XS
SM
MD
LG

Jarak rasadnik fudbalskih talenata

Fudbalska budućnost

Punih pet godina, Škola fudbala jJarak, iz istimenog sremskog mesta, pobuđuje pažnju fudbalske, odn. sportske javnosti. Poznati fudbalski pedagog, Nenad Petrović, očigledno s mnogo uspeha, uvodi najmlađe u tajne „najvažnije sporedne stvari na svetu“.

- Dobijanjem balon sale u našem mestu, početkom 2016. godine, počeli smo sa radom – kaže Nenad Petrović – U početku je bilo petnaestoro dece, uzrasta od 2006. do 2003. godišta. Vrlo brzo su nam se počela priključivati deca iz susednim mesta Hrtkovaca i Šašinaca. Škola fudbala je napredovala u svakom pogledu, te smo se krajem prošle godine zvanično registrovali kao Sportsko udruženje „Olimpico“. Inače, od samog početka našeg rada, sticali smo i ime i ugled. Počeli smo se takmičiti po uglednim turnirima, a često smo bili jedina seoska ekipa u konkurenciji „gradskih timova“. Na većini turnira bili smo ravnopravni vršnjacima iz Beograda, Novog Sada, Valjeva, Šapca, Rume... U poslednjih godinu dana bogatiji smo za šest pehara, Na „Kupu Lavovi“ u Beogradu, u konkurenciji 2013. godišta bili smo prvi. Od jesenas igramo u Minimaksi ligi u Šapcu. Od septembra 2020. godine počeli smo s radom i u Šašincima. Zanimljivo je da je malena Sandra Vukašinović, upravo iz Šašinaca, kao članica naše Škole prešla u beogradsku Crvenu zvedu. U martu počinjemo s radom i u Velikim Radincima, gde će dolaziti deca iz okolnih mesta, kao što su Stejanovci, Šuljam, Bešenovo, Grgurevci...

Veliki odjek u fudbalskom Sremu, pa i šire, imao je turnir pionirskih ekipa „Jarak Kup“, organizovan u avgustu 2020. godine.

- U konkurenciji od 2012. do 2009. godišta bilo je 47 ekipa – nastavlja fudbalski pedagog Nenad Petrović – U organizaciju je bilo uključeno mnogo ljudi, ali i sponzora. Ovaj turnir je bio nastavak saradnje sa brojnim srodnim Školama fudbala. Posebno smo ponosni na saradnju sa Radničkim iz Sremske Mitrovice, Sportskim klubom Ruma i Mačvom iz Šapca. Uvek ističemo da od lokalne samouprave imamo maksimalnu pomoć i podršku u radu. Podršku smo dobili i iz Francuske. Gospodin Antoan Zagar, trener Bulonj Bjankura iz Pariza, dugo prati naš rad i nedavno nam je poklonio 15 lopti. Kada okolnosti dozvole, planiramo i prijateljsku utakmicu sa vršnjacima iz Bulonj Bjankura. Kada je već reč o međunarodnim utakmicama, postoji mogućnost da uskori učestvujemo na jednoim turniru u Bosni i Hercegovini. Osnovni motiv u našem radu je: skloniti decu sa ulice i obezbediti im kvalitetan trening. U dugoročnom smislu, cilj nam je da iznedrimo 4-5 dobrih fudbalera po generaciji, koji bi svoje kvalitete dokazivali i u seniorskoj konkurenciji.

Odnedavno, Nenadu Petroviću u radu pomaže Dušan Dević, još jedno poznato ime u fudbalskom Sremu.

- S Nenadom Petrovićem me veže veliko prijateljstvo – ističe Dević - Poznavajući ga kao vrsnog pedagoga, velikog profesionalca, oberučke sam prihvatio poziv da se uljučim u rad s mladim u Velikim Radincima i da budem deo Sportskog udrženja „Olimpico“. Velika je čast i zadovoljstvo raditi sa decom. Talenata ima sve više, a ja gledam da iz svakog deteta izvučem maksimum, uz ukazivanje na greške. Ovim putem želim da pohvalim dva igrača, koja fantastično grade svoje karijere u velim klubovima. Po meni, jedan od najvećih talenata koji se pojavio u ovim krajevima je Nikola Đurić (13). Trenututno igra u Radničkom iz Sremske Mitrovice, gde je „pod nadzorom“ legendarnog Dimeta. S velikim uspehom se dokazuje i Nađa Marković (13), u FK Zemun.

Dušan Dević je svoj fudbalski put započeo, svojevremenu, u Fruškogorcu iz Kukujevaca, gde je sa 16 godina debitovao u seniorskoj postavi. Potom prelazi u Jednotu iz Šida, gde je trener bio „legendarni“ Neđu Vuković. Potom sledi dokazivanje u Graničaru iz Adaševaca, Radničkom iz Šida. „Dobar glas daleko se čuje“, te sledi dokazivanje u Hrtvatskoj, gde igra 11 godina u Šarengradu, Borcu iz Bobote, Frupškogorcu iz Iloka. Vraća se, zatim u Srviju, odn. u Bikić Do, a zatim i u Obilić iz Kukujevaca.

Dušan Dević, Miloš Kekić (predsednik Borac, V. Radinci) i Nenad Petrović

Dogovor pred trening