XS
SM
MD
LG
04.02.2022 Tijana Stojiljković

Fudbal je za devojčice

Foto: Fudbalski savez Srbije

Fudbalski savez Srbije i Institut za ženski sport potpisali su sporazum o saradnji. U naredna dva meseca u deset gradova u Srbiji otvoriće se besplatne škole fudbala za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, u kojima se očekuje više stotina polaznica. Saradnja je nastala iz potrebe za afirmacijom ženskog fudbala, koji na globalnom nivou dobija sve više na značaju i popularnosti.

"Namera nam je da podržimo sve devojčice koje žele da se bave fudbalom, a važna poruka koju želimo da pošaljemo glasi - da, fudbal jeste sport za devojčice i žene! Institut za ženski sport najbolji je mogući partner u ovoj misiji, imajući u vidu njihovu mrežu stručnjaka, sistem koju su uspeli da uspostave u našoj zemlji i omoguće devojčicama besplatno bavljenje sportom. Snažno smo uz Institut i nadamo se da ćemo ovom  saradnjom napraviti veliki korak, kako bismo u budućnosti podržavali i navijali za ženski fudbal", izjavio je prof. dr Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS.

"Drago nam je što nas je FSS izabrao za partnera u projektu motivisanja devojčica da se bave fudbalom. Vredno radimo, i očekujemo da prve besplatne škole fudbala za sve devojčice koje žele da treniraju ovaj sport krenu sa radom u više gradova već u februaru. Fudbal je sport koji je percipiran kao muški sport, vreme je da to promenimo. Saradnju sa FSS vidimo kao važan korak za budući razvoj ženskog fudbala u Srbiji",izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Danas je čak 45 miliona fudbalerki registrovano u FIFA. Na 3. Svetskom prvenstvu za žene u SAD, na finalnoj utakmici između SAD i Kine, bilo je preko 100.000 gledalaca. Sve veći broj ženskih klubova i organizacija, pokrenulo je fudbalske sportske radnike da se ozbiljnije posvete pitanjem ženskog fudbala.

2 od 3 devojčice uzrasta 7 do 14 godina nema redovne sportske aktivnosti, a na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena. Institut za ženski sport besplatnim školama sportova podržavadevojčice u Srbiji da ostvare svoj puni potencijal u životu kroz fizičku aktivnost i bavljenje sportom. Verujemo da je jedini način da ostvarimo svoj puni potencijal kao žene i devojke ako smo fizički aktivne. Verujemo u jednake prilike.

Svakom sportu potrebno je više devojčica, priključi nam se!


14 .kolo Superliga Srbije
Crvena zvezda 4 : 0 ŽFU Zvezda B 2018
TSC 2 : 1 Vojvodina
Požarevac 0 : 17 Mašinac
Spartak 3 : 0 Sloga
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Crvena zvezda 14 11 0 3 33
3 Mašinac 14 8 1 5 25
4 Sloga 14 8 1 5 25
5 TSC 14 7 1 6 22
6 Vojvodina 14 4 1 9 13
7 ŽFU Zvezda B 2018 14 2 0 12 6
8 Požarevac 14 0 0 14 0