XS
SM
MD
LG

ABA Super Kup: Partizan se osvetio Mornaru i prošao u polufinale

Košarkaši Partizana savladali su ekipu Mornara, rezultatom 91-77 i tako su se plasirali u polufinale ABA Super Kupa.

Partizan je dobro otvorio susret. Lendejl je napravio seriju od četiri vezana poena na startu susreta, za rano vodstvo Partizana. Kasnije je pogodio trojku a sa druge strane je jako dobro odgoarao Marin Mornar. Lendejlu se dodao i Gagić, pa je Partizan došao do pet poena prednosti. Kenington je trojkama uveo Mornar ponovo u dobar ritam. No, uslijedile su izgubljene lopte Barana i Partizan je došao do sedam poena prednosti. Bolju igru u prvom periodu, Partizan je krunisao vodstvom 22-18. Treba napomenuti da je Kenington kod Mornar bio izuzetan. Šutirao je trojke 4/5 u prvom periodu.

Drugi period počeo je u dosta izjednačenoj igri. Mornar je uspio da priđe na poen zaostatka, nakon novih poena Keningtona. Međutim, Partizan je pojačao igru u odbrani i došli su ponovo do sedam poena prednosti. Bila bi ta prednost možda i veća da Šepard nije održavao u tim trenucima Mornar u životu. No Barani nisu odustajali. Kenig je imao par dobrih poteza, Drenovac je dao trojku i opet su se vratili u igru. Medjutim, Partizan opet pravi seriju i trojkom Marinkovića odlazi na +8. Tada je Pavićević tražio tajm aut. Njegov tim je sjajno reagovao i napravio je seriju od pet poena, pa je Čanak morao da traži tajm aut. Partizan je uspio da sačuva prednost do kraja poluvremena i na odmor su otišli sa vodstvom 47-44.

Partizan je imao dosta lakih poena u prvom poluvremenu. Imali su sedam ukradenih lopti i pokušavali su maksimalno ubrzati igru nakon defanzivnih skokova. Mornar je veći broj izgubljenih lopti anulirao sjajnim šutem za tri poena. Kenington je sam pogodio četiri trojke a ekipa Mornara ukupno sedam. Ipak, agresivna odbrana Partizanu je donijela minimalnu prednost na poluvremenu.

Drugo poluvrijeme počelo je veoma tvrdo. Razigran je bio jedino Uroš Luković. Vezao je šest poena i Mornar je došao do preokreta. Partizan odgovara serijom i dolazi do četiri poena prednosti. U narednih par napada igralo se efikasno i brzo sa obje strane. Partizan je uspio ponovo da napravi seriju prije svega radi dobre odbrane i došli su ponovo do osam poena prednosti. Mornar je dobro finiširao treći period i smanjio je prednost Partizana na 67-63.

Partizan je sjajno otvorio poslednji period. Trojkom Nikolića i sa pet vezanih poena Marinkovića, ''crno-beli'' dolaze do dvocifrene prednosti. Partizan je defanzivo bio sjajan i na nekih pet ipo minuta do kraja, došli su do velikih 16 poena prednosti. Pokušao je tim iz Bara na sve načina da se vrati ali jednostavno nisu uspjeli. Čanak je taktički nadigrao Pavićevića u poslednjem periodu i na kraju su slavili sa 91-77

Partizan je pobijedio radi sjajne odbrane. Prisilili su Mornar na čak 22 izgubljene lopte a imali su i 14 ukradenih lopti. Partizan je bio i raznovrstan u napadu, igrali su timski i imali su ukupno deset asistencija više. Crno-bele do pobjede predvodio je Gagić sa 23 poena, dok je Kenington imao 20 u redovima Mornara.

Partizan će u polufinalu igrati sa pobjednikom duela Igokea - Budućnost, koji je na programu večeras.

Foto: ABA liga