XS
SM
MD
LG

Još jedna uspešna godina za boćare Novog Beograda

Nastavlja se dominacija BK Novi Beograd

 

Na pravom putu

   Dominacija BK Novi Beograd u srpskom boćanju nastavljena je i u 2019. godini. Prva liga je završena prema očekivanjima – maksimalnim učinkom Novog Beograda (12 pobeda u 12 utakmica). Osvojen je i Super kup. Jedini kiks je bio u finalu Kupa „Sava Bjelobrk“, gde je pobednički pehar pripao Somboru. Izuzetno uspešni su bili boćari Novog Beograda i na međunarodnoj sceni.

  Pri kraju 2019. godine „crtu je podvukao“ predsednik kluba Špiro Matijević.

- Izgleda da nam prešlo u naviku da osvajamo prvenstvo Prve lige – kaže predsednik Matijević – Ovo nam je bila četvrta uzastopna titula, za šta su najviše zaslužni igrači, koji se najviše žrtvuju. Mi iz uprave kluba smo se trudili da im što više izlazimo u susret i pomažemo i da ni u čemu ne oskudevaju. Jednostavno, iz naših džepova, a od Saveza pomoći nije bilo.

  BK Novi Beograd je „sam sebi postavio visoke standardne i ciljeve“. Kako ostati na pravom putu?

  - Vreme čini svoje – nastavlja Širo Matijević – Ljudi sazrevaju i dolaze u godine kada više raznišljaju o poslu, porodici.... Primetno je da kod mladih sve više opada entizijazam. U srpskom boćanju većina igrača je preko 45, 50 godina...Čini nam se da je ovaj naš sport polako na zalasku, a klubovi su sve manje u mogućnost da nešto konkretno urade. Za pohvalu je Boćarski klub Sombor, koji je pravi primer kako bi s mladim igračima trebalo raditi.

  Jedan od najiskusnijig igrača BK Novi Beograd je Miloš Milaković, dugogodišnji reprezentativac i osvajač osam medalja na takmičenjima najvišeg noviima (prvenstva Evrope i sveta).

  - Iza nas je jedna od najuspešnijih godina u istoriji kluba – ističe Milaković – Bez nekog prevelikog zalaganja osvojili smo prvenstvo i Super kup. Na žalost, izmakao nam je Kup. Solidni rezultati su bili i u Kupu šampiona. Ostaje da vidimo s kojim ćemo igračkim kadrom nastupati i u 2020. godini, s obzirom da postoji mogućnost da nas neki igrači napuste. Uostalom, to i ne bi bilo loše za srpsko boćanje, jer bi konkurencija bila jača. Dugo ćemo pamtiti naše nastupe na Prvenstvu sveta u Turskoj (Mersin). Bez previše treninga, oslonjeni najviše na naše iskustvo, osvojili smo tri bronzane medalje: u paru sa Srđanom Butorcem osvajam četvrtu uzastopnu medalju u ovoj disciplini, računajući poslednja dva šampionata Evrope i sveta. Pojedinačno, Butorac u krugu i ja u preciznom izbijanju, takođe osvajamo bronzane medačje.. Naš Miloš Balać u brzinskom izbojanju bio je 11. U štafeti, Balać i Milan Rašković (BK Zele) osvojili su 11 mesto. Moglo je biti i bolje, ali, i s ovim moramo biti zadovoljni. Uspeh je veći ako se uzme u obzir da je Prvenstvo sveta ove godine organizovano po po novom sistemu.

 

Špiro Matijević, predsednik kluba