XS
SM
MD
LG

Monografija Petra Jovanovića

Petar Jovanović, hroničar popinačkog fudbala

 

Popinački fudbalski vek

 Jedan od najstarijih fudbalskih klubova u Sremu, Napredak iz Popinaca, slavi ove godine vredan jubilej – vek postojanja! To je iniciralo fudbalskog poslenika iz ovog mesta pećinačke opštine, Petra Jovanovića, da napiše monografiju „Popinački fudbalski vek 1920 – 2020“. Razlog više za razgovog, a gde drugde, nego na tribinama Napretka.

  - Volim fudbal, sport uopšte – počinje svoju priču Petar Jovanović – Čitajući mnoge monografije klubova, došao sam na ideju da uradim nešto slično i za Napredak. Klub njegove istorije to zaslužuje. Napredak je jedan od najstarijih klubova u ovom delu Srema. Koliko znam, starije je samo staropazovačko Jedinstvo, koje je osnovano 1919. godine. Uostalom, i Popinci su izuzetno stari. Pisani zapisi datiraju iz 1308. godine, kada se spominju Barice.

  Ne čekajući pitanje, Petar nastavlja priču.

  - Mnogo anegdota sam saznao iz razgovora sa igračima, članovima uprava, navijačima. Na primer, na utakmici Područnog kupa u Sremskoj Mitrovici, protiv Srema, poveli smo čak sa 3:0. Na žalost, do kraja smo dobili četiri gola. Ili, protiv Napretka u Žarkovcu, domaći golman je, u nameri da što oštrije startuje na Arsom Jovanovićem, sam sebi slomio nogu. Ili, pamte se pobede nad Kamenim iz Ašanje (1972) od 18:1 i Graničarem iz Grabovaca (1974.) 10:0... Najteži poraz je bio u Golubincima, od Jadrana,1971. godine, 10:0. Mnogo je trenera ostavilo traga u popinačkom fudbalu. Najviše čuveni Janko Jović, prvi školovani trener, koji je došao u Popince 1974. godine. Naravno, pamte se Rade Varićak i Bora Špehar iz Rume, Bata Vrbica iz Stare Pazove, kao i domaći, Ljubiša Opačić – Takač, Milan Mijailović, Cveja Jurišić, Ilija Vasić...I, evo sada, trenerske uloge se prihvatio Čeda Gužvić.

  Kako bi izgledao „idealan sastav“ Napretka?

  - Lako je odgovoriti – tvrdi Petar – Evo, ovako: Sreta Opačić, Branislav Bata Banovački, Ljubiša Opačić Takač, Bora Jovanović, Dragan Gajić, Nega Ninković, Ilija Vasić, Arsa Jovanović, Milan Mijailović, Radovan Opačić i Dragan Bežanović.

  Igralište Napretka se ubraja među najboljim u fudbalskom Sremu.

  - Teren je počeo da se radi 1976, a godinu kasnije je završen – ističe Petar – Sve je rađeno pod nazorom stručnjaka. Nikada se nije desilo, na primer, da se utakmica odloži zbog kiše. Zanimljiv podatak: pre njega, utakmice su se igreale na pet različitih mesta u Popincima.

  Petar Jovanović bi mogao satima pričati o Napretku. Uostalom, mnogo se toga „nakupilo“ za vek postojanja. Monografija je spremna za štampu i za par meseci bi trebalo da se pojavi u javnosti.