XS
SM
MD
LG

Pripreme Sjeničana na ''debelom'' temperaturnom minusu

FK Sloga Sjenica, Zapadno-moravska zona - foto: M. Rebronja

Obilne snežne padavine, praćene jakim vetrom, pogodile su jugoistočne i jugozapadne krajeve Srbije i zavejale brojna planinska sela i otežele odvijenje saobraćaja. Za gorštake sa Pešterske visoravni veliki smetovi i polarne hladnoće su uobičajena pojava zimi. Pogotovu ako se zna da se Sjenica nalazi na nadmorskoj visini od 1053 metra. Najniža temperatura izmerena u ’’srpskom Sibiru’’ zabeležena je pre 66 godina i iznosila je – 38 Celzijusovih stepeni. To je bio povod da stupimo u kontakt sa sekretarom Fudbalskog kluba Sloga iz Sjenice, Mirsadom Rebronjom, i doznamo iz prve ruke kako se pripremaju Sjeničani za nastavak prvenstva u Zapadno-moravskoj zoni.  

Sloga je startovala sa pripremama 2. februara i trenutno se odvija bazični deo na sticanju snage i što veće izdržljivosti. Visina snežnog pokrivača na stadionu je preko 30 cm, a živa se u termometru u toku noći i jutra spusti ispod -16 celzijusovih stepeni. Za starosedeoce, kojih u Sjenici  ima oko 17 hiljada, niske temprature i dubok snežmi pokrivač je uobičajena pojava, ali za novajlije to predstavlja pravu elemntarnu nepogodu.

Zbog visine snega, rad sa loptom će se odvijati kombinovano napolju i u zatvorenom prostoru hale sportova. Kontrolne utakmice igraće se u, 77 kilometara udaljeno Novom Pazaru, na terenu sa veštačkom podlogom. - Do početka prvenstva sneg, koji padne već u oktobru, neće se istopiti, a trava na igralištu će početi da se regeneriše i raste tek krajem aprila – upoznaje nas sa prirodnim uslovima na stadionu Rebronja, i napominje da je to najviša nadmorska visina jednog fudbalskog objekta u našoj zremlji. Na hladnoće i sneg najviše osetljivi novi igrači i treba da prođe jedan period kako bi se adaptirali na novonastalu situaciju. Prvi trener Mirsad Karišik i pomoćnik Radiša Knežević na raspolaganju imaju oko 22 igrača.  

Iza Sloge je relativno uspešna jesen u Zapadno-moravskoj zoni, mada su očekivali nešto bolji plasman od četvrtog mesta. Dobar deo krivice, po rečima našeg sagovornika, snosi deo letošnja pojačanja koji nisu ispunili očekivana i uložena sredstva. Šest igrača dobilo odrešene ruke i slobodni su u izboru nove sredine. Reč je o Avdiću, Protiću, Aničiću, Kostiću, Vitoroviću i Milošević. Zameniće ih novopridošli Alimpijević, Nedljković i Matić.

Zahvaljujući angažovanju neumornog presednika Firketa Hamidovića, koji se nalazi na čelu kluba dve decenije, sjenički zonaš uspešno posluje i može se pohvaliti zavidnom infrastrukturom na stadionu. Uspostavljena je plodna saradnja sa lokalnom samoupravom. - Renovirali smo teren, svlačionice i ugradili savremeni zalivni sistem u travnatu podlogu - kaže sa ponosom prvi operativac Sloge i podseća da je Sjenica poučan primer multietičnosti i zajedničkog suživota stanovnika muslimnske i pravoslavne veroispovesti. Takođe, su poznati po gostoljubivosti kao ljudi otvorenog srca i široke ruke.


Zlatar 5 : 0 FAP
GFK Sloboda 1 : 0 Polet (T)
Polimlje 1 : 0 Crnokosa
Polet (Lj) 3 : 2 Sloboda (Č)
Sloga (S) 2 : 0 Lunjevica
Sloga (BB) 4 : 1 Jasen
Prijevor 0 : 1 Jedinstvo Putevi
Sevojno 0 : 1 Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zlatar 1 1 0 0 3
2 Sloga (BB) 1 1 0 0 3
3 Sloga (S) 1 1 0 0 3
4 GFK Sloboda 1 1 0 0 3
5 Polimlje 1 1 0 0 3
6 Budućnost 1 1 0 0 3
7 Jedinstvo Putevi 1 1 0 0 3
8 Polet (Lj) (-1) 1 1 0 0 2
9 Sloboda (Č) 1 0 0 1 0
10 Prijevor 1 0 0 1 0
11 Sevojno 1 0 0 1 0
12 Crnokosa 1 0 0 1 0
13 Polet (T) 1 0 0 1 0
14 Lunjevica 1 0 0 1 0
15 Jasen 1 0 0 1 0
16 FAP 1 0 0 1 0