XS
SM
MD
LG

Anadolu Efes - Crvena zvezda, najava 17. kola Evrolige

Foto: mojacrvenazvezda.net

Završno kolo prvog kruga Evrolige Crvena zvezda će odigrati u gradu u kome je i započela svoju ovosezonsku evroligašku avanturu, u Istanbulu. Domaćin crveno – belima košarkašima na otvaranju sezone je bio Fenerbahče a krug se zatvara na terenu drugog velikana turske košarke – aktuelnog prvaka Evrope Anadolu Efesa.

Iako se tokom leta činilo da je očuvanjem šampionskog tima (koji je od bitnih igrala napustio samo Sertač Šanli) glavni posao završen i da je novi  plasman aktuelnog osvajača u sam vrh EL izvestan teren je još jednom pokazao da u sportu nikada ništa nije sigurno. Četiri uvodna poraza su naočare kroz koje su Ergin Ataman i njegovi saradnici gledali na novu sezonu učinili mnogo manje ružičastim sa tedencijom prelaska u crvenu boju usijanja. Nakon poraza usledile su i pobede ali je sam početak sezone uticao na to da evropski šampion završetak prvog kruga takmičenja dočekuje sa polovičnim odnosom pobeda i poraza (8/8) na osmom mestu tabele. Crvena zvezda ima jednu pobedu manje i želju da se konačno domogne zone plej ofa.

Efesov način igre je se bazira na brzom protoku lopte i pronalaženja igrača u najboljoj poziciji za šut. Forsiraju igru u tranziciji kad god je to moguće. Sa druge strane, Crvena zvezda će morati da posveti posebnu pažnju tranzicionoj odbrani. Košarkaši Dejana Radonjića će svakako želeti da uvedu Efes u igru na pola terena i pozicioni napad. Od suštinske važnosti po naš tim je da ne dozvoli protivniku da uđe u seriju i vođstvo od 10+ poena. Statistika kaže da je svaki put kada se to desilo naš tim poražen. Borbenost ekipe i mentalitet da ne odustaje postoji i to je za pohvalu ali kao po pravilu u jurenju prednosti protivnika se potroši dosta energije što košta na kraju, u završnoj četvrtini. Tabela koja sledi govori o tome da je Zvezda svaki put kada je dozvolila svom protivniku da ode na 10+ poena prednosti izgubila meč.

Takođe, Zvezdi su potrebni bolji procenti šuta. Ekipa ove sezone šutira svega 29,2% za tri poena i samo 72,1% sa linije slobodnih bacanja. Takvi procenti verovatno neće biti dovoljni za pobedu na ovom gostovanju. Efes je ekipa koja dozvoljava protivnicima 9,88 pogođenih trojki po meču, što je najviše u Evroligi. Crvena zvezda je na dva poslednja meča, protiv Borca i Bajerna, pogađala sa distance u visokom procentu pa nam ostaje nada da će se ti procenti šuta  preneti i na ovaj meč.

U najavi meča trener Efesa Ergin Ataman apostrofirao je defanzivu Crvene zvezde:

„Crvena zvezda je tim koji se odlično brani i nikada ne prestaje da se bori. U napadu, koševi i asistencije Nikole Kalinića su njihovo najveće oružje. Veoma nam je važno da budemo dominantni u skokovima. Biće to teška utakmica. Ako ste sigurni u put kojim treba da idete, onda morate biti spremni da se borite da biste prevazišli teškoće.“

Svoje impresije uoči meča izneo je i Kris Singlton:

„To je utakmica koja nam je potrebna. Želimo da idemo iznad 50 odsto prvi put ove sezone. Moramo da shvatimo da je ovo samo jedna nova utakmica za nas. Borimo se da budemo u plej-ofu u ovom trenutku, tako da bi pobeda pomogla našim šansama da poboljšamo svoj plasman u drugoj polovini sezone.“

Na put u Istanbul zbog povrede neće krenuti Dejan Davidovac a i učešće Ognjena Dobrića na meču je neizvesno. Efes je ekipa koja tradicionalno ne leži crveno – belima. U do sada odigranih 10 utakmica u okviru Evrolige tim iz Istanbula je slavio 8 puta. U predstojeći meč ulazi sa dve vezane pobede tj. 6 pobeda u poslednjih 8 mečeva. I Zvezda je u dobroj seriji, 3 pobede u poslednja 4 meča daju nadu pred okršaj koji sledi.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić u izjavi pred meč apostrofirao je snagu rivala.

“Efes je prvak Evrope, s malim izmenama u odnosu na prošlu sezonu, igrači koji su bili nosioci su i dalje tu. U dobroj su formi, kvalitet potpuno jasan i znamo da nas čeka težak meč i jedan od najboljih timovi u Evroligi. Biće teško zaustaviti Micića i Larkina, ali daćemo sve od sebe da budemo najbolji što možemo u ovom trenutku, ne samo u odbrani, nego i napadu“.

Svoja očekivanja uoči meča izneo je i kapiten našeg tima Branko Lazić:

“U dobrom smo ritmu, nadam se da ćemo u istom nastaviti u Istanbulu. Ako nastavimo s ovakvom koncentracijom i zalaganjem, možemo da tražimo šansu. Biće teško zaustaviti Micića i Larkina, to su možda i dva najbolja igrača u Evroligi, jedan zapravo i jeste aktuelni MVP, svakako da su sjajni i biće potrebno da odigramo individualno, a onda i timski u odbrani. izdigli su se i vezali dosta pobeda, tako da će sigurno pokušati u istom ritmu”

Iako se mečevi Evrolige tradicionalno igraju četvrtkom i petkom (osim kada se igra duplo kolo) utakmice 17. kola Evrolige su pomerene za po dan ranije i igraće se u sredu i četvrtak. Razlog je jedan od najvećih hrišćanskih praznik – Božić. Po gregorijanskom kalendaru Badnji dan je u petak. Ipak, čelnici Evrolige ni ove godine nisu bili podjednako obzirni kada je u pitanju proslava istog praznika po julijanskom kalendaru. Utakmice 19. kola igraće se i na Badnje veče (6 januara) i na Božić (7 januara). Evroliga još jednom nije propustila priliku da pokaže da je nekom majka a nekome maćeha. Potrebno je samo malo dobre volje ali ona, očigledno, ne postoji.


34 .kolo Euroleague
Crvena zvezda 93 : 85 Anadolu Efes
Asvel Villeurbanne 80 : 81 Armani Milano
Real Madrid 88 : 97 Bayern
AS Monaco Basket 91 : 74 Alba Berlin
Fenerbahce 59 : 62 Panathinaikos
Barcelona 80 : 104 Maccabi
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Barcelona 28 19 9 47
2 Anadolu Efes 28 19 9 47
3 Olympiacos 28 18 10 46
4 Real Madrid 28 18 10 46
5 Armani Milano 28 18 10 46
6 Maccabi 28 17 11 45
7 AS Monaco Basket 28 15 13 43
8 Bayern 28 15 13 43
9 Baskonia 28 12 16 40
10 Alba Berlin 28 12 16 40
11 Crvena zvezda 28 12 16 40
12 Fenerbahce 28 10 18 38
13 Panathinaikos 28 9 19 37
14 Asvel Villeurbanne 28 8 20 36
15 Žalgiris Kaunas 28 8 20 36