XS
SM
MD
LG

Plasmanom u "Top – 10" Tamaš Farkaš ispunio cilj

Tamaš Farkaš pred početak trke u Italiji - foto: lična arhiva

Pošto je pre nepunih mesec dana osvojio srebrnu medalju na LEN kupu u Beogradu, što je bila prva medalja za srpsko plivanje na otvorenim vodama evropskog formata, Bečejac Tamaš Farkaš, koji pliva za Maraton iz Bačke Topole, izvadio je vizu za Evropski šampionat u Rimu. Na kontinentalnom prvenstvu u Italiji plivao je najkraću deonicu na otvorenim vodama 5.000 metara i ostvario vreme 53:37,01, što je bilo dovoljno za vrlo dobro 10. mesto u konkureciji 22 plivača.

Pobedio je domaći takmičar Gregorio Paltrinijeri (52:13,05), koji je osvoji srebro na 1.500 metara slobodno u bazenu. Njegov zemljak Domeniko Aćerenca bio je drugi, a Francuz Mark Entoan Olivije treći. Vicešampion na 5.000 metara pobedio je na duplo dužoj deonici, a bronzani Francuz je osvojio srebro, dok je njegov zemljak Logan Fontan bio treći. Tamaš Farkaš nije plivao na 10.000 metara.

- Pošto su se trke ma 5.000 i 10.000 metara održala dan za danom, selektor plivanja za otvorene vode Đorđe Agbaba i ja smo odlučili da plivam samo kraću deonicu. Tome je doprinelo i nešto lošije vreme. U prvobitnom terminu nismo plivali, jer su talasi u Tirenskom moru kod Lido di Ostije, 35 kilometara od Rima, bili preko jednog metra i procenjeno je da nije bezbedno. Sve je pomereno za 20. avgust, mada je i tada tokom trke more bilo „nemirno“, pa su nam talasi manje jačine i visine pravili smetnje. Cilj mi je bio da se plasiram u jakoj konkurenciji među prvih deset. Uspeo sam da uđem u „top – 10“, što smatram velikim uspehom i sada odlazim na zaslužen odmor, jer je sezona trajala izuzetno dugo i bila je naporna, rekao nam je po povretku iz Italije Tamaš Farkaš.

Podećamo da je Tamaš Farkaš bio učesnih i Svetskog prvenstva na otvorenim vodama u Budimpešti pre dva meseca, kada je osvojio 22. mesto na pet kilometara i 28. na deset kilometara. U međuvremenu je plivao na nekoliko zahtevnih trka, od kojih je najznačajnija bio pomenuti LEN kup u Beogradu na jezeru Ada Ciganlija.