XS
SM
MD
LG

Sloboda bolja od Rudara

Sloboda - Rudar Prijedor 1:0

Fudbaleri Slobode zasluženom pobjedom su otvorili novu sezonu Premijer lige BiH, nakon što su sa minimalnih 1:0 savladali prijedorski Rudar, u utakmici čijim su skoro cijelim tokom dominirali.

Nakon jako kvalitetnih igara u završnici prošle sezone, Sloboda je zadržala dosta ključnih igrača, a ekipi je dodala nekoliko solidnih pojačanja, pa je za očekivati bilo da trener Mladen Žižović nastavi tamo gdje je stao prošle sezone.

Njegova ekipa je od prve minute večerašnjeg duela zaigrala jako ofanzivno i visokim presingom je tjerala goste iz Prijedora na česte greške, a publika je nosila Slobodu u ofanzivi. Ipak, iako je desetak puta šutirala ka golu golmana Kenana Topolovića, domaća ekipa je svaki put bila neprecizna. Redale su se šanse preko ofanzivaca Saše Maksimovića i Adija Alića, ali oni, a ni njihovi saigrači, nisu uspjeli zatresti mrežu Rudara.

S druge strane, gosti su nastojali držati loptu u posjedu, ali nije to bilo previše lako jer je Sloboda igrala jako agresivan presing. Ipak, jednom prilikom Santos CKarismario je uspio oteti loptu zadnjoj liniji Slobode koja je stajala visoko, no pas ka Demiru Jakupoviću domaći su uspjeli očistiti.

Očekivalo se da Sloboda u drugom dijelu bude još ofanzivnija, ali umjesto toga, Rudar je uspostavio terensku ravnotežu i imao je nekoliko pokušaja sa distance. I Sloboda je bila limitirana na pokušaje sa distance, ali za razliku od prošle sezone, domaći su imali solidne opcije sa klupe, koje su na kraju prelomile utakmicu. 

U 80. minuti, loptu na sredini terena osvaja Fedor Predragović, koji odmah izbacuje Abida Mujagića u kontranapad. Mujagić se sjajno kretao, a njegove kretnje je pratio Mirsad Ramić. Dvojica rezervista uspješno su kombinovali, a Ramić je na kraju uz malo sreće zatresao mrežu Rudara.

Tribine Tušnja eksplodirale su nakon Ramićevog pogotka, a do kraja meča je bilo sasvim jasno da Sloboda neće prokockati svoju prednost, te je na odličan način otvorila novu premijerligašku sezonu, koja za tuzlanski tim dosta obećava.


Radnik 0 : 1 Leotar
Sloboda 1 : 0 Rudar Prijedor
Široki Brijeg 0 : 0 Zrinjski
Velež 2 : 0 Posušje
Sarajevo 1 : 2 Tuzla City
Željezničar 1 : 1 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Velež 1 1 0 0 3
2 Tuzla City 1 1 0 0 3
3 Sloboda 1 1 0 0 3
4 Leotar 1 1 0 0 3
5 Željezničar 1 0 1 0 1
6 Borac 1 0 1 0 1
7 Široki Brijeg 1 0 1 0 1
8 Zrinjski 1 0 1 0 1
9 Sarajevo 1 0 0 1 0
10 Radnik 1 0 0 1 0
11 Rudar Prijedor 1 0 0 1 0
12 Posušje 1 0 0 1 0