XS
SM
MD
LG

Rudar zimuje na čelu tabele, Boris Savić poručuje: Svaku treću šansu da smo pogodili, postigli bismo pedeset golova

Prijedorski Rudar će ove godine zimovati na prvom mjestu Prve lige Republike Srpske i sa pol pozicije od četiri boda viška u odnosu na prvog konkurenta, Zvijezdu 09, će krenuti u proljećne izazove i pokušati stići do Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Trener Rudara, Boris Savić, u razgovoru za naš portal kaže da generalno mogu biti zadovoljni urađenim, mada je sigurno bilo prostora i za još po neki bod više na svom kontu.

- Objektivno gledajući možemo biti zadovoljni, prvi smo i sa četiri boda razlike. Imamo puno bolji raspored u proljetnom dijelu, igramo utakmicu više kući. Međutim, s obzirom na neke stvari ima razloga zbog kojih ne možemo biti toliko zadovoljni. To je ogroman broj promašenih prilika, promašeni jedanaesterci, protiv Željezničara na 0:0, u Zvorniku gdje smo izgubili, promašen jedanaesterac i more prilika. Protiv Slavije objektivno nismo zaslužili da pobjedimo, isto tako i u Trebinju. Ostale sve utakmice stekao sam utisak da smo mogli dobiti. Ali, opet četiri boda prednosti su velika i nisu velika prednost, a na nama je da te neke lošije stvari popravimo za narednu polusezonu, rekao je za naš portal Boris Savić, pa nastavio:

- Mi smo dali dvadeset golova, da smo dali svaku treću šansu dali bismo pedeset. Takav je neki utisak. Evo i posljednja utakmica protiv Slobode mi smo promašili nekoliko situacija sa pet metara da damo gol. Opet, i to je neki kvalitet, stvaramo šanse. Bilo je baš utakmica gdje smo se napromašivali. Drina i Željezničar mimo penala, Jedinstvo Brčko. Uf, glava me zaboli...

Iako je polusezona završena, s obzirom na to da je duga pauza pred igračima Rudar će nastaviti trenirati, a moguće je i odigravanje prijateljske utakmice.

- Treniraćemo zavisno od vremenskih uslova i od situacije sa igračima koji su preležali koronavirus. Plan je da treniramo naredne dvije, tri sedmice maksimalno i možda odigramo jednu prijateljsku utakmicu. Planiram onda da im damo 5-6 sedmica slobodno, uz naravno program po kojem će raditi u pauzi, da bismo tamo negdje iza 10. januara počeli sa pripremama. Opet, sve zavisi od situacije. Mi smo sada imali nekoliko juniora priključenih, ali sigurno i da će neki juniori od januara dobiti šansu. Mi smo sada imali dvojicu juniora koji su igrali gotovo standardno čitavu polusezonu, Bilbiju i Marmata.

Rudar ima ubjedljivu najbolju odbranu lige, a i pored svih propuštenih šansi treći napad lige. Ipak, nemaju pravnog golgetera, pa se i Savić našao pred pitanjem da li je potreban napadač za proljeće.

- Trebamo prvo uraditi izvještaj, kojeg ću ja predočti upravi kluba. Nekima ističe ugovor, neki igrači su objektivno i bili u drugom planu. Sigurno će biti nekih promjena. Ovo je jedna jako specifična pauza, četiri i po mjeseca faktički momci nemaju takmičarsku utakmicu. Dug je period, tako da će sigurno bit nekih promjena. Pitali su me i da li ću dovesti napadača. Objektivno, najteže je naći nekoga ko će dati 10-15 golova. Mi smo imali 12 različitih strijelaca i to je stvarno rijetkost. Imamo 5-6 igrača po dva gola da su dali. Mi recimo imamo Kulenovića koji je dao dva gola, ali je nevjerovatno koliko on donosi ekipi. Tako da nije moranje napadač. Možda dovedemo nekog veznog koji će iz drugog plana da daje golove. Vidjećemo, zavisno od finansija i od igrača koji će otići, pa ćemo donijetii odluku.

Mladi stručnjak je zadovoljan kako se liga ove sezone odigrava, te ističe da jedino nedostaju publika i pregled kola.

- Generalno, liga kao liga je u poređenju sa prošlom sezonom neuporediva. Nisam ja radio prošle godine u njoj, ali ako imamo 8-9 bivših premijerligaša u ligi, to dovoljno govori o ozbiljnosti lige. I na početku lige, nas su smatrali za jedine favorite, kao da ostali igraju rukomet, a mi neki svemirski fudbal. Ko to može otići u Zvornik, u Istočno Sarajevo, u Foču, bilo gdje i reći ja ću da dobijem. Ne može niko. Liga je samim tim dobila na težini, plus kada bi se vratila publika na stadione. Mi kada smo igrali u Trebinju, ja kada sam bio u gradu stekao sam utisak da bi bilo 3-4000 ljudi na stadionu. I ovi TV prenosi su digli kvalitet lige objektivno. Suđenje je mislim nikada bolje, u odnosu na neke prethodne godine. Jedino što je meni žao jeste što nema pregled lige. Malo mi je to nejasno. Kada ništa liga nije imala bio je taj neki pregled lige, vidjeli su se golovi, izvještaji. Malo mi je čudno da to nema. Sve ostalo je na većem nivou, pogotovo u odnosu na neke dvije- tri prethodne sezone. Isto tako, ono što je specifično jeste to što su, kao i u Premijer ligi, najbolji igrači su oni iskusniji fudbaleri, tako je sa Slavijom sa Šćepanovićem, pa kod Leotara, pa evo i kod mene Ivetić. To su neki igrači koji drže ekipe. U Zvijezdi onda Vasiljević, svaka ekipa ima tog nekog iskusnijeg bez kojeg igra nije ista. To mi je nešto nevjerovatno. Ali, ima dosta dobrih ekipa. Evo recimo Borac iz Kozarske Dubice jako kvalitetna ekipa sa dosta iskusnih igrača. Onda Kozara, mislim da su oni tim sa najviše premijerligaških igrača i to ne igrača koji su bili broj u Premijer ligi nego su igrali. Oni su imali problema sa igračkim kadrom, tek pred našu utakmicu su se skupili. Protiv nas su imali možda dva izostanka i odmah se to vidjelo. Dobili su kasnije Sutjesku, Slobodu i idu prema gore.


Slavija 2 : 3 Leotar
Tekstilac 3 : 0 Borac
Drina 5 : 1 Jedinstvo
Modriča 2 : 3 Ljubić
Zvijezda 09 4 : 0 Podrinje
Sutjeska 0 : 1 Kozara
Željezničar 2 : 1 Sloga
Sloboda 0 : 2 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rudar Prijedor 30 19 6 5 63
2 Leotar 30 14 12 4 54
3 Zvijezda 09 30 15 8 7 53
4 Željezničar 30 12 10 8 46
5 Tekstilac 30 13 6 11 45
6 Sloboda 30 12 8 10 44
7 Modriča 30 12 7 11 43
8 Kozara 30 11 9 10 42
9 Slavija 30 10 11 9 41
10 Borac 30 11 6 13 39
11 Sloga 30 9 11 10 38
12 Ljubić 30 11 5 14 38
13 Drina 30 10 8 12 38
14 Sutjeska 30 10 5 15 35
15 Podrinje 30 5 6 19 21
16 Jedinstvo 30 4 6 20 18