XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Zorana Arunović četvrta MK pištoljem u Londonu!

Bravo za Zoranu Arunović! U debiju na Olimpijskim igrama dva puta je gađala u finalu i osvojila četvrto mesto MK pištoljem i sedmo mesto vazdušnim pištoljem!

U dugom izlasku na vetrenu liniju u gađanju MK pištoljem 30 plus 30 metaka, zaostala je 1,3 kruga u odnosu na bronzanu Olenu Kostevič (Ukrajina). Četvrto mesto osvojila je sa 787,3 (583 – precizno 390, brza paljba 283) kruga. Imala je drugu najbolju finalnu seriju od 204,3 kruga, bolje od nje gađala je samo drugoplasrana, olimpijska šampionka iz Pekinga Kineskinja Jing Čen (206,4). Srpskoj reprezentatvki je, to na žalost bilo nedvoljno za trofej jer su rivalke imale prednost iz osnovnog dela.

Zlatnu medalju osvojila je pobednica Svetskog kupa u Londonu ove godine 19 - godšinja takmičarka iz Koreje Jangmi Kim sa 792, 4 (591- novi olimpijski rekord osnovnog dala) isred branioca title Kineskinje Jing Čen sa 791,4 (585) i Olene Kostevič iz Ukrajine, olimpijske šampionke iz Atine sa 788,6 (585) krugova. Kostevičeva je osvojila bronzu i vazdušnim pištoljem.

Druga srpska predstavnica Jasna Šekarić plasirala se na 18. mesto sa579 krugova (295 i 284).

- Mnogo sam nade polagala u vazdušni pištolj i kada se očekivanja nisu do kraja ostvarila, dala sam sve od sebe u drugoj disciplini – rekla je Zorana Arunović.- Uspela sam da uđem u finale što je mojoj sestri i treneru Jeleni i meni i bio cilj, postigla sma doduše rezultat na nekoj donjoj granci za ovu sezonu jer sam imala i dve osmice u poslednjoj seriji brzom paljbom. To me je i odvelo u raspucavanje za finale. Bila sam pod velikim pritiskom jer su me izabrali za pregled da nemam na sebi flastere i trake koji mogu da posluže i da se učvrsti stav. Tu vas skidaju do gole kože i proveravaju. Bilo je samo 15 minuta do dodatnog raspucavanja za finale i zamolila sma da to odložimo, ali su bili neumoljivi jer su takvi su propisi. Potom sam morala obavezno i u toalet i bukvalno dotrčala na raspoucavanje koje se, na sreću, dobro završilo. Ne znam još uvek koliko sam imala u finalu, znam samo da mi je izmakla medalja i zbog toga sam tužna. Trebaće malo vrmena da se smirim.

Arunovićeva je sa 583 kruga raspucavala za dva mesta u finalu sa Grozdevom iz Bugarske i Jong Suk Jo iz DRN Koreje. U dodatnoj seriji od pet metaka Jo je imala 50, Arunovićeva 49, Grozdeva 48 i Bugarka je ispala.

Odluka o vlasnici bronzane medalje pala je u poslednjoj seriji od pet metaka u finalu! Kostevičeva je „ubila“ svih pet centara, Arunovićeva dva centra i čak tri devetke, dve 9,9 i poslednjim metkom 9,7 i prednost od 0,9 krugova koje i imala pred poslednjih pet hitaca se istopila...

- Danas se baš namučila, dva puta je imala raspucavanje jedno za ulazak u finale, koje je posebno stresno, drugo je plej of i žao mi je što tolika muka nije nagrađena medaljom. Dok je čekala na doping test, nije prestajala da plače. Bila je četvrta i u finalu Svetskog kupa, sada joj je izmakla jedina medalja koja joj je nedostajala – kaže njena sestra i trener Jelena Arunović.- Znala sam da može dobro da gađa u finalu i naš višemesečni rad se dokazao upravo u tih 20 hitaca. Jeste imala prednost posle tri serije, ali sam znala da Kostevičeva ne može da veže dve slabe serije i da Zorana mora u poslednjoj da „ubije“ više od 52,5 krugova za medalju. Nisam, zato, pratila Olenu koncentrisala sam sa na Zoranu, nije to bila loša serija, tačno 50 krugova. Mislila sma da još ima nekih izgleda a tada sam pogledala seriju Olene Kostević – 52,2 kruga i sve je bilo jasno...

V.d. selektora Goran Maksimović je uputio poruku svim ljubiteljima sporta u Srbiji:

- Nadam se da ćete na pravi način oceniti ovo što je uradila Zorana. Ne smemo sve da gledamo kroz medalje, nisu one jedino merilo na ovakvim takmičenjima. Od nekoliko stotina takmičarki pištoljem u svetu ovde je došlo 39 posle žestokih kvalifikacija. Zorana je medalju izgubila u osnovnom delu u brzoj paljbi kada je u poslednjoj seriji imala dve osmice „visko“. Sa ta dva - tri kuga više u finalu bi bila mnogo konkurentnija i opasnija. I ovako ne možemo ništa da joj zamerimo već samo da čestitamo: bravo Zorana!

U četvrtak 2. avgusta ponovo je dan predaha za srpske strelce. U petak 3. avgusta Nemanja Mirosavljev izlazi na vatrenu liniju MK puškom 60 metaka ležeći.

Arunovićeva ima svetsko zlato i srebro sa SP u Minhenu 2010. Bila je i omladinska prvakinja sveta i Evrope 2006. Sa Svetskih kupova ima ima zlato MK pištoljem 2012. u Minhenu i srebro vazdušnim pištoljem 2011. takođe u Minhenu.