da je ovaj sport prilično skup: oprema, rekviziti, tereni i sve što ide uz to.

  Za sve što je uradio u boćanju, Rade Kljajić vidi satisfakciju u brojnim medaljama, koja krase zidove klubskih prostorija, prebogatom telefonskom imeniku…Ponosi se Rade i činjenicom da su, između ostalih, na rumskim zogovima, prve „boćarske korake“ napravile Nataša Antonjak i Milica Kolundžija, naše najbolje boćarke, koje su srpskom boćanju donele, za sada, jedine zlatne medalje sa prvenstava Evrope.

  - Drago mi je kada na ovim terenim vidim brojne ekipe i boćare iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije – priznaje Kljajić – Kado se ova situacija smiri, voleo bih da se svi, koji smo se sve ove godine družili ,  okupimo.

 

 

 

Rade Kljajić, i biseri srpskog boćanja Milica Kolundžija i Nataša Antonjak

Rumski zogovi