XS
SM
MD
LG

Borcu komšijski derbi

Fudbaleri Borca skočili su barem privremeno na prvo mjesto na tabeli Premijer lige BiH, nakon što su u večerašnjem susretu šestog kola sa visokih 3:1 deklasirali Krupu. Borac je u vrlo teškim vremenskim uslovima odigrao onoliko koliko mu je trebalo, te je, za razliku od svog protivnika, šanse koje je imao vrlo uspješno realizovao.

Banjalučani su igrali bez nekoliko standardnih prvotimaca, ali nije se to osjetilo u samoj igri na terenu, jer su od početka imali inicijativu. Krupa je prijetila iz kontranapada, a iz jednog takvog u 10. minuti Andrejić zaobilazi golmana domaćina Palovića, no ne uspijeva ni šutirati ni poslati adekvatnu loptu saigračima te iz izgledne prilike gosti uspijevaju izboriti samo dalekometni pokušaj Dujakovića.

Na drugoj strani, Borac stiže do vodstva preko Almedina Ziljkića u 17. minuti, iz praktično prvog ozbiljnog udarca na utakmici. ZIljkić ulazi sa lijeve strane i dobija loptu od Zakarića, te njegov pokušaj iznenađuje golmana gostiju Abdulahovića, koji ne uspijeva adekvatno reagovati.

Vremenski uslovi postajali su sve teži za timove, te je Krupa, koja je nakon primljenog gola, pokušavala malo ofanzivnije da igra, imala ogromne probleme u organizaciji igre. Stoga do kraja prvog dijela gosti bilježe tek dva pokušaja Golubovića, no nijedan do njih nije ugrozio golmana domaćina Bojana Pavlovića.

Drugi dio se igrao u još težim uslovima. Više je meč djelovao kao vaterpolo okršaj nego fudbalska utakmica, a fudbalski doprinos aktera teško da se mogao ocjenjivati. Važno je bilo ko će se bolje snaći, a u 58. minuti, sjajno se snašao Vranješ nakon ubačaja Zakarića sa desne strane te je zatresao mrežu gostiju za mnogo sigurnijih 2:0.

Dao je ovaj gol Borcu dodatnu snagu, te Banjalučani u 68. minuti stižu do još jednog gola. U kaznenom prostoru gostiju fauliran je danas sjajni Goran Zakarić, a loptu je na bijelu tačku namjestio Stojan Vranješ, te je postigao svoj četvrti pogodak u sezoni, sustigavši time Mustafu Mujezinovića, dosadašnjeg lidera na listi strijelaca.

Krupljani su danas zaslužili pogodak, a u 75. minuti su ga nakon lijepe akcije i postigli. Strijelac je bio rezervista Miloš Aćimović, koji je pogodio nakon lijepe akcije.

Do kraja susreta, promjene rezultata nije bilo, pa je Borac barem privremeno preuzeo čelo tabele sa 12 bodova i gol razlikom 13:6. Banjalučani imaju isti broj bodova kao Željezničar i bod više od Sarajeva, ali imaju i utakmicu više. 

S druge strane, Krupa je u donjem dijelu tabele sa četiri osvojena boda, jednako kao Radnik. 


Mladost 1 : 0 Olimpik
Velež 1 : 1 Tuzla City
Radnik 0 : 2 Sarajevo
Borac 3 : 1 Krupa
Sloboda 3 : 0 Široki Brijeg
Željezničar 1 : 0 Zrinjski
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 6 5 0 1 15
2 Sarajevo 6 4 2 0 14
3 Borac 6 4 0 2 12
4 Široki Brijeg 6 3 2 1 11
5 Tuzla City 6 3 1 2 10
6 Velež 6 2 3 1 9
7 Sloboda 6 2 1 3 7
8 Zrinjski 6 2 1 3 7
9 Mladost 6 2 1 3 7
10 Radnik 6 0 4 2 4
11 Krupa 6 1 1 4 4
12 Olimpik 6 0 0 6 0