Pavićević za SportDC: TOP 16 istorijski rezultat, ne bih se iznenadio ako odemo u TOP 8

Foto: ABA liga

Košarkaši Mornara iz Bara, savladali su u srijedu Budućnost u Podgorici te su tako po prvi put u istoriji izborili plasman u TOP16 fazu Evrokupa. Povodm pomenutog uspjeha, za naš portal govorio je trener Mornara, Mihailo Pavićević.

''Ja sam i uoči utakmice sa Budućnosti rekao da je to istorijski trenutak za naš klub, jedna istorijska šansa koju bi trebali iskoristiti. Na svu sreću i iskoristili smo je. Pobjedom u Podgorici smo ostvarili i što se tiče kluba i što se tiče kompletne crnogorske košarke jedan sjajan rezultat. Nazvali smo ga istorijski jer je velika stvar za jedan mali klub iz malog grada, koji iz godine u godinu se razvija i raste, da se plasirao u TOP 16 fazu Evrokupa koji je drugo po kvalitetu takmičenje u Evropi. Samim tim ovo je veliki rezultat i za crnogorsku košarku jer kad se dva kluba iz ovako male zemlje plasiraju u TOP16, to je zaista rezultat za poštovanje. Moj brat je arhitekta čitavog projekta. On je gledao unaprijed i govorio da će se jednog dana u Baru igrati evropske utakmice na najvećem nivou. Na svu sreću te njegove riječi su se obistinile. Pogotovo sam srećan upravo radi njega. Nažalost Kovid ga je prvo prikovala za bolnički krevet, zatim kući i nije mogao da dijeli radost sa nama na terenU ali je bio sa nama i srcem i dušom i drago mi je da smo mu priredili neke trenutke radosti. Nažalost, nisu se svi mogli radovati sa nama. Kao što vam je poznato, mi smo otali bez jednog člana, našeg ekonoma i dragog prijatelja Luke Macanovića i radi toga ostaje veliki žal. Ovaj rezultat dobija na težini kad se zna šta smo prošli. Kovid nas je sasjekao ali smo uspjeli da se izdignemo iznad svega i prošli u drugi krug, što je za nas jedan veliki uspjeh'', kaže Pavićević.

Mornar će u TOP16 fazi igrati sa Gran Kanarijom, Andorom a još jedan član grupe je nepoznat ali to će biti Huventit, Uniks ili Burg.

''Prije svega da budemo zdravi, jer to je preduslov za sve ekipe. Ja sam rekao na startu prvenstva da bojim se da neće odlučivati kvalitet ekipa nego ko bude zdraviji i srećniji sa ovim virusom. Ako budemo zdravi, budite sigurni da ćemo biti neugodni za sve ekipe koje su prošle u TOP16. Ja sam trener koji poštuje protivnike ali vjerujem u svoj tim. A ove godine imamo i znanja i kvaliteta da se nosimo sa svima što smo pokazali u kroz neke utakmice koje smo sjajno odigrali i nemamo razloga da se plašimo bilo koga. Prednost je i ta što u drugi krug ulazimo rasterećenije u odnosu na favorite koji su pod nekim moranjem. Zna se da su nam rivali Gran Kanarija i Andora te se čeka jedna ekipa od tri tima Huventut, Uniks, Burg. Grupa izuzetno jaka kao i naša u prvom krugu ali ne bih se ja iznenadio ako završimo u prve dvije ekipe i napravimo još jedan iskorak bar do tih TOP8'', ističe Pavićević.

Mornar ne igra samo odlično u Evrokupu. Ekipa trenera Pavićevića igra sjajno i u ABA ligi, gdje su trenutno na omjeru 7-2.

''Za sada ide sve po planu. Doživjeli smo poraze protiv Zvezde u Beogradu i Budućnosti u Podgorici. To su timovi koji godinama pretenduju na titulu tako da to ne možemo računati kao kiks. Ostale utakmice odigrali smo zrelo. Nismo dozvolili sebi da napravimo neočekivan kiks koji bi nas udaljio od borbe za plej of. Na dobrom smo putu. Moramo ići utakmicu po utakmicu jer svaka sledeća utakmica je najvažnija i tu filozofiju sam zacrtao ove godine. Ne dijelimo ekipe na dobre i loše. Sada nam dolazi FMP a ponašamo se kao da dolazi Zvezda, Partizan i Budućnost. Sada nam slijede utakmice protiv dikretnih konkurenata za plej of. Za sada je sve okej i najbitnije mi je da smo zdravi. A kada smo kompletni, bogami od simpatične ekipe sa Jadrana postali smo tim koji svi moraju da respektuju i malo ko može protiv nas ući kao favorit.''

Ove sezone ABA liga je izuzetno neizvjesna ali i kvalitetna i ima dosta ekipa koje pretenduju na sam vrh.

''Sam podatak da su sva četiri abaligaša izborili drugi krug u Evrokupu, govori sve. Radi se o izuzetno kvalitetnoj ligi, jednoj od najjačih u Evropi. Žao mi je što je situacija takva kakva jeste pa to ne može biti ispraćen sa publikom. Sport bez publike je čudniji i koliko god se mi navikavali na to, nije dobro. Žao mi je i radi naše publike ali i publike u drugim dvoranama. Ali što se tiče kvaliteta, sam rezultat u EK sve govori. Vi ne možete ući protiv bilo koje ekipe kao favorit ma gdje neka ekipa bila. Recimo, Borac iz Čačka je dobio Partizan u Beogradu, imao šut za pobjedu protiv Budućnosti, dobro se nosio sa Cedevitom a nalaze se u donjem dijelu tabele i bore se da tako kažem za goli život. Ekipe su dosta ujednačene i mislim da ABA nikada nije bila jača nego ove godine. Mnogi se pitaju gdje su mladi domaći igrači ali prosto sport je postao univerzalan. Nema više naši i stranci. Svako pravi ekipu za rezultat. Ja sam i ranije govorio da što se tiče Evrolige i Evrokupa, bez stranaca je nemoguće igrati na tom nivou. Vidim da dosta trenera to kritikuje ali oni moraju shvatiti jedno. Oni pričaju iz perspektive stare Jugoslavije koja je imala 20 miliona gdje je bilo igrača na pretek. Sada je to svedeno i na manju teritoriju i manji broj igrača. Sa te strane, te kritike ne stoje. Sport se razvija a pogotovo košarka je dosta ograničena radi fizičkih predispozicija igrača. Morate imati profil igrača koji ima i visinu i ostale karakteristike. Ne možete se samo ogrnaičiti na svoju zemlju i odatle crpiti igrače. Kada pogledate ekipe u EL i EK one jednostavno moraju rpaviti tim za rezultat. Imate i timove u ABA poput FMP-a koji godinama sjajno radi. Oni kupe najbolje talente i sa par iskusnih igrača pravi rezultate i izbacuju igrače. Mega je nešto drugo. To je menadžerski projekat koji ne želim komentaristati i to ostavljam drugima da komentarišu. Ali jednostavno, ako želite igrati na nekom nivou, morate dovoditi kvalitetne igrače da bi opstali na tom nivou'', poručio je za kraj Pavićević.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26