XS
SM
MD
LG

Na Kupu nacija Srbiji jedno srebro i pet bronzi

Četvrtog takmičarskog dana na AIBA Kupu nacija u boksu za žene na programu su bile 4 polufinalne borbe u konkurenciji mlade devojke i seniorke i jedna finalna borba u juniorskoj konkurenciji.


Aleksandra Stojanovic vs Stejsi Kopeland

U kategoriji mlade devojke voljom žreba dve naše bokserke nisu imale rivalke u eliminacionom delu takmičenja, pa su se direktno plasirale u polufinale. U polufinalnim borbama su se sastale:
- Katarina Orlović protiv Oškabaj Ajerim (Kazahstan), kategorija do 57 kg,
- Ivona Martinkova protiv Šivi (Indija), kategorija do 60 kg.
Ovoga puta sreća nije bila dovoljan argument za prolazak u finale. Bez obzira na pretrpljene poraze obe naše mlade takmičarke su kao učesnice polufinala osvojile bronzane medalje.

Seniorke Tamara Miloradović i Milena Matović su do polufinala morale da dođu na teži način – borbama. Nakon teških eliminacionih borbi i jakih rivalki one su se u polufinalu sastale sa još težim protivnicama:
- Tamara Miloradović protiv Elene Gradinar (Rusija), seniorke do 57 kg,
- Milena Matović protiv Zarine Zolojtve (Kazahstan), seniorke do 64 kg.
Obe naše bokserke su se odlično borile, ali nisu uspele da zabeleže priželjkivane pobede. Obe naše bokserke kao učesnice polufinala osvojile su bronzane medalje.

Kao peta današnja takmičarka nastupila je juniorka Sanela Vidović i to u finalnoj borbi protiv Mandip Sandu Kaur (Indija) u kategoriji juniorke do 50 kilograma. Sanela je današnji meč izgubila prekidom u drugoj rundi. Kao učesnica finalne borbe osvojila je srebrnu medalju.

Izveštaji o osvojenim medaljama su preliminarni, a zvanično proglašenje i dodela medalja će se obaviti sutra (petak 16. januar). U konkurenciji juniorki danas su završene finalne borbe i podeljene medalje. Mlada bokserka Srbije Jelena Zakić (52 kg), osvojila je bronzanu medalju.


Milena Matovic proslavlja pobedu nad vicešampionkom Rusije Aleksandrom Orbinom


Borbe u Kupu nacija su ušle u finalnu fazu, ali su za naše bokserke završene još danas. U nedoumici da li su reprezentativke Srbije opravdale očekivanja potražen je odgovor na merodavnom mestu.

Jovica Panić, predsednik Bokserskog saveza Vojvodine, je rekao: "Ovaj turnir je prošle godine proglašen za najjači turnir u ženskom boksu i svrstan u visoku A klasu. Dobili smo u organizaciju jedno veliko takmičenje koje poštuju svi oni koji nam dolaze i za nas je to jedna velika nagrada i veliki potencijal koji treba iskoristiti. Treba imati u vidu da su ovde došle najjače bokserske nacije i ovo je bio dobar test za evropska i svetska takmičenja koja nam slede."

Statistički podaci kažu da su na 4. Kup nacija došlo 175 takmičarki iz 19 država i sa 3 kontinenta. Najbrojnija je reprezentacija Kazahstana koja ukupno ima 54 takmičarke, Rusija i Indija imaju po 20, Mađarska 15 takmičarki, a te zemlje su bokserske velesile koje imaju tradiciju u olimpijskom sportu i dobre rezultate kako u muškom tako i u ženskom boksu koji je od 2012. ravnopravno sa muškarcima uključen u Olimpijski program.

"Ženski boks je u nekom povoju u Srbiji i ovaj turnir je jedan od dobrih zamajaca da se on podigne na viši nivo. Mi smo za kratko vreme u mlađim kategorijama uspeli da uzmemo 13 medalja na Evropskim i Svetskim prvenstvima. Imamo dobru generaciju mladih bokserki koje polako prelaze u seniorski tim. Zabeleženi su dobri rezultati koji su doneli određeni benefit kod bodovanja Bokserskog saveza Srbije i u samoj kategorizaciji. Polako se otvaraju vrata ka Olimpijskim igrama, a samim time i ka nacionalnim stipendijama koje bi pomogle većoj popularizaciji ženskog boksa." – rekao je Jovica Panić.

Foto: Boro Milić