XS
SM
MD
LG

Primer za primer: Ženski fudbalski klub Prave dame

ŽFK Prave dame

Iako je osnovan pre nepune dve godine (2. jun 2020), Ženski fudbalski klub Prave dame, iz Novih Banovaca brzo se skrenuo pažnju sportske javnosti (i ne samo nje) na sebe. Talenat mladih fudbalerki je nesporan, te ne čude sve bolji rezultati, a i pozivi u reprezentativne selekcije Vojvodine i Srbije. Medijski klub je „veoma zahvalan“.

Prisustvovali smo na jednom od poslednjih treninga, na terenima Škole fudbala Vojvodina u Starim Banovcima. Treneri Predrag Predojević, Slobodan Grabovica i Anđela Arizanović, nametnuli su žestok ritam rada. Pored terena, roditelji dece. Prava porodična atmosfera!

Sasvim očekivano, na čelu kluba – dama: Mirjana Predojević.

- Treneru Predragu Predojeviću, koji je 2017. godine postao član stručnog štaba ženske kadetske reprezentacije, svideo se rad s devojčicama – kaže predsednica Mirjana – S obzirom da naša opština nema ženski fudbalski klub, došao je na ideju da osnujemo Prave dame. Trenutno, imamo oko 40 fudbalerki (od 6 do 20 godina), ali, svakog meseca nam se priključi neki novi član. Devojlčice su iz Novih i Starih Banovaca, Stare Pazove, Golubinaca, Nove Pazove, Zemun Polja, Ugrinovaca, Deča, Kupinova i Brestača. Ženski fudbal sve više prostora dobija u medijima, te postaje sve popularniji. Ipak, još uvek nije dovoljno razvijen i ljudi, generalno, nisu dovoljno upoznati s njim. Da bi jedan ženski fudbalski klub mogao da funkcioniše, potrebna je ozbiljna organizacija na svim poljima. Za početak, nije lako sastaviti ekipu, te je potrebno mnogo rada i vremena da bi se razmišljalo o nekim dostignućima. Većina ljudi ne zna koliko je ženski fudbal popularan u svetu. Na primer, na utakmice ŽFK Barselona dolazi 90.000 ljudi. S druge strane, Stara Pazova je „odbojkaška opština“: od 10 devojčica, 9 trenira odbojku! Mi polako rušimo predrasude, prvenstveno roditelja.

Prva dama Prvih dama, Mirjana Predojević, predsednica kluba

Mnogo je izazova pred mladim sportskim kolektivom.

- Za sada smo prezadovoljni kako se klub razvija – priznaje Mirjana Predojević – Za manje od dve godine uspeli smo da okupino veliki broj devojčica, kojima obezbeđujemo sve što je potrebno, kako bi mogle da treniraju i igraju fudbal na što višem nivou. Plan nam je, pre svega, da animiramo što više devojčica u mlađim uzrastima i da ih igrački razvijamo, kako ne bi došli u situaciju da brinemo da li ćemo imati ekipu za sledeću sezonu. Želja nam je da zadržimo najkvalitetnije igračice, s kojima bi prešli iz Razvojne lige, gde smo sada u Prvu ligu Srbije.

Predrag Predojević, trener

Prvi trener ŽFK Prave dame je Predrag Predojević, koji je u fudbalu „100 od sto!“

- Prvi trening smo imali 2. juna 2020. godine – počinje trener Predojević – Počeli smo s 10 devojčica, da bi danas imali četiri puta više. Veliki broj devojčica koji sada igraju, do pre dve godine nisu uopšte trenirale fudbal. Trudom i posvećenošću, iz utakmice u utakmicu, uspele su da napreduju sve više i više. Neke od njih putuju i po 50 kilometara u jednom pravcu da bi trenirale i igrale u nađem klubu. Treniralo se i kada je temperatura bila ispod nule. Sve su redovne na treninzima, što nas u klubu dodatno motiviše.

Reprezentativke, Milica Draganić i Milica Marković

ŽFK Prave dame trenutno se takmiči u Razvojnoj ligi – Grupa A FSV za devojčice.

- U ovoj ligi učestvuju svi klubovi iz Vojvodine – nastavlja trener Predrag Predojević – Šampion lige stiče pravo učešča na završnom turniru FSS. U prvom delu sezone ostvarili smo polovičan učinak, što smatramo velikim uspehom, s obzirom da je ovo naša prva takmičarska sezona. Nadamo se da ćemo sličan učlinak imati i u nastavku prvenstva. Nedavno smo učestvovali na završnom turniru Mini Maksi lige u Kruševcu (devojčice 2009/2010. godišta), gde su bile najbolje ekipe iz svojih regiona. Posvojili smo prvo mesto, te smo zvanično postali prvaci Mini Maksi lige Srbije. U našem klubu imamo dve devojčice, koje su reprezentativke Srbije, za uzrast do 15 godina: Milica Draganić i Milica Marković. Verujemo da će neka od njih igrati uskoro i za starije reprezentativne uzraste. U godištu 2009/2010, koje je osvojilo Mini Maksi ligu, nalaze se četiri devojčice koje su u selekciji Vojvodine (do 13 godina).

I tako, Ženski fudbalski klub Prave dame „živi svoj život!“. Veoma uspešno!

Helena Kresojevič i Anđelka Vuletić

Pobednice Mini Maksi lige