XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Ivana Maksimović osvojila srebro MK puškom trostav na OI u Londonu i stotu medalju za Srbiju!

Dočekasmo i – stotu: Ivana Maksimović reprezentativka Srbije u streljaštvu osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu sa 687,5 (590 krugova – izjednačen državni rekord osnovnog dela, po stavovima ležeći 196, stojeći 197, klečeći 197).

Strelci su tako doneli Srbiji 99. (Andrija Zlatić, bronza vazdušnim pištoljem) i 100. medalju (Ivana Maksimović MK puška trostav) u istoriji od 1912.

Ujedno ovo je 12. olimpijska medalja streljačkog sporta tri zlatne, četiri srebrne i pet bronzanih.

Zlatna medalja pripala je Amerikanki Džejmi Li Grej (devojačko Bejerl) sa 691,9 – novi olimpijski rekord finala (592 – novi olimpijski rekord osnovnog dela) a bronza Adeli Sikorovoj (Češka) sa 683 (584) kruga. Finale je vredelo 583 kruga i četiri takmičarke sa ovim rezultatom raspucavale su za dva mesta u plej ofu!

Druga srpska takmičarka Andrea Arsović plasirala se na 27. mesto od 48 učesnica sa 577 krugova (196, 190, 191).

Maksimovićeva (22 godine) je ušla u finale kao druga. Izjednačila je sa 590 krugova državni rekord Lidije Mihajlović sa Svetskog kupa u Minhenu 2011. Ove sezone je na nekim takmičenjima je u ležećem stavu „ubijala“ i maksimalnih 200 krugova, a upravo je u Londonu sa 196 krugova u tom stavu imala jedan od slabijih rezultata. Međutim, u druga dva stava tehnički mnogo zahtevnija stojećem (197) i kelećem (197) je „izvukla“ rezultat i napravila čak pet krugova prednosti u odnosu na trećeplasiranu Ruskinju Vdovinu!

Finale je gađala kao da ima višedecenijsko iskustvo: nije jurila “jake” centre, jer tu može da se pogreši pa se omakne i neka osmica i sačuvala je dugo mesto! Vodeća Grej (poznatija pod devojačkim Bajerl, četvrta i peta u Pekingu 2008. vicešampionka sveta iz Lahtija 2002. pobednica finala svetskog kupa u Minhenu 2010), je sa 592 kruga postavila novi olimpijski rekord kruga bolji do starog i samo dva kruga do svetskog!

Bronza je odlučena u poslednjim hicima. Hrvatica Pejčić koja se probila na treće mesto je sedmim metkom ubila 8,7 i posle tri devetke, Sikorova sedmim 10,7, osmim čistu osmici ali potom dva centra i probila se na treće mesto.

- Još nisam svesna šta sam uradila – kaže Ivana Maksimović.- U glavi mi bubnja, sve me boli! Uspeh delim sa svim reprezentativcima i strelcima Srbije a veliku ulogu imala je i moja porodica, mama Mira koja je završetak dočekala uplakana i jedva se probila da me zagrili, tati Goranu i naravno bratu Marku. Tata mi je uneo stvari za finale, mamu nisam ni videla ali sam osećala da je blizu i da me bodri.

U finalu niste “napali” Grej?

- Ona je sjajan strelac, jedan od najboljih u svetu u ovoj disciplini i ne znam koliko bi, u okolnostima kada ima dva kruga prednosti, to bilo realno.Ovo je disciplina gde za čas možeš da pogodiš osmicu, pa i sedmicu i nisam želela da rizikujem. Gađala sam da ne bude ni jedan pogodak ispod 9,2 bila sam maksimalno koncentrisana do poslednjeg metka jer mi se dešavalo da izgubim prvo mesto desetim hicem! Jeste bila velika prednost od pet krugova ali moraš da se boriš kao da nema razlike, za svaki krug. Bila bih razočarana da sam pala na treće mesto…

Da li ste pratili šta se dešavalo sa drugim takmičarkama?

