XS
SM
MD
LG

Radnički bolji u derbiju Srpske lige "Istok" od GFK Dubočice

Da se mi razumemo na početku. Poštujem ovaj kambek GFK Dubočice i tog gospodina, vlasnika velike prevozničke firme Kanis. Stigli su kao Real Madrid.  Poštujem i Čelara, Fileta, mog Aleksu koga volim kao sina, Straleta, Ceku, Milića, ali danas, na Stadionu kraj Nišave Dubočica nije bila tim za veća dela. Nije zato što je Laza održao javni čas o temi "kako nadigrati protivnika na sredini terena i ne dozvoliti mu da igra"!

Čista desetka jer su njegove zamisli pretvorili u delo njegovi fudbalski majstori na sredini Ristov, Stojanović, Adžibaba, kojima su zdušno pomagali, Djurović i Petrov, čak i Kamenović, Stojanov i kasnije Petrović.

Možete vi dragi moji u izjavama da pominjete (Savić) da je drugo poluvreme kao bilo bolje. Nije, samo ste se vi malo trgli i povremeno pokušavali da stignete do Dojkića i Kamenog, gde se sve odbijalo kao od Sarlaha. Prvo poluvreme, moglo je da bude četiri - pet!

Da čovek ne poveruje. Imali su pirotski fudbaleri 5-6 zicera, izlazili ispred golmana gostiju, proslavili ga u prvom poluvremenu. Bravo za mlađanog Vukašina Stankovića. Upamtite! Crveni dresovi bledeli su sve do 44. minuta kada je posle prekida upućen drugi udarac na gol Radničkog i centarhaf je izjednačio na 1:1 demonstrirajući tako, kako je fudbal često nepravedna igra.

A sada, redom!!!

U 7. minutu Snažan udarac Jankovića, prava bomba, iznad prečke.Minut kasnije Aleksa K.Milutinović šutirao je sa 18 metara, Ilić je ukrotio loptu, ali mu je izmakla i jedva stigla do stative. A tada je krenula dobro poznata pirotska igra kratkih pasova i lopte u prostor Jankoviću i Petrovu. Gostiju nigde nije bilo. Očekivala se serija. U 15. minutu Janković šutira sa 11m iskosa kraj gola, u 25. minutu Đurović je mogao da bira, bio je sam na 16 metara, izabrao je golmana. U 30. minutu Adžibaba sam na 16m, šutira preko gola. Denis Ristov i golman Stanković. Kakav duel. Ristov sa 10 metara šutira, golman pravi paradu. Gle čuda, lopta se ponovo vraća Ristovu i ponovo sve isto. Bilo je to u jednom, 32. minutu. U 34. minutu bomba Adžibabe tik iznad prečke. Stižu navijači iz Leskovca. U "pravom trenutku"! I onda sledi gol Darka Stojanovića za 1:0. Đurović je na 14 metara pronašaoStojanovića koji je lukavo ciljao i pogodio levi ugao.
E, to što je promašio lukavi Fića Đurović bila je prava šteta. Zaslužio je "da ga da". Sam samcijat! Bio je je sam pred golmanom i nije uspeo. Taj mladi Stanković zna da brani. I onda, ono! Tako to biva kada se previše - promašuje. Centaršut iz kornera i visoki Marko Milić se poklonio i šokirao rekordan broj gledalaca u poslednje dve tri godine za 1:1.

Zadovoljni igrom, ali ne i rezultatom, čekali smo nastavak. Kao dirigenti, stajali su Čelar i Lazarević i tražili rešenja. Laza naravno da ono što je izgubljeno nadoknadi, a Dejan, ako je moguće da nešto njegovi "izmuljaju" u napadu. Nisu uspeli.

Neću u detalje da objašnjavam drugo poluvreme. Školski primeri, nekoliko kontranapada, kada je Neca Mančić "Lav" kako ga zovu, mogao da baci sve Leskovčane na Stadionu u očaj. Nije uspeo. Dule Savić i još poneko su poslednjim naporom nešto pokušavali da "iščačkaju" ali - nemoć! Kratko objašnjenje!

