XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mirosavljev deseti u gađanju MK puškom 60 metaka ležeći na OI

Srpski strelac Nemanja Mirosavljev zauzeo je visoko deseto mesto u gađanju MK puškom 60 metaka ležeći na Olimpijskim igrama u Londonu sa 595 krugova (po serijama 100, 99, 100, 97, 99, 100).

Ovaj rezultat imala su čak devetorica strelaca koji su potom raspucavali sa dodatnih pet metaka (pogodak se ocenjuje na decimalu) za pet mesta u finalu. Na žalost, srpki as je pogodio okruglo 51 krug, a sa 51,6 kruga je ušao kao osmoplasirani Đurković iz Hrvatske.

- Razočaran sam, meč sam po jakom vetru dobro gađao osim one četvrte serije gde sam imao tri devetke, od toga jednu elektronski mereno 9,9. Da je bila centar bio bih sigurno u finalu. U raspucavanju sam se ponovo borio sa desnim vetrom, poslednji hitac sam imao 9,8 a sa 10,4 i bolje bio bih u finalu. Odlično sam se osećao, u probi mi je sve išlo kako treba i dobro sam krenuo osnovni deo ali je nedostajalo i malo sreće - rekao je Mirosavljev.

V. d. selektora Goran Maksimović ne može da prežali zbog propuštene prilike za još jedno finale, koje bi bilo četvrto na ovim Igrama:

- Nije bilo visokih rezultata osim Martinova koji je oborio dva svetska rekorda i Belgjanca Koksa koji je iskočio kao pajac iz kutije i najveće je iznenađenje do sada. Nismo ga registrovali na listi osvajača kvota, moguće je čak i da je dobio vajld kartu. Nije on loš strelac, bio je deveti na svetskom kupu u Londonu ove godine. Jeftino finale od 595 krugova je malo ko očekivao. Mirosavljevu svaka čast, zaista se borio i dva loša trenutka su ga udaljila od finala gde mu je, objektivno, po onome što je pokazao, bilo mesto.

Po veoma vetrovitom vremenu, najbolje se snašao jedan od najvećih majstora i specijalista za ovu disciplinu Sergej Martinov iz Belorusije. Osvojio je olimpijsko zlato sa dva svetska i olimpijska rekorda: sa finalom 705, 5 (stari 704,8) i u osnovnom delu sa apsolutnih 600 krugova! Ukupno 23 puta strelci su postavljali apsolutni svetski rekord od 600 krugova, od toga osmam puta je to uradio Martinov, prvi put u Minehnu 1997, poslednji put na OI u Londonu. Martinov ima i dve bronze 2000. u Sidneju u 2004. u Atini kao i dva svetska zlata 2006. i 2010. Na EŠ u Beogradu prošle godine zauzeo je treće mesto

Srebro je pripalo Leonelu Koksu (Belgija) sa 701,2 (599 krugova) a bronza Slovencu Rajmondu Debevecu sa 701 (596) krgova. Slovenac je posle Martinova (105,5) imao drugo najbolje finale (105). Debevec ima zlato iz Sidneja u trostavu i treće mesto u Pekingu u istoj disciplini. Ovo mu je osmo učešće na OI od 1984. do 2012. nije propustio ni jedne!

U drugom finalu MK pištoljem brza paljba, Kubanac Luis Pupo je sa 34 poena u finalu (ne sabira se sa rezultatom osnovnog dela) osvojio zlato i izjednačio svetski rekord finala. Srebro je pripalo Vidžai Kumaru (Indija) sa 30, dok je bronzu osvojio Kinez Feng Ding sa 27 poena. U osnovnom delu Rus Sergej Klimov koji je na kraju završio četvrti, sa 592 kruga postavio je novi svetski i olimpijski rekord. Stari je bio 591 krug.

U subotu 4. avgusta na vatrenu liniju izlaze srpske reprezentativke MK puškom 3 puta 20 metaka Ivana Maksimović i Andrea Arsović. Prijavljeno je 48 takmičarki. Maksimovićeva će gađati na mestu broj 16, a Arunovićeva na broju 40.