- Jesam, ali nisam mogla da vidim i sve rezultate. Znala sam da ni jednog trenutka nije moja prednost bila ugrožena pa mi je i to olakšavalo finale, ali sam videla da je za bronzu bio žestok okršaj! Atmosofera je bila izvanredna, hvala strelcima i ostalim sportistima na sjajnom navijanju. Mislim da malo huke u finalu doprinosi da streljaštvo živne, da sve bude veselije i opuštenije…

V. d selektora Goran Maksimović u dvostrukoj ulozi u Londonu, priznao je da se “oseća bolje nego kada je pre 24 godine u Seulu osvojio zlato”:

- Srebro je osvojila u osnovnom dleu a sačuvala u finalu. Gađala zaista sjajno i napravila pet krugova razlike u odnosu na treću! Državni i lični rekordi imaju posebnu težinu kada se postignu na ovakvom takmičenju, znači da je sportista dao sve od sebe i da je došao maksimalno spreman. U ležećem stavu sam očekivao od 197 krugova pa naviše, imala je prvim i poslednjim metkom u drugoj seriji devetke, ali je taj mali minus nadoknadila sa dva izvanredna rezulatata u stojećem i klečećem! Finale je taktički vodila dobro, iako je sa 97,5 krugova imala tek peti rezultat, ali tu nije bilo rizika, cilj da se sačuva srebro je ispunjen. Arsovićeva je izgubila plasman u finale u stojećem stavu gde je u drugoj seriji imala i osmicu. Mogla je da se “izvuče” u klečećem jer bi sa 197 krugova raspucavala za prvih osam. Čestike zaslužuje i moja supruga Mira, koja je vodila pravi “rat” sa Ivanom pčoslednje dve godine, terala je da radi i da trenira. Njena uloga je bila veoam važna u ovom uspehu.

Majka Mira Maksimović. koja je i trener u Novom Beogradu Ušću je bila veoma uzbuđena:

- Postigla je ono o čemu smo zajedno sanjale. Dokazala je i sebi da rad i trud uvek budu nagrađeni. Još sam u šoku, trebaće vremena da se emocije umire da mirno analiziramo i da se radujemo…

U disciplini gađanje glinenih golubova - trap za žene, pobedila je Džesika Rosi iz Italije sa 99 golubova (75 i 24). Sa 75 golubova u osnovnom delu izjednačila je apsolutni svetski i olimpijski rekord, a sa 99 golubva sa finalom postavila novi svetski i olimpijski rekord. Srebro je pripalo Zuzani Štefecekovoj (Slovačka) sa 93 goluba (73 i 20) a bronza Delfi Re (Francuska) takođe sa 93 goluba (72 i 21). I četvrtoplasrana Perili iz San Marina je imala 93 goluba (71 i 22) i odlučivalo je raspucavanje. Slovakinja je pogodila tri dodatna goluba, Fransuskinja dva a takmičarka iz San Marina samo jedan i prva je ispala.

Sportski portret Ivane Maksimović

IVANA MAKSIMOVIĆ (rođena 1990. klub Novi Beograd Ušće): Prvi put učestvovala na OI i osvojila srebro MK puškom 3 puta 20 metaka. Ima bronzu sa Svetskog kupa u Šangvonu 2011. kada je ispunila i olimpijsku vizu za London. Sa Šampionata sveta u Minhenu 2010. ima ekipnu bronzu za seniorke MK puškom 3 puta 20 metaka sa Arsovićevom i Mihajlovićevom, a tada je bila i šesta u finalu ovim oružjem i za 0,5 krugova izmakla joj je olimpijska viza.

Sa Prvenstva Evrope u Finskoj ove godine ima ekipno srbro vazdušnom puškom sa Andreom Arsović i Draganom Todorović.

Bila je i osma vazdušnom puškom na Svetskom kupu u Beogradu 2010.

Na EŠ u Breši 2010. vazdušnom bila je sedma.

Kao juniorka bila je peta na EŠ u Merakeru 2010. Tada je sa Todorovićevom i Biserčićevom osvojila i ekipno zlato vazdušnom puškom.

