XS
SM
MD
LG

Radnik lako pao

Fudbaleri Sarajeva rezultatom 2:0 su savladali Radnik u Bijeljini u okviru šestog kola Premijer lige BiH. Fudbaleri Radnika danas su ugostili Sarajevo u pretposljednjoj utakmici šestog kola Premijer lige BiH. Radnik je jedan od timova koji nije ostvario niti jednu pobjedu od početka sezone, a Sarajevo je jedini tim koji je dosad ostao neporažen, pa je bilo jasno da oba tima itekako imaju za šta igrati u ovom meču.

Bijeljinski tim je već u prvom napadu krenuo silovito i Vladimir Bradonjić je napravio velike probleme odbrani Sarajeva, te se činilo da bi ovo mogla biti još jedna od onih utakmica u kojima se Bordo tim muči. No, brzo nakon ove situacije, Sarajevo je preuzelo kontrolu stvari na terenu.

Aleksandar Pejović je danas prvi put počeo utakmicu od prve minute, a od rane faze meča kontrolisao je dešavanja na sredini terena i Sarajevo je dominiralo. Ahmetović, Tatar, Jukić i Fanimo, koji je također danas startovao, igrali su vrlo agresivan presing, pa je Radnik imao veliki problem da iznese loptu sa svoje polovine.

U 12. minuti, Sarajevo pravi prvu veliku šansu. Fanimo se ubacuje iza leđa odbrane domaćih, Tatar ga pronalazi i ovaj volej udarcem trese mrežu domaćina. Ipak, gol je poništen zbog ofsajd pozicije.

Šest minuta kasnije, Sarajevo ipak dolazi do zasluženog pogotka. Iz kornera ubacuje Pejović, a mrežu domaćeg tima trese Amer Dupovac. 

Bio je ovaj pogodak zaslužen za Sarajevo, ali nije tu Bordo tim stao. U 25. minuti, nakon sjajne akcije Đokanovića i Tatara, ovaj drugi pronalazi Ahmetovića, a on se oslobađa Šuberta, no njegov udarac koji je već savladao Kozića pogađa stativu i lopta odlazi u polje. 

Radnik se revanšira brzim kontranapadom nakon kojeg pokušava Popara sa distance, ali lopta je otišla u korner. No, Sarajevo je osvaja poslije kornera i prijeti vrlo opasno preko Ahmetovića, koji ne uspijeva pogoditi nakon ubačaja Dušana Hodžića.

Ipak, Bordo tim u 32. minuti stiže do zasluženog drugog gola. Odigrao je gostujući tim odličnu akciju, a lopta sa lijeve strane poslije ubačaja Jukića stiže do Fanima. On pada u duelu sa Koraksićem, no lopta dolazi do Ahmetovića koji je rutinski posprema iza leđa nemoćnog Kozića.

Do kraja prvog dijela, Sarajevo je još nekoliko puta prijetilo, a domaći su bili opasni jedino nakon solo prodora danas solidnog Bradonjića, koji je dva puta izblokiran u finišu poluvremena.

Nakon sjajnog prvog dijela, Sarajevo je definitivno povuklo ručnu u drugom poluvremenu i inicijativu je prepustilo Radniku. Domaći tim ipak je imao ogromne probleme da ozbiljnije zaprijeti gostima, a tek je nakon prekida u 62. minuti ozbiljnije uspio da zaprijeti golu Sarajeva. Nakon ubačaja Motike iz kornera, pokušao je Novaković, ali je golman Sarajeva bio oprezan.

Inače, u izuzetno nesadržajnom drugom poluvremenu bila je to jedna od ozbiljnijih situacija, općenito pred bilo kojim od dva gola. U 76. minuti, Radnik je imao svoju najbolju šansu, a glavom je šutirao Novaković nakon ubačaja iz kornera. Kovačević je praktično bio savladan, ali lopta je otišla pored gola.

Radnik je u 79. minuti imao još jednu šansu, a glavom je poslije ubačaja rezerviste Nikića iz auta šutirao Seid Zukić. Njegov pokušaj otišao je preko gola.

U 84. minuti, Radnik je imao još jednu veliku šansu. Nakon ubačaja pred gol Sarajeva, lopta je izbačena na Motiku, koji hvata sjajan volej. No, još bolje reaguje Vladan Kovačević, nakon čega je postalo jasno da će Sarajevo sa punim plijenom otići kući. Do kraja meča, Radnik je još imao i priliku da zaprijeti iz slobodnog udarca, ali udarac Karića bez problema je zaustavio Vladan Kovačević.

Bordo tim sada ima 11 bodova, bod manje od Željezničara, ali odličan utisak iz prvog poluvremena uspjelo je pokvariti poprilično loše odrađenim drugim poluvremenom, pa je jasno da je pred Vinkom Marinovićem još mnogo posla. 

S druge strane, Radnik će i nakon šest kola nastaviti da lovi svoj prvi trijumf u novoj sezoni, a iako je bijeljinski tim poražen samo dva puta, morat će početi da pobjeđuje utakmicu kako se ne bi "upetljao" u borbu za opstanak.

FK Radnik - FK Sarajevo
Stadion:
Gradski stadion. Bijeljina. Gledalaca: 0. Sudija: Zoran Grbić (Prijedor). Strijelci: 0:1 - Dupovac (18), 0:2 - Ahmetović (32). Žuti kartoni: Popara (Radnik), Ahmetović (Sarajevo).

Radnik: Kozić, Vasić (46. Sušić), Koraksić (70. Gogić), Šubert, Novaković, Popara (70. Nikić), Mekić, Đurić (70. Karić), Huseinbašić (56. Motika), Bradonjić, Zukić.

Sarajevo: Kovačević, Hodžić, Salčin, Dupovac, Miličević, Pejović, Đokanović (90. Hebibović), Tatar, Fanimo (82. Handžić), Jukić (73. Sušić), Ahmetović.


Mladost 1 : 0 Olimpik
Velež 1 : 1 Tuzla City
Radnik 0 : 2 Sarajevo
Borac 3 : 1 Krupa
Sloboda 3 : 0 Široki Brijeg
Željezničar 1 : 0 Zrinjski
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 6 5 0 1 15
2 Sarajevo 6 4 2 0 14
3 Borac 6 4 0 2 12
4 Široki Brijeg 6 3 2 1 11
5 Tuzla City 6 3 1 2 10
6 Velež 6 2 3 1 9
7 Sloboda 6 2 1 3 7
8 Zrinjski 6 2 1 3 7
9 Mladost 6 2 1 3 7
10 Radnik 6 0 4 2 4
11 Krupa 6 1 1 4 4
12 Olimpik 6 0 0 6 0