I onda, Bog se pojavio na interesantan način. Najbolji ili jedan od najboljih pojedinaca na utakmici golman gostiju Vukašin Stanković (2003) degažirao je loptu beku, ovaj se spetljao i Fića Đurović bio je na novoj proveri. Mirno, ciljao je u levi ugao i doneo bodove polusezone za pirotski tim!

Moram da u ovoj priči sa derbija izdvojim njega - Miloša Jankovića. Zaslužio je! Izmedju dva košarkaški visoka štopera, Miloš se borio kao tigar, skakao, skidao lopte, trpeo duele, udarce i pokazao zbog čega se Laza odlučio da ga iz Inđije dovede u Pirot. Njemu ću dati "titulu" igrača utakmice, mada je tu negde i golman gostiju, kao i Filip Djurović, Dojkić, Adžibaba, ma ekipa!

Da ne budem nepravedan. Boža Mančić, kapiten, Denis Ristov i posebno Bojan Dojkić, kontrolisali su utakmicu. Kazaću u šali, nadam se da se moj prijatelj Dule Savić, fudbalski majstor neće ljutiti, Bojan Dojkić ga je na kraju utakmice pustio iz svog džepa i poslao na tuširanje. Ne, najpre sam ga "uhvatio" za izjavu.

Dejana Čelara cenim i poštujem jer je, kako se to kaže, u slengu čovek, korektan, čovek vaspitan. Mnogo smo on i ja "filozofirali" o fudbalu. Možda mi ga je i bilo žao, izdvojeno od meča, ali je pirotska pobeda bila ipak najbitnija.

Laza je poseban čovek. Nema euforije kod njega i kada se "brda ruše" nema euforije i kada drži javne časove iz fudbala nema euforije! Uvek na zemlji, uvek racionalan, i eto, napravio je, hteli to neki ili ne "osam iz osam"!

Mislio sam da o sudiji Petru Vukadinoviću kažem više. Samo ću ga iz iskustva posavetovati da ne zviždi kada nije siguran, da ne pokušava da bude glavni kada sudi "veliki derbi juga". Da ne bude veći "pop" od "popova". Da mu sedam kartona nisu bila potrebna u igri u kojoj su se momci oba tima međusobno poštovali.

Sveukupni utisak i jednih i drugih, kraj sam dočekao kraj atletske staze, onima koji delegiraju sudije, da moraju da bolje procenjuju ko može da sudi ne samo derbi, već ovakvu utakmicu u kojoj ima toliko fudbalera sa uspešnom karijeroim, da ih on ne može učiti šta je remplovanje, šta start na loptu i šta je prednost …


Radnički (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Timok 1919 1 : 1 SFS Borac
Budućnost (P) 0 : 3 OFK Brzi Brod
OFK Topličanin 0 : 3 Meševo
GFK Jagodina 3 : 0 Timočanin
Radnički (S) 2 : 1 Pčinja
Vlasina 1 : 0 Car Konstantin
Jedinstvo (P) 1 : 0 Dunav
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički (P) 8 8 0 0 24
2 GFK Jagodina 8 6 0 2 18
3 GFK Dubočica 8 5 2 1 17
4 Radnički (S) 8 5 0 3 15
5 SFS Borac 8 4 2 2 14
6 Budućnost (P) 8 4 2 2 14
7 Timočanin 8 4 1 3 13
8 OFK Topličanin 8 4 1 3 13
9 Meševo 8 4 0 4 12
10 Jedinstvo (P) 8 3 2 3 11
11 Vlasina 8 3 2 3 11
12 OFK Brzi Brod 8 2 1 5 7
13 Timok 1919 8 1 3 4 6
14 Pčinja 8 0 4 4 4
15 Dunav 8 0 2 6 2
16 Car Konstantin 8 0 0 8 0