Bila je seniorska i juniorska šampionka Srbije vazdušnom puškom 2008. i 2009, a 2010. je osvojila titulu seniorske prvakinje MK puškom 3 puta 20 metaka. U Kupu Srbije osvojila je dve titule za seniorke MK puškom 2009. i 2010. dok je 2011. bila seniorska vicešampionka Srbije vazdušnom puškom i druga ovim oružjem u Kupu Srbije.

Bila je četvorostruka pobedica turnira „Olimpijske nade“ u Njitri kao juniorka 2007, 2008, 2009. i 2010. Dva puta je osvajala i pehar za najboljeg strelca na ovom prestižnom takmičenju.

Sezona 2012: najbolji rezultat vazdušnom puškom 399, najbolji rezultat MK puškom 588 krugova.

Domaći trofeji u 2012: šampionka Srbije MK puškom trostav, pobednica Kupa Srbije MK puškom trostav, druga u Kupu Srbije vazdušnom puškom, treća na Prvenstvu Srbije vazdušnom puškom i MK puškom 60 metaka ležeći.

Trenutno je 16. na svetskoj rang listi MK puškom trostav.

Trener joj majka Miriban (Mira) Maksimović (devojačko Akifović), nekada sjajan strelac Partizana i juniorske reprezentacije i Jagodine pred kraj karijere. Otac Goran Maksimović je vršilac dužnosti selektora, olimpijski šampion iz Selua 1988. vazdušnom puškom i petostruki olimpijac. I mlađi brat Marko je strelac.

MEDALjE I BOLjI PLASMANI STRELACA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Helsinki 1952. - 14. Jovan Kratohvil (MK puška trostav).

Rim 1960. – 21. Miroslav Stojanović (MK puška 60 ležeći).

Sijudad Meksiko 1968. - 11. Slobodan Paunović (MK puška – trostav).

Minhen 1972. - 10. Zdravko Milutinović (MK puška, trostav).

Monteral 1976. - 4. Srećko Pejović (MK puška trostav), 7. Zdravko Milutinović (MK puška, trostav), 8. Desanka Pešut (MK puška 60 ležeći). U ovim disciplinama takmičili su se muškarci i žene zajedno.

Moskva 1980. - 15. Zdravko Milutinović (MK puška 60 ležeći).

Los Anđeles 1984. - 12. Rajmond Debevec (vazdušna puška), 17. Goran Maksimović (MK puška, trostav).

Seul 1988. - zlatne medalje: Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), Goran Maksimović (vazdušna pupška), bronzana medalja: Jasna Šekarić (MK pištolj), 8. mesto: Goran Maksimović (MK puška, trostav).

Barselona 1992. - srebrna medalja: Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), bronzane medalje: Aranka Binder (vazdušna puška) i Stevan Pletikosić (MK puška, olimpijski meč), 5. mesto: Goran Maksimović (vazdušna pušpka), 6. mesto: Jasna Šekarić (MK pištolj).

Atlanta 1996. - zlatna medalja: Aleksandra Ivošev (MK puška trostav 3 puta 20 metaka), bronzana medalja: Aleksandra Ivošev (vazdušna puška), 4. mesto: Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), 4. mesto: Goran Maksimović (MK puška, trostav), 6. mesto: Jasna Šekarić (MK pištolj).

Sidnej 2000. – srebrna medalja: Jasna Šekarić (vazdušni šištolj).

Atina 2004. – srebrna medalja: Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), 13. Andrija Zlatić (vazdušni pištolj).

Peking 2008.- 6. mesto: Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), 7. mesta: Damir Mikec (MK pištolj), Lidija Mihajlović (MK puška trostav), Stevan Pletikosić (vazdušna puška), deseto mesto: Stevan Pletikosić (MK puška 60 metaka ležeći), 11. mesto: Stevan Pletikosić (MK puška trostav).

London 2012.- srebrna medalja: Ivana Maksimović ( MK puška trostav 3 puta 20 metaka), bronzana medalja: Andrija Zlatić (vazdušni pištolj).