XS
SM
MD
LG

Lasta iz Vitkovca leti nisko pa visoko

Ljubitelji fudbala u Vitkovcu imaju se čime ponositi. Njihovi ljubimci su kolo pre kraja osvojili jesenju titulu u Gradskoj ligi grupa Morava. Dosta ubedljivo uz impozantan skor, sedam pobeda, samo jedan remi i fantastičnom gol razlikom - 32:5.

Fudbalska priča ovog kluba zvanično je počela 1952. godine kada su tadašnji sportski zaljubljenici osnovali klub pod imenom Lasta. Do tada, po priči meštana, klub je nosio ime Karanovac.

- Od tada je klubom prošlo mnogo igrača i trenera koji su nastupali u tadašnjim ligama počev od Opštinske pa sve do Međuopštinske. U Vitkovcu je uvek bilo dobrih fudbalera koji su svojevremeno branili boje klubova i u republičkom i saveznom stepenu takmičenja. Zato je i interesovanje mladih za fudbal bilo veliko a i gledalište uvek dobro popunjeno - kaže mladi predsednik kluba Tomislav Gunjić.

Početko novog milenijuma od 2000. godine klub prestaje da postoji. Istina ime je korišćeno kao prezime Proletera iz Pečenoga koji je utakmice igrao upravo u Vitkovcu.

 

FK Lasta - Vitkovac jesenji prvak Gradske lige Morava

 

- To nije bilo dugoročno rešenje i konačno smo prestali da se takmičimo. Ali nismo se predavali. Čekali smo povoljan trenutak, pravo raspoloženje među našim ljudima u selu i na kraju doneli odluku da od pre dve godine ponovo istrčimo na teren. Zadali smo sebi i cilj - da što pre iz Gradske pređemo u Međuopštinsku ligu.

Cilj je, ako je verovati uspehu na kraju jesenje sezone, sasvim blizu.

- U prvoj sezoni smo se uigravali, opipavali puls i kod naših rivala i kod nas u našem pogonu. Uvideli smo da možemo ne samo da se nosimo sa protivnicima već i da zaposednemo sami vrh tabele gde se sada pred zimskom pauzom nalazimo. Zadovoqstvo je veće jer su Igrači koji sačinjavaju kostur tima su uglavnom iz ovog mesta.

 

Sa poslednjeg meča pred svojim navijačima foto: STOLE

 

Naravno, i trener je meštanin, Saša Kojić, doskora fudbalski sudija sa republičkim zvanjem.

- Prihvatio sam se posla i mogu da kažem da sam zadovoljan sa kojim žarom naši igrači ulaze u mečeve ne štedeći sebe. Cenimo sve protivnike, trudimo se da svakog dočekamo kako to dolikuje i da tako nešto i nama priređiju naši domaćini. Liga je kvalitetna i drago nam je da smo u tom društvu na čelu tabele - priča Kojić.

Posle utakmice poslednjeg kola jeseni koju Lasta igra u Miločaju uslediće pauza u prvenstvu. U međuvremenu tim će svakako dobiti i neko pojačanje. Za svaki slučaj. Onda će se sa vrha tabele mnogo bolje videti toliko željeni viši rang - Međuopštinska liga Kraljevo.

OSMICA KABLARU

U poslednjem kolu prvog dela prvenstvene sezone Lasta je na svom terenu sastala sa poslednje plasiranom ekipom Kablara. Ostvarena je visoka pobeda od 8:0 kojom su se, za dužinu zimske pauze, rastali sa svojim vernim navijačima.

 


Vrnjci 1 : 1 Mladost 1981
Jedinstvo 1 : 1 Miločajac
Lasta 8 : 0 Kablar
Šumadija 2 : 1 Stara Čaršija
Jovo Kursula 2 : 2 Zgodačica
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Lasta 8 7 1 0 22
2 Vrnjci 8 5 2 1 17
3 Zgodačica 8 5 1 2 16
4 Mladost 1981 8 4 2 2 14
5 Jedinstvo 8 4 1 3 13
6 Šumadija 8 3 1 4 10
7 Stara Čaršija 8 2 3 3 9
8 Jovo Kursula (-1) 8 2 1 5 6
9 Miločajac (-1) 8 1 2 5 4
10 Kablar 8 0 0 